Iszlám Állam

2 órája

Az ISIS-K különösen aktív Európában

Az ENSZ terrorizmusellenes vezetője szerint Európát egyre nagyobb veszély fenyegeti az Iszlám Állam „ISIS-K” nevű alakulata miatt – hívja fel a figyelmet cikkében a Magyar Nemzet.

MW

Az orosz nyomozóbizottság sajtószolgálata által 2024. március 23-án közreadott képen nyomozók dolgoznak a krasznogorszki Crocus City Hall nevû hangversenyteremnek otthont adó épületnél, amely az előzõ napi terrortámadás során megrongálódott. Az elkövetők válogatás nélkül lőttek az esti koncert közönségére, a támadásnak legkevesebb 133 halálos áldozata van. Az orosz hatóságok 11 gyanúsítottat tartóztattak le, akik közül legalább négy személynek közvetlenül is köze lehetett a támadáshoz, amelynek elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára

Forrás: MTI/EPA/Orosz Nyomozóbizottság

Fotó: -

Az Iszlám Állam szervezetének fogadott hűséget állítólag az a férfi is, aki a gyanú szerint Taylor Swift bécsi koncertjén követett volna el támadást.

Vlagyimir Vorokov, az ENSZ terrorizmus elleni küzdelemért felelős vezetője a minap arról beszélt, hogy az ISIS-K fenyegetése „sajnálatos módon” nyilvánvalóvá vált Bécsben. 

Az Iszlám Államnak ez az ága láthatóan egyre erősebb és befolyásosabb Európában.

A csoportot a kontinensre leselkedő legnagyobb külső terrorfenyegetésnek tekintik 

– mondta Vorokov az ENSZ Biztonsági Tanácsának, és arra hivatkozott, hogy a szervezet egyre intenzívebben toboroz tagokat Európában.

Az afganisztáni székhelyű ISIS-K csoport terroristái, akik a Közép- és Dél-Ázsia egyes részeit magában foglaló Horaszán (más írásmóddal: Khoraszán) régióról kapták a nevüket, márciusban legalább 140 embert öltek meg egy moszkvai koncerthelyszínen, januárban pedig több mint száz embert robbantottak Iránban – írja az ABC News amerikai televíziós hálózat hírportáljára hivatkozva a Magyar Nemzet. 

A cikk idézi Lorenzo Vidinót, a George Washington Egyetem szélsőségesekkel foglalkozó programjának igazgatóját, aki szerinta meghiúsított bécsi merényletek „két, az európai kontinenst érintő szélsőséges ideológia körüli mintába illeszkednek”, ebből az egyik, hogy a „leendő támadók egyre fiatalabbak, 13, 14 és 15 évesek is lehetnek majd – ez a tinédzserek által uralt színtér.”

Ez már egy sokkal strukturálatlanabb környezet, amelyben vannak olyan emberek, akik önradikalizálódnak, és úgymond online platformokon, néha offline is összejönnek. De az online komponens egyre jelentősebb az elmúlt években, és önállóan aktivizálják magukat az iszlamisták 

–– mondta Vidino. Hozzátette, a másik minta, ami a bécsi esetben is megfigyelhető, az ISIS-K megjelenése, ami a terrorszervezet legerősebb karja.

Az Iszlám Állam többnyire a világ különböző részein lévő ágain keresztül működik, és az, amelyik szerintem a legsikeresebb, és vitathatatlanul az egyetlen, amelyik következetesen Nyugaton is működik és terrortámadásokat tervez, az ISIS-K 

–emelte ki. 

A teljes cikket ITT tudja elolvasni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában