Orosz dróntámadás ért több ukrán megyét – frissül

908. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Házromok előtt egy férfi 2024. augusztus 18-án, miután orosz légitámadás ért egy Kijev közelében fekvő falut

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szerhij Dolzsenko

Cikkünk frissül!

Zelenszkij kiadta az ukázt az Egyesült Államoknak, az Egyesült Királyságnak és Franciaországnak

Az ukrán elnök követeli, hogy Nyugat gyorsabban teljesítse ígéreteit – írja a Magyar Nemzet.

Most kaptam jelentést Szirszkij főparancsnoktól a kelet-ukrajnai helyzetről, a kurszki területen folyó hadműveletről... A mieink minden fronton nagyszerűen teljesítenek. Szükség van azonban arra, hogy partnereink gyorsabban szállítsák az ellátmányt. Határozottan kérjük ezt. A háborúban nincsenek vakációk. Döntésekre van szükség, csakúgy, mint a bejelentett segélycsomagok időben történő logisztikájára. Ezt különösen az Egyesült Államoknak, az Egyesült Királyságnak és Franciaországnak címzem

– fogalmazott az ukrán elnök a Telegramon.

Oroszország hivatalosan is panaszt tett az Északi Áramlat elleni merénylet kivizsgálása miatt Németországnál

Ezzel egy időben tárgyalásokat kezdeményeznek, hogy Berlin teljesítse nemzetközi kötelezettségeit a terrorizmus elleni küzdelem terén – közölte Oleg Tyapkin, a külügyminisztérium európai főosztályának igazgatója a RIA Novosztyinak adott interjújában, írja a Magyar Nemzet.

A diplomata emlékeztetett arra, hogy a német hatóságok körözési listára tették a balti-tengeri terrorcselekmények egyik feltételezett elkövetőjét, aki ukrán állampolgársággal rendelkezik – fogalmaz a RIA Novosztyi.

Abból ítélve, hogy a német média régóta és módszeresen azt a tézist hirdeti, hogy ezek a személyek semmilyen államhoz nem kötődnek, a német nyomozást is úgy zárják le, hogy nem derül fény a Északi Áramlat aláaknázásának valódi megrendelőire

– mondta.

Oroszország nem szándékozik eltűrni ezt a helyzetet – hangsúlyozta Tyapkin.

„Felvetettük a kérdést, hogy Németország és más érintett országok teljesítik-e az ENSZ terrorizmus elleni egyezményeiből eredő kötelezettségeiket. Az erre vonatkozó követeléseket hivatalosan kétoldalúan, többek között Berlin felé is benyújtottuk”

– mondta.

Moszkva – tette hozzá a tárcavezető – a hatályos nemzetközi szabályoknak megfelelő tárgyalásokra törekszik. A további lépések a Nyugat reakciójától függnek – mondta a diplomata.

Orosz dróntámadás ért több ukrán megyét

Az ukrán légvédelem lelőtte mind a 11 Shahed típusú támadó drónt, amelyeket Oroszország augusztus 20-ra virradó éjszaka indított – jelentette az ukrán légierő.

Oroszország a jelentések szerint a drónokat Kurszki területről, valamint az oroszországi Krasznodari területen fekvő Primorszk-Achtarszkból indította.

A drónokat Mikolajiv, Cserkaszi, Vinnyica, Kijev, Dnyipropetrovszk, Harkiv, Szumi és Donyeck megyék felett lőtték le, károkról, áldozatokról nem érkezett jelentés – írja az Origo a Kyiv Independentre hivatkozva.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 7790-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 11856-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn.

A beléptetettek közül a rendőrség 54 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt vasárnap:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában