Szabotázsakciók

12 órája

A hidegháború óta nem tapasztalt fenyegetések érik a nemzetközi világrendet

A hidegháború óta nem tapasztalt fenyegetések érik az eddigi kiegyensúlyozott nemzetközi világrendet, amely viszonylagos békét, stabilitást, növekvő életszínvonalat teremtett az elmúlt évtizedekben – írta a Financial Timesban szombaton megjelent közös cikkében a brit és az amerikai hírszerzés vezetője.

MW

Az MI6 és a CIA számára azonban Kína felemelkedése jelenti a XXI. század elsődleges hírszerzési és geopolitikai kihívását

Forrás: Shuttterstock

Fotó: Mikko Lemola

Sir Richard Moore, a brit hírszerzési titkosszolgálat – Secret Intelligence Service (SIS), közkeletű nevén az MI6 – főnöke és William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója a londoni üzleti napilap online kiadásában közölt írásában leszögezi: az orosz–ukrán konfliktus megmutatta, hogy a technológia és a hagyományos fegyverzet kombinált használata módosítani tudja a háborúk menetét.

Az ukrajnai háború az első, amelyben együttesen és ilyen példátlan mértékben jutottak szerephez a nyílt forráskódú szoftverek és az élenjáró hadszíntéri technológiák, amelyek kereskedelmi és katonai műholdak fotóit, dróntechnológiai megoldásokat, magasan és kevésbé magasan fejlett kiberhadviselést, személyzet nélküli légi és tengeri járművek bevetését vegyítették a közösségi média felhasználásával együtt

 – fogalmaznak a két hírszerző szolgálat vezetői.

Orosz szabotázsakciók Európában

Moore és Burns szerint az MI6 és a CIA közösen lép fel az orosz hírszerzés által Európában folytatott „felelőtlen szabotázshadjárattal” szemben is. Hozzáteszik: Oroszország „cinikus módon” használ technológiai eszközöket hazugságok és álinformációk terjesztésére, annak érdekében, hogy éket verjen a nyugati szövetséges országok közé.

Oroszország szemérmetlenül megsérti az ENSZ Alapokmányát és a globális normákat, Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban nem lesz képes felszámolni Ukrajna szuverenitását és függetlenségét 

– áll a cikkben.

Az MI6 és a CIA számára azonban Kína felemelkedése jelenti a XXI. század elsődleges hírszerzési és geopolitikai kihívását, és a két szolgálatot ennek megfelelően át is kellett szervezni. Mindeközben a terrorellenes fellépés is a két szervezet partnerségének középpontjában áll, és mindkét szolgálat szorosan együttműködik másokkal az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoport által támasztott, újból felrémlő fenyegetés ellen – írta közös szombati cikkében a brit és az amerikai hírszerző szolgálatok vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában