A Fehér Ház drámai eszkalációnak tartaná iráni ballisztikus rakéták eljuttatását Oroszországnak – frissül

928. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Orosz támadás következtében kigyulladt harkivi lakóház

Forrás: Anadolu / AFP

Fotó: George Ivanchenko

Cikkünk frissül

Óriási pusztítás Kijevben, emberek vannak a romok alatt 

Kijevi idő szerint 10.12-kor érkezett a bejelentés, hogy robbanás történt a Vaszilkivszka utcában, Kijevben egy üzemi területen. A helyszínen harmincegy mentő és nyolc jármű dolgozik. Több halálos áldozata is van a robbanásnak.

Az állami katasztrófavédelmi szolgálat megerősítette, hogy 

a robbanás vélhetően nem függ össze az orosz–ukrán háborúval.

Scholz szerint minden munkaképes ukrán menekültnek dolgoznia kell

Olaf Scholz az SPD teltowi lakossági fúrumán elmondta, hogy ukrán menekülteknek, akiket Németország támogat, dolgozniuk kell.  

Scholz kiemelte, hogy a német kormány által bevezetett program keretében már több mint kétszázezer ukrán dolgozik – írta meg az Rbc.ua a Tagesschau-ra hivatkozva. Hozzátete, hogy ettől jóval többen munkaképesek. Elfogadható, ha nem tud azonnal a végzettségének megfelelő szakmában dolgozni, vagy először csak részmunkaidőben – mondta Scholz. A kancellár szerint a szövetségi államokra és a munkaadókra is felelősség hárul. A felhívás hátterében az a vita áll, hogy a Németországba befogadott ukrán háborús menekültek nagy része munka helyett juttatásokat kap.

Az ukrán lap felhívja a figyelmet, hogy 2024 januárjában körülbelül 4,9 millió ukrán menekült tartózkodott már külföldön a háború miatt.

Videó jelent meg az ukránok „saját” siklóbombájáról

Az orosz harci repülőgépek minden nap száz KAB-siklóbombát lövellnek az ukrán csapatok és városok ellen. A negyven kilométer hatótávolságú, akár három tonnás bombák a legpusztítóbb fegyverek közé tartoznak Oroszország harminc hónapja tartó szélesebb körű Ukrajna elleni háborújában – írja a Forbes.

Most Ukrajna arra készül, hogy visszavágjon – saját siklóbombáival. Az ukrán légierő egy Szu–27-es vadászgépének legénysége által a közelmúltban forgatott videó a légierő Szu–24-es bombázóját mutatja, amint szárnya alatt a siklóbomba prototípusát szállítja.

Szárnyaival és farokra szerelt rakétaerősítőjével a feltehetően GPS-vezérelt bomba nagyon hasonlít egy Hammerre – emlékeztet a Forbes. Lehetséges, hogy az ukránok valójában csak lemásolták a francia fegyvert. Egy 550 kilós Hammer hatvan kilométert is megtesz – írja a lap.

Annyi biztos, hogy a francia siklóbombákból Ukrajna már kapott korábban. És az is biztos, hogy azokat be is vetették, amint ezt a következő videó is mutatja. 


 

A Fehér Ház drámai eszkalációnak tartaná iráni ballisztikus rakéták eljuttatását Oroszországnak

A Fehér Ház szerint „drámai eszkaláció” lenne az Irán részéről Oroszország számára nyújtott támogatásban, ha az ballisztikus rakéták szállítására is kiterjedne – ezt az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője közölte szombaton, reagálva azokra a sajtóhírekre, miszerint ez a szállítás megtörtént.

Az amerikai elnöki hivatal a közleményen kívül hivatalosan nem erősítette meg az amerikai médiában megjelent értesülést, amely hivatalos forrásokra hivatkozva jelent meg hírszerzési jelentések alapján a ballisztikus rakéták oroszországi szállításával kapcsolatban, magában foglalva azt is, hogy az eszközöket az Ukrajna ellen vívott háborúban vetnék be.

Sean Sewitt nemzetbiztonsági szóvivő szerint az Oroszország és Irán közötti partnerség veszélyezteti Európa biztonságát, valamint aláhúzza azt, hogy Irán destabilizáló hatása túlnyúlik a Közel-Keleten, és az egész világot érinti.

Irán állandó ENSZ-képviselete közleményben reagált a megjelentekre. Eszerint „Irán embertelennek tartja a konfliktusban részes feleket katonai segítséggel ellátni, ami csak növekvő emberi áldozathoz, az infrastruktúrában esett kárhoz és a tűzszüneti tárgyalásoktól való távolodáshoz vezet”.

Hozzáteszi, hogy Teherán ezért sürget minden országot, hogy állítsa le a fegyverszállításokat a háborúban állók számára.

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. szeptember 7-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6714 fő lépett be. 

A román-magyar határszakaszon belépők közül 12488 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. 

A beléptetettek közül a rendőrség 47 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. 

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. 

Ez történt szombaton:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában