Védekezés

2 órája

OVF-szóvivő: kisebb lesz az árvíz, mint 2013-ban – frissül

Ma hajnalban betört Budapestre az árvíz, miután napok óta emelkedett a Duna vízszintje az intenzív esőzések miatt. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője közölte: szombatig tetőzik az árhullám a Dunakanyarban és Budapesten is. Az előrejelzések szerint 850 centiméteren tetőzik majd a Duna a fővárosnál.

MW

Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság

Cikkünk frissül!

Tarlós István: Klímaforradalmárok és sötétzöldek megakadályozták, hogy megépítsük a védművet

Bár az előrejelzések szerint a 2013-as rekord árvízszintet nem fogja elérni az árhullám, de ha a víz szintje 850 centiméter fölé megy, akkor a különbségnek csak statisztikai jelentősége van – mondta el a Magyar Nemzetnek Tarlós István, majd hozzátette, nem akar és nem is tud hozzászólni a Római-parti lakosok és a főváros között zajló huzavonához.

A klímaforradalmárok és a sötétzöldek gyakorlatilag egy politikai obstrukcióval megakadályozták, hogy mi megépítsük a parti védművet, aminek a létjogosultságát hat komoly szakvélemény alátámasztotta. Ha nem a parti változat épül meg, akkor több tízmilliárdos épített érték veszhet kárba egy jelentősebb árhullám eredményeképpen

– jelentette ki Tarlós István, majd hozzátette, ugyan jogi értelemben a Római-part hullámtér, de gyakorlati szempontból már 1914 óta nem az, hiszen folyamatosan beépült, így a területen már életvédelemről is szó van.

Az egyik jelenlegi főpolgármester-helyettes gyötörte ki magából azt a javaslatot, hogy majd menekülő létrákat biztosítanak. Matrónák, kismamák, gyerekek, öregek számára ez milyen alternatíva, hogy majd létrákat kapnak, hogy a rohanó víz elől elmeneküljenek? Ez a városvezetés szakmaiságáról azért ad egy képet, Karácsony Gergely- ideiglenes jogosítványával élve- hozott egy határozatot a Királyok útján építendő nyomvonalról, amivel igen komoly felelősséget vett a nyakába

– tette hozzá a volt főpolgármester. 

20240724_Budapest_Tarlós István_MW_MG_013
Tarlós István miniszterelnöki főtanácsadó, volt budapesti főpolgármester
Fotó: Markovics Gábor  / Forrás: MW

A baloldali politikusok és véleményvezérek 2016 óta folyamatosan azt állították, hogy a csillaghegyi öblözetet védő műtárgyat a Királyok útja mentén kell megépíteni, azonban 2019 óta egyetlen egy kapavágás sem történt a területen. A főváros pedig az árvízvédelmi védmű projektjét átformálta egy tájvédelmi projektté. Öt év eltelt - gyakorlatilag semmivel.

Én árvizek közeledtével mindig kiadtam a szükséges másfél tucat utasítást a különböző ellenőrzésekre, eszközöktől kezdve anyagokon át az élő munkaerőig, és ezeket a jelentéseket bekértem idejében, hogy most az megtörtént-e vagy nem, azt nem tudom. Azonban a liberális média biztosan tele lesz azzal, hogy a jelenlegi városvezetés megvédte a várost, miközben alapvetően ezt a védelmet Pintér Sándor, a honvédség és a kormányhivatal fogja megadni, igaz a Fővárosi Csatornázási Művek intenzív közreműködésével

– emelte ki Tarlós István, aki hozzátette, őszintén reméli, hogy semmi baj nem fog történni, és a szakemberek képesek lesznek úgy megvédeni a fővárost, ahogy 2006-ban és 2013-ban is tették.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Az Országos Mentőszolgálat felkészült az árhullám érkezésére

Az érintett területeken megerősítették a mentőszolgálatot – közölték.

Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint a veszélyhelyzeti tervnek megfelelően előkészítették az ártéren elhelyezkedő szentendrei mentőállomás esetlegesen szükségessé váló áthelyezését, a közúton megközelíthetetlenné váló Kisorosziba mentőautót telepítettek. 

A mentőhelikopterek is készenlétben vannak, hogy szükség esetén az ország bármely részében segíteni tudják a rászorulók megfelelő ellátását. 

Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója aktívan részt vesz az Árvízvédelmi Operatív Törzs munkájában és a mentők helyi szinten is folyamatos, operatív kapcsolatban vannak az érintett területek háziorvosaival, kórházaival és betegszállító vállalkozásaival is annak érdekében, hogy minden bajba jutott ember gyors és megfelelő segítséget kaphasson.

A drónnal készült felvételen az áradás miatt vízben álló házak a Duna árterében, Vének üdülőövezetében 2024. szeptember 17-én
Fotó: Jánossy Gergely / Forrás: MTI

Külföldön emberéleteket követelt a rendkívüli időjárás

A múlt hét óta erős szél és szokatlanul heves esőzések sújtották Ausztriát, Csehországot, Magyarországot, Lengyelországot, Romániát és Szlovákiát. Habár az időjárás több helyen stabilizálódni látszik, a hatóságok óvatosságra intették az embereket.

A lengyel rendőrség keddi jelentése szerint további három ember halt meg a vihar következtében, így hétre nőtt az áldozatok száma az országban. Ezt Marek Boron rendőrfőkapitány jelentette be – számol be róla a Magyar Nemzet.

Ausztriában is újabb emberéletet követelt a rendkívüli időjárás. Egy 81 éves nő az újabb áldozat – mondta a rendőrség szóvivője az AFP-nek. A tűzoltóság kedden találta meg a nő holttestét az elárasztott otthonában Alsó-Ausztriában, az alpesi ország legsúlyosabban érintett tartományában. 

A legfrissebb adatok szerint a vihar Romániában hét, Csehországban pedig három ember halálát okozta.

Orbán Viktor: megkezdődött a védekezés legnehezebb szakasza (videó)

Megkezdődött az árvízi védekezés legkomolyabb és legnehezebb szakasza, ami a számítások szerint jövő hét csütörtökig tart - közölte a miniszterelnök sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.

Orbán Viktor azt mondta: kedd éjjel, szerda hajnalban belépett Magyarország területére az árhullám várhatóan legmagasabb vízszintje, mostantól az a feladata a vízügyeseknek, a katasztrófavédelemnek, a honvédségnek, a belügynek és az önkénteseknek is, hogy kikísérjék az árhullámot a Lajtától, tehát az ország nyugati végpontjától délre, amíg el nem hagyja Szerbia felé Magyarországot.

Ez az időszak a legnehezebb a védekezésben, mától számítva körülbelül egy hétig, nyolc napig tart majd - hangsúlyozta a kormányfő. Hozzátette: úgy számolnak, hogy jövő csütörtökön hagyja el a déli határánál a legmagasabb vízszint Magyarország területét.

 OVF-szóvivő: kisebb lesz az árvíz, mint 2013-ban

A becslések szerint a maximális vízszint 40 centiméterrel alacsonyabb lesz, mint a 2013-as nagy árvíz idején Budapestnél, illetve a város feletti folyószakaszokon 

- mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Siklós Gabriella a műsorban elmondta: 

szombatig tetőzik az árhullám a Dunakanyarban és Budapesten is. Az előrejelzések szerint 850 centiméteren tetőzik majd a Duna a fővárosnál.

Közölte azt is, hogy a vízgyűjtő területeken már nem esik az eső, így az áradásnak nincs utánpótlása, ugyanakkor a hó olvadásából származó víz lassíthatja az apadást.

A Szigetközben már megjelentek az úgynevezett fakadó vizek, de a vízügy munkatársai ezeket figyelik és, ha kell, megerősítik a töltést 

- tette hozzá.

HANKÓ Balázs Zoltán
Az árvízi védekezésben segítő Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter homokzsákot visz Pócsmegyer határában 2024. szeptember 17-én
Fotó: Kocsis Zoltán / Forrás: MTI

A szóvivő azt javasolta azoknak, akik segíteni szeretnék a védekezést, hogy figyeljék az önkormányzatok honlapjait, mert ezeken minden információ elérhető.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a "katasztrófaturizmus" most veszélyes lehet, illetve nehezítheti a szakemberek munkáját: a töltések mostanra átáztak, ezért csak azok mehetnek fel rájuk, akiknek ott dolguk van.

Siklós Gabriella az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában elmondta azt is, hogy a Dunán egyre több helyen harmadfokú a készültség és nagyon gyorsan emelkedik a víz szintje a Dunakanyarban és Budapesten is.

A fővárosban a rakpart szintjét - ami 645 centiméter - kedden 22 órakor érte el a víz, ami szerda reggelre már 683 centiméteren állt.

A Szigetközben csütörtök reggelre, Komáromnál és Esztergomnál pedig csütörtök este, péntek reggel tetőzhet a víz. A fővároshoz közelebb lévő településeknél, illetve a Dunakanyarban pedig pénteken a nap második felében érheti el az ár a maximális magasságát, Budapesten pedig szombaton lehet a tetőzés - tette hozzá.

Megjegyezte, hogy 

2013-ban 891 centiméteren tetőzött az árvíz a Dunán Budapestnél, most körülbelül 850 centiméteres maximális magasságra számítanak.

Emlékeztetett: a 2013-as nagy árvíz óta komoly fejlesztések történtek a Duna Győr feletti szakaszán lévő töltéseken, mintegy 120 kilométer hosszan, így most sok település nagyobb biztonságban van, mint korábban.

Betört Budapestre az árvíz

Az elmúlt napokban a szakemberek és a honvédség folyamatosan dolgoztak a gátak megerősítésén, illetve a mobilgátak telepítésén, de a víz reggelre átlépte a kritikus szintet, és elérte a főváros alacsonyan fekvő rakparti szakaszát. A hatóságok már előkészítették a védekezést, és minden erővel azon vannak, hogy minimalizálják a károkat. 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság által megosztott képen jól látszik az aktuális helyzet: 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában