Közel-keleti konfliktus

2 órája

Az amerikai hadsereg megsemmisítette a húszik vízfelszíni drónját a Vörös-tengeren – frissül

Az izraeli–palesztin háború 316. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A palesztinokat támogató jemeni síita húszi felkelők egy rakéta másával tüntetnek Izrael és az Egyesült Államok ellen

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Jajha Arhab

Cikkünk frissül!

Legalább kilencen meghaltak Dél-Libanonban egy izraeli légicsapásban

Legalább kilenc ember meghalt és öten megsebesültek a dél-libanoni Nabatíje városában egy lakóházat ért izraeli légicsapásban szombaton - közölte a libanoni egészségügyi minisztérium, amely szerint egy nő és két gyerek is van az áldozatok között. 

Az izraeli hadsereg szerint a légicsapás célja a Hezbollah fegyveresei által használt fegyverraktár volt.

Israeli airstrike on Al-Maghazi refugee camp
Izrael légicsapást mér a Magazi menekülttáborra a gázai Deir al-Balahban
Fotó: Ali Jadallah / Forrás: AFP

A térségben nőtt a feszültség az elmúlt hetekben, miután a Hezbollah libanoni síita mozgalomnak tulajdonított rakétacsapásban életét vesztette 12 gyermek és tinédzser az izraeli megszállás alatt álló Golán-fennsíkon.

Izrael válaszul megölte a Hezbollah egyik vezető parancsnokát Bejrút külvárosában. Erre a Hezbollah megtorlást helyezett kilátásba csakúgy, mint Irán, amiért Teheránban meggyilkolták Iszmail Haníjét, a Hamász palesztin terrorszervezet politikai vezetőjét.

Az amerikai hadsereg megsemmisítette a húszik vízfelszíni drónját a Vörös-tengeren

Az amerikai hadsereg megsemmisítette a húszi lázadókat tömörítő al-Allah iszlamista mozgalom egy pilóta nélküli vízfelszíni járművét.

A közel-keleti térségért felelős amerikai parancsokság, a CENTCOM X-oldalára pénteken fölkerült közlemény szerint az elmúlt 24 órában a CENTCOM erői sikeresen megsemmisítettek egy húszi pilóta nélküli vízfelszíni járművet a Vörös-tengeren. Részleteket nem közölt az amerikai parancsnokság.

Jemeni húszi célpontok elleni bevetésre indul egy amerikai harci gép 
Fotó: Kaitlin Watt / Forrás: MTI/EPA/Amerikai haditngerészet

A Jemen nagy területeit, köztük a fővárost, Szanaát is ellenőrző húszik november óta hajtanak végre támadásokat olyan hajók ellen, amelyekről úgy vélik, hogy Izraelhez kötődnek. A húszi támadásokra válaszul az Izraelt támogató Egyesült Államok decemberben többnemzetiségű tengeri védelmi erőt állított fel, és csapásokat hajtott végre a húszik ellen Jemenben, többször az Egyesült Királyság segítségével. A húszik azóta kiterjesztették támadásaikat az Egyesült Államokhoz és az Egyesült Királysághoz kapcsolódó hajókra is.

Ez történt pénteken:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában