Interjú

3 órája

Fűrész Tünde: a kormány jelentős családtámogatási programokat tervez

A kormány nemcsak megőrizte, hanem bővítette is a családtámogatások körét, valamint haladékot adott azoknak, akik felvették a babaváró támogatást, de még nem született gyermekük – hívta fel a figyelmet a kabinet intézkedéseire a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke.

MW

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Fűrész Tünde a Magyar Nemzetnek adott interjúban hangsúlyozta,

a babaváró hitel népszerűségét mi sem jelzi jobban, mint hogy a gazdagabb és a szegényebb településeken egyaránt nagy érdeklődés mutatkozik iránta.

A KINCS elnöke arról is beszélt, hogy mit tehetnek és milyen segítséget kaphatnak azok, akiknek egészségi okok miatt nehézkes a gyermekvállalás. Emlékeztetett:

a kormány ellenáll a zsarolásnak, nemet mond a migránsbetelepítésre és a gyermekeket célzó LMBTQ-propagandára.

– Melyeket tartja a kormány legfontosabb családpolitikai intézkedéseinek a jelenleg hatályban lévők közül?

– Nehéz ezek közül kiemelni egyet, mert mindegyik más-más élethelyzetben, más-más szempontból fontos. Úgy gondolom,

nagy eredmény, hogy az olyan kihívásokkal teli években, amikor a koronavírus-járvány, illetve a háború okozta gazdasági válság és infláció sújtotta hazánkat, a kormány a családtámogatásokat nemcsak meg tudta őrizni, de még bővítette is azok körét, és újakat vezetett be.

Az év elejétől elérhető a csok plusz, melyet már hatezer család vett igénybe, továbbá nyáron indult az új otthonfelújítási program is, és remélhetőleg

jövőre további, nagy jelentőségű bővítések várhatók.

– A miniszterelnök ambiciózus terve szerint 2035-re demográfiailag önfenntartóvá kellene válnunk. Milyen eszközökre van szükség ennek a megvalósításához?

– A demográfiai csökkenést meg­győződésem szerint csak békével, biztonsággal, illetve családpárti szemlélettel és intézkedésekkel lehet leküzdeni. A gyermek melletti döntés nemcsak zsebben dől el, hanem fejben is, ezért az anyagi jellegű családtámogatások mellett a családi értékek erősítése kiemelt feladat. És persze a stabilitás megteremtése, hiszen a családvállaláshoz és a gyermekek felneveléséhez az egyik legfontosabb tényező a kiszámíthatóság.

A teljes interjúért kattintson.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában