Vagyonnyilatkozat

7 órája

Magyar Péter képtelen ötlettel állt elő

Alkotmányos aggályokat vet fel a Tisza Párt legújabb, demagóg javaslata.

MW

Magyar Péter

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A jelenlegi magyar vagyonnyilatkozati rendszer jól követhetővé és ellenőrizhetővé teszi a vagyonosodást – mondta a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány tudományos igazgatója, miután Magyar Péter a hazai szabályozást támadta.

A Tisza Párt elnöke új vagyonnyilatkozati rendszert és vagyonosodási vizsgálatot vezetne be a politikusok és hozzátartozóik esetében.

– Magyar Péter felvetése szerint ha a politikusok nem tudnak elszámolni a tényleges gazdagodásuk forrásával, akkor a különbözetet adóhiányként be fogják fizetni az államkasszába. Ha nem fizetik be, akkor a végrehajtók behajtják rajtuk. Az adóhiány megállapítása és behajtása külön eljárásokat igényel az adóhatóság részéről, amelyek szigorú eljárásjogi szabályokhoz kötöttek, és amely szabályokat az adózás rendjéről szóló törvény állapítja meg. Az „elszámolatlan vagyon” meghatározása és az ehhez kapcsolódó kötelezettségek önkényes megállapítása önmagában számtalan jogszabályt sérthet, és még a normavilágosság kérdéskörét vagy a visszaható hatályt nem érintettük – jegyezte meg  ifj. Lomnici Zoltán.

A vagyoni transzparencia iránti követelést inkább az Európai Parlament (EP) irányában kellene megfogalmazniuk, hiszen a brüsszeli vagyonnyilatkozati rendszerben csak jövedelmi sávok szerepelnek, így például a magyarországi baloldali (Demokratikus Koalíció, Tisza Párt) EP-képviselőknek sem szükséges konkrét összegeket feltüntetniük a vagyonnyilatkozataikban

– tette hozzá a szakértő.

További részletekért kattintson.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában