Haszon

2024.08.30. 09:53

Kiss László-ügy: Gyurcsány a megmaradt nyolc százalékát igyekszik menteni

Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója szerint Gyurcsány Ferenc igyekszik politikai hasznot kovácsolni a Kiss László-ügyből, vagy ahogy Schiffer András fogalmazott, báziskonszolidációt végez.

MW

dr. Kiss László, a III. kerület polgármestere

Forrás: Metropol

Fotó: Máté Krisztián

Ha nem sikerül megoldást találni arra a most először előállt helyzetre, hogy az előzetes letartóztatásban lévő III. kerületi polgármester, Kiss László részt vehessen a képviselő-testület munkájában, akkor az Országgyűlés egy többfordulós eljárásban juthat el addig, hogy feloszlassa a testületet, és új választást írjon ki Óbudán – mondta a Híradó.hu-nak Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója.

Több körben fel kell szólítani a képviselő-testületet, hogy nyilatkozzon, milyen módon kívánja beiktatni a polgármestert, és Kiss László hogyan kíván részt venni a mindennapi munkában, erre legkorábban október 1-jétől nyílik lehetőség. Ha ezt követően egy évig nem veszi át a mandátumát, nem vesz részt a képviselő-testület munkájában, akkor a Miniszterelnöki Kabinetiroda javaslatára az Országgyűlés kimondhatja a testület feloszlatását, illetve a polgármester megbízatásának megszűnését, és új választást írhat ki.

Jogilag tehát tisztázásra vár, hogy a képviselő-testület tagjai bemennek a polgármesterhez a börtönbe, és ott teszi le az esküt, vagy netán a lábára szerelt nyomkövetővel kiengedik a polgármestert, hogy letehesse az esküt, vagy esetleg online lebonyolítható az egész procedúra. Ennek meghatározása a szakértők, a jogászok feladata

 – hangsúlyozta Kiszelly Zoltán.

Vadai Ágnes nyilatkozata

A DK-s képviselő Vadai Ágnes szerint Kiss László ellen koncepciós eljárást indult, amelyet a Fidesz legfelső köreiből kezdeményeztek. Kiszelly Zoltán hangsúlyozta: az ügyészség megalapozott gyanú alapján indított eljárást az óbudai polgármester ellen, Kiss Lászlót ennek alapján tartóztatták le.

– Erre azt tudom felelni neki, amit Menczer Tamás, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója is írt: várjuk a bizonyítékot. Bizonyíték, tények hiányában ugyanis Vadai Ágnes bármit mond, az nem több, mint egy politikai nyilatkozat – állapította meg a Századvég politikai elemzési igazgatója.

Kiszelly Zoltán hozzátette:

a DK és vezetője, Gyurcsány Ferenc igyekszik politikai hasznot kovácsolni a Kiss László-ügyből, vagy ahogy Schiffer András fogalmazott, báziskonszolidációt végez.

– Gyurcsány célja nem más, mint hogy a DK maradék 8 százalékos szavazótáborát egyben tartsa, és a szavazóik, polgármestereik – a tömegvonzás elvét követve – ne igazoljanak át a Tisza Párthoz – mutatott rá Kiszelly Zoltán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában