Jelentős az anyagi kár

2 órája

Leégett a csángóföldi Trunk település magyar háza

Leégett a csángóföldi Trunk település magyar háza vasárnap délután – közölte az épület tulajdonosaként a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége a Facebook-oldalán este.

MW

Az épület és a berendezések nagy része is odaveszett

Forrás: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége Facebook-oldala

Azt írták, a tűzesetnek nincsenek sérültjei, ellenben az anyagi kár nagy. 

A tájékoztatás szerint a tűz a szomszédos épületben keletkezett, de a tűzoltók nem tudták megakadályozni a továbbterjedését a magyar házra. Az épület leégett, a berendezés nagy része is odaveszett.

Ebben a házunkban napközis rendszerben működő óvoda, egy tanterem, egy ebédlő, konyha szolgálta a trunki gyermekeket, de ugyanitt szolgálati lakás is volt, melyben három pedagógusunk lakott

– írta a szövetség.

Közölték: 

a szövetség szeretné mielőbb helyreállítani a leégett épületet, és eredeti rendeltetésével visszaadni a trunki közösségnek. Ennek érdekében gyűjtést hirdetnek, az adományokat a szövetség bankszámláira várják.

A moldvai Bákó megyében található, Ferdinándújfalu községhez tartozó Trunknak mintegy 1200 lakosa van, korábbi becslések szerint nagy többségük magyar nemzetiségű.

A faluban – a többi moldvai csángó településhez hasonlóan – nincs hivatalos magyar nyelvű oktatás, a magyar nyelv tanítása délutáni oktatási program keretében zajlott a magyar házban.

A csángószövetség 35 Bákó megyei településen működteti a magyar oktatási programot a magyar kormány támogatásával, falvanként 15 és 100 között mozog a részt vevő gyermekek száma.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában