Izraeli–palesztin konfliktus

2024.08.20. 11:12

Kimentették hat megölt izraeli túsz holttestét a Gázai övezetből

Az izraeli–palesztin háború 319. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Yoram Metzger felesége mutatja férje fotóját

Forrás: AFP

Fotó: Sharon Aronowicz

A legutóbbi katari tárgyalási forduló eredményeit vitatta meg az amerikai külügyminiszter az egyiptomi elnökkel

A Gázai övezeti tűzszünetről és túszalkuról folytatott legutóbbi katari tárgyalási forduló eredményeit vitatta meg kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel Kairóban - közölte az egyiptomi Állami Tájékoztatási Szolgálat (SIS).

Szíszi a megbeszélésen hangsúlyozta: 

egy gázai tűzszünet kell, hogy kiindulópontja legyen a palesztin állam szélesebb körű elismerésének, hogy szavatolni lehessen a stabilitást a régióban.

US Secretary of State Antony Blinken in Cairo
Antony Blinken amerikai külügyminiszter Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel Kairóban 
Forrás: Egyiptomi elnökség / ANADOLU / Anadolu via AFP)

Blinken tel-avivi és kairói látogatását követően Dohába készül továbbutazni, tekintettel arra, hogy Katar az Egyesült Államokhoz és Egyiptomhoz hasonlóan közvetítőként lép fel a konfliktus szereplői között.

A múlt hét végi katari megbeszéléseken a közvetítők beszámolói szerint előrelépést értek el a rafahi átkelő működtetése, az izraeli börtönökben lévő palesztin foglyok, valamint a tervezett tűzszünetek szakaszai ügyében.

Továbbra is vitatott az egyiptomi határ mentén húzódó Philadelphia-tengely és a Gázai övezet közepén keresztbe húzódó Necer vagy Necarim-tengely ellenőrzésének kérdése és az első szakaszban hazakerülő túszok száma.

A palesztin szélsőséges Hamász hétfőn közölte, hogy elutasítja a "dohai tárgyalások után megszületett, áthidalónak szánt amerikai javaslatot, mert az új feltételekkel egészíti ki a fogolycserét, és visszavon korábbi engedményeket az izraeli álláspontból, ezért elfogadhatatlan".

Kedden a Hamász bírálta és félrevezetőnek nevezte Joe Biden amerikai elnök azon kijelentését, miszerint a radikális iszlamista szervezet megpróbál kihátrálni egy lehetséges tűzszüneti megállapodásból. "A jelenleg elénk tárt javaslat szembemegy azzal, amelyben a felek július 2-án megegyeztek" - emelte ki a Hamász keddi állásfoglalásában.

Dél-Libanonban likvidálták Husszein Ali Husszeint, a Hezbollah rakétaegységének parancsnokát

Az izraeli légierő légicsapások sorozatát indította Dél-Libanonban, és jelentette, hogy megölték a Hezbollah egyik magas rangú parancsnokát, Husszein Ali Husszeint. A HezBollah megerősítette a parancsnok halálát – írja a Magyar Nemzet.

Az IAF vadászrepülőgépei csapást mértek a Hezbollah több fegyverraktárára Beqaa térségében. Másodlagos robbanásokat azonosítottak, ami arra utal, hogy nagy mennyiségű fegyver volt a létesítményekben – írták az izraeli védelmi erők X-csatornáján.

Az Astra Telegram-csatorna szerint a Hezbollah-parancsnok halálát megerősítették. 

Kimentették hat megölt izraeli túsz holttestét a Gázai övezetből

Az izraeli hadsereg (IDF) kimentette hétfő éjjel hat, élve elrabolt izraeli túsz holttestét a Gázai övezetből - jelentette a katonai szóvivő kedd reggel.

Avraham Monder, Chaim Perry, Alex Dancyg és Joram Metzger Nir Óz kibucban, Nadav Popelval és Jagev Bohstab a Gázai övezet szomszédságában megtámadott Nirim kibucban élt. Monder haláláról csak kedden értesültek hozzátartozói, a többiek halálát már korábban bejelentették az izraeli hatóságok.

A holttesteket Hán-Juniszban egy alagútból hozták elő az izraeli katonák. A szakemberek becslése szerint Mondert már márciusban megölték.

A kibucok bejelentették, hogy temetőikben helyezik örök nyugalomra a megölt túszokat, és közleményeikben emlékeztettek a túszalku mihamarabbi megkötésének szükségességére.

"Joram Metzger testének visszatérése a legnagyobb bizonyítéka azon egyezmény fontosságának, amely a lehető leghamarabb visszaadja fiainkat és lányainkat, mielőtt túl késő lenne" - hangsúlyozta közleményében Nir Óz kibuc.

A hétfői eseményekről itt olvashat:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában