Aggasztó események

2 órája

Nő a Kanári-szigetekre érkező illegális bevándorlók száma, migránsok fulladtak folyóba Bosznia és Szerbia között

Legalább tíz migráns megfulladt, további körülbelül tíz pedig eltűnt a Bosznia-Hercegovina és Szerbia közötti határfolyóban csütörtökön, amikor megpróbáltak átkelni a Drinán, hogy az Európai Unióba jussanak - közölte Ivica Dacic szerb belügyminiszter. A spanyol kormány mindeközben arról számolt be, hogy drámaian növekszik az illegális bevándorlók száma a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken.

MW

Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek csónakkal a Kanári-szigetekhez tartozó El Hierro szigetén fekvő La Restinga kikötőjébe 2024. augusztus 21-én

Forrás: MTI/EPA/EFE

Fotó: Gelmert Finol

A szerb-boszniai határ melletti Ljubovija határrendészei azt a hírt kapták, hogy az éjszaka folyamán migránsokkal teli csónak borult fel a folyón. 

A kiérkező rendőrök eddig tíz holttestet találtak meg, a körülbelül 30 illegális bevándorló közül 18, közöttük tíz gyerek, a parton várakozott. 

A hatóságok megállapították, hogy szíriai és egyiptomi állampolgárokról van szó. Korábban a rendőrség azt közölte, hogy a túlélők Marokkóból származnak. Mentőalakulatok továbbra is keresik az eltűnteket.

A migrációs válság tetőpontján, 2015-ben körülbelül egymillió illegális bevándorló haladt át az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon. Hivatalos adatok szerint

 az illegális bevándorlás legnépszerűbb útvonala még mindig a nyugat-balkáni szárazföldi út,

 ám a magyar és a horvát határőrizet megerősítése miatt a migránsok gyakran Bosznia-Hercegovinán keresztül igyekeznek bejutni az Európai Unióba.

Aggasztóan növekszik a Kanári-szigetekre érkező illegális bevándorlók száma

Drámaian növekszik az illegális bevándorlók száma a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken, január 1. és augusztus 15. között 22 ezer 304 illegális bevándorló érkezett hajóval az Atlanti-óceánon található szigetcsoportra, elsősorban a nyugat-afrikai országokból. Ez a szám 126 százalékos növekedést jelent a tavalyi év ugyanezen időszakához képest - jelentette a spanyol belügyminisztérium.

Fernando Clavijo, a Kanári-szigeteket magában foglaló tartomány elnöke leszögezte, hogy a helyzet nem tartható tovább, az érkező bevándorlók száma már régen meghaladta a szigetek befogadóképességét.

Madrid becslései szerint Mauritániában a szomszédos Mali válságállamból körülbelül 300 ezer menekült várakozik jelenleg, hogy továbbindulhasson a Kanári-szigetekre. További hullámok várhatók Szenegálból és Gambiából.

A menekültáradat megállítása érdekében Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a jövő héten válságtárgyalásokra utazik ebbe a három országba.

Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek csónakkal a Kanári-szigetekhez tartozó El Hierro szigetén fekvő La Restinga kikötőjébe 2024. augusztus 22-én. A mentõszolgálat szerint ezen a napon 346 migráns, köztük 14 kiskorú érkezett három csónakon a szigetre
Fotó: Gelmert Finol / Forrás: MTI/EPA/EFE

A csónakkal, bárkákkal érkező afrikai menekültek többsége a délebben fekvő nyugati országokból indult el az Atlanti-óceánon átvezető tengeri útvonalon, miután az Európai Unió megállapodott Marokkóval a parti vizek ellenőrzésének szigorításáról. A több mint 1000 kilométeres tengeri útvonal azonban sokkal hosszabb és veszélyesebb, mint a Marokkóból induló. Ha a délről érkező hajók elkerülik a legkeletibb El Hierro és La Palma szigeteket, akkor a menekültek a nyílt óceánon életveszélyes helyzetbe kerülhetnek - mondta Helena Maleno, a Caminando Fronteras spanyol menekültügyi segélyszervezet munkatársa az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva.

Szakértők szerint ez a világ legveszélyesebb tengeri útvonala, és a becslések szerint a Nyugat-Afrikából a Kanári-szigetekre bárkákkal nekivágók mintegy 25 százaléka meghal útközben.

Fernando Clavijo a menekülthajókon kísérő nélkül érkező kiskorúak számának növekedésére is felhívta a spanyol kormányfő figyelmét. A szigeteken jelenleg 5200 kiskorú tartózkodik, ami jóval meghaladja a befogadóközpontokban számukra fenntartott 2000 férőhelyet. A regionális kormány az év végére 7000 kiskorú érkezésére számít Nyugat-Afrika partjairól. Clavijo felszólította a spanyol kormányt, valamint a szárazföldi régiókat, hogy fogadják be a kísérő nélkül érkező fiatalokat.

Európába igyekvõ illegális bevándorlók a parton, miután a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canaria szigetén fekvő Arguineguín kikötőjébe érkeztek 2024. augusztus 22-én
Fotó: Quique Curbelo / Forrás: MTI/EPA/EFE

Spanyolország konzervatív kormányzású régiói és Alberto Núnez Feijóo ellenzéki - néppárti - vezető a Kanári-szigeteken kialakult veszélyhelyzet miatt már korábban élesen bírálták a szocialista kisebbségi kormány migrációs politikáját. A jobboldali VOX párt is a növekvő migrációs adatok miatt próbál nyomást gyakorolni a szocialista kormányra.

A CIS állami közvélemény-kutató intézet júniusi felmérése szerint az illegális bevándorlás a spanyolok többsége számára egyre nagyobb problémát jelent.

Spanyolországban országszerte 31 ezer 155 illegális bevándorlót regisztráltak az év folyamán, 66 százalékkal többet a tavalyinál. A Kanári-szigetek mellett különösen feszült a helyzet a szintén Spanyolországhoz tartozó észak-afrikai exklávéban, Ceutában, ahova marokkói fiatalok naponta próbálnak eljutni. Az illegális bevándorlók száma itt 173 százalékkal nőtt az előző évhez képest.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában