Megerősítették a töltéseket

2 órája

Rétvári Bence: meg fogjuk védeni a magyar emberek életét – frissül

A Szigetközbe lassan megérkezik az árvíz, a Duna többi szakaszán pedig továbbra is felkészülnek az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szakemberei az árra – mondta Siklós Gabriella, a szervezet szóvivője. Szalay Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszer pedig legújabb Facebook-bejegyzésében jelezte, hogy már közel 1400 katona segíti az árvíz elleni védekezést.

MW

Az árhullám okozta megnövekedett feladatok ellátását napról napra nagyobb létszámban segítik a katonák

Forrás: Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldala

Cikkünk frissül!

Orbán Viktor: tanultunk a 2013-as árvízből (videó)

A miniszterelnök Visegrádon járt, ez derül ki a közösségi oldalára feltöltött videóból. A helyszínen Vitályos Eszter kormányszóvivővel egyeztetett a helyzetről. Visegrádon mobilgáttal védekeznek az árhullám ellen. 

Rétvári Bence: meg fogjuk védeni a magyar emberek életét

Magyarország a 2013 utáni legnagyobb árvízzel néz szembe, ugyanakkor ma már sokkal fejlettebb a védekező képességünk

– fogalmazott Rétvári Bence az árvíz elleni védekezést koordináló operatív törzs munkája kapcsán tartott sajtótájékoztatón. 

A Belügyminisztérium miniszterhelyettese elmondta, hogy ötszörös vízhozam lesz a tetőzéskor a Dunán a korábbi állapothoz képest. Jelezte, hogy a környező országokban órási pusztítást okozott az árvíz, ezért fontos, hogy milyen fejlesztések történtek az elmúlt években.

Meg fogjuk védeni a magyar emberek életét, biztonságát, ezért fontos, hogy megfeszített erővel legyünk jelen a gáton

– tette hozzá.

RÉTVÁRI Bence
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszél az árvíz elleni védekezésről tartott sajtótájékoztatón
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A politikus ismertette, hogy a vízügy szakemberei és rendőrök, valamint a katonák mellett a büntetés-végrehajtás emberei is részt vesznek a védekezésben – írja a Magyar Nemzet

Elmondta, hogy egyetlen határállomást, Vámosszabadit kellett csak lezárni az árvízhelyzet miatt.

Fontos elmondani, hogy a honvédek oda mennek, ahová hívják őket

– hívta fel a figyelmet Rétvári Bence annak kapcsán, hogy már 1400 katona segíti a védekezést.

Hozzátette: holnap már a területvédelmi tartalékosok is részt fognak venni a védekezésben. Megköszönte a polgárőrök és az önkéntes tűzoltók munkáját, akik elsőként csatlakoztak be a védekezésbe, továbbá ismertette, hogy az országban minden iskola zavartalanul működik. Emlékeztetett, hogy 2013 óta 150 milliárd forint értékben létesültek árvízvédelmi beruházások.

Nagy erőkkel küzdenek az ár ellen Lengyelország délnyugati részén

Egyesített erőkkel küzdenek az árvíz ellen Lengyelország délnyugati részén, különösen súlyos a helyzet Nysa kisvárosban, Wroclawtól 90 kilométerre délre, ahol félő, hogy a Neisse (Nysa) folyó megemelkedett vízszintje miatt a belvárost védő helyi gát átszakadhat.

Keddre virradóra sok helyi önkéntes is beállt a tűzoltók és a katonák mellé homokzsákokat rakodni a gát megerősítésére. Kordian Kolbiarz polgármester elmondta: mintegy 2 ezer férfi, nő és gyerek segédkezett a zsákok elhelyezésében.

Az árvíz levonulása utáni takarítás és helyreállítás a délnyugat-lengyelországi Kldzkóban
Fotó: Dariusz Gdesz / Forrás: MTI/EPA/PAP

Wroclawban az árvízvédelmi válságstáb ismét tanácskozást tartott Donald Tusk kormányfővel. A varsói kormány szükségállapotot hirdetett az árvíz sújtotta területeken, ami megkönnyíti a hatóságoknak az intézkedést.

Tusk azt mondta: egyelőre ellentmondásosak a meteorológiai előrejelzések arra vonatkozóan, hogy az ár mikor érheti el Wroclawot. Korábban arra számítottak, az árhullám az Odera folyón szerdán érhet a városba, de újabban már ezt inkább péntekre valószínűsítik.

Lezárták a Margit-szigetet az árvíz miatt

A Margit-sziget mindkét bejáróját lezárták kedd reggel, sem személyautók, sem a BKK járatai nem hajthatnak be a szigetre, amely csak északról, az Árpád híd felől közelíthető meg és onnan is kizárólag gyalog. Hétfőn Karácsony Gergely főpolgármester

 a Duna vízszintjének gyors emelkedése miatt harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapest valamennyi árvízvédelmi szakaszán. 

Az árhullám miatti korlátozások a közösségi közlekedést is érintik. Ezért szeptember 17-én üzemkezdettől a 26-os autóbusz nem közlekedik, valamint a 4-es és a 6-os villamos nem áll meg a margitszigeti megállóban.

A zsáktöltő gépek és a targoncák zavartalan működése, illetve a balesetek megelőzése érdekében kedd hajnaltól csak a védekezésben közreműködő járművek hajthatnak be a Margit-szigetre, illetvegyalogosan is csak a védekezésben közreműködők léphetnek be a sziget alsó harmadára. 

A lezárást a rendőrség és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság munkatársai hajtják végre

– írta közösségi oldalán a főpolgármester.

Több településen is segíti az árvízi védekezést az Ökumenikus Segélyszervezet

Több településen is bekapcsolódott az árvízi védekezésbe az Ökumenikus Segélyszervezet – közölte a karitatív szervezet kedden reggel az MTI-vel.
A közlemény szerint önkénteseik egyebek között homokzsákokat készítenek a gátak építéséhez, élelemmel és ivóvízzel látják el a gátakon dolgozókat, illetve a helyben szükséges logisztikai feladatokban segítenek.

A szervezet nagy teljesítményű szivattyúkkal segít több árvízveszély által érintett településen, elsők között Kisorosziban és Kismaroson.

Munkatársaik az árvízveszély kezdetétől fogva folyamatosan járják a kritikus helyzetben lévő településeket, hogy a helyszínen végezzenek felméréseket, illetve a települések vezetőivel egyeztessenek a segítségnyújtás módjáról – áll a közleményben.

Mentik a vadállományt a Gemencben

A közvetlen életveszély elhárítása és a vad védelme érdekében szerdától teljes erdőlátogatási tilalmat rendeltek el a Gemencben, ahol megindult a vadak mentése és megkezdődtek az árvízvédelmi munkálatok

– közölte a Gemenc Zrt. kedd reggel az MTI-vel.

Az erdőgazdálkodással foglalkozó társaság a közleményében azt írta, hogy a felázott erdőtalaj és a fakidőlések kockázata jelentősen megnőtt, valamint a nyári gátak töve is felázott, ami miatt a hullámtéren belüli időszakosan ármentett területekre is betörhet a víz. A vészhelyzetet tovább fokozza, hogy a Duna gyors emelkedése miatt a területen a víz erős sodrással lesz jelen – közölték.

A tiltás a teljes Gemenci erdőre, valamint a Mohács és Paks környékén, a Duna hullámterében lévő erdőterületekre és az erdőterületek közötti egyéb, erdőgazdálkodási tevékenységet szolgáló földterületekre vonatkozik. A Gemenci erdő nyugati határán található, a Duna jobb parti árvízvédelmi töltésén Pörböly és Keselyűs között tilos tartózkodni, kizárólag a védekezésben részt vevő szakemberek használhatják a védműveket - hívták fel a figyelmet.

A társaság mindezeknek megfelelően leállította a Gemenci Állami Erdei Vasút közlekedését és zárva lesz a pörbölyi ökoturisztikai központ is, valamint elmaradnak az ökoturisztikai programok és a hétvégére tervezett erdei vasúti nap is.

Az elkövetkezendő időszak válságos napokat, heteket hoz az erdei állatok életébe - írták, kitérve arra, hogy "az állatvilág számára a lehető legkisebb emberi zavarás biztosíthatja a minél nagyobb arányú túlélés lehetőségét".

A társaság azt kéri, hogy az árhullám elvonulásáig személyes jelenlétével senki se zavarja az állatok menekülését és az erdészek, vadgazdálkodási szakemberek mentési és árvízvédelmi munkáját. A vadak védelme érdekében már megkezdődött a vadvédelmi dombok feltöltése takarmánnyal

 – áll a közleményben.

Szalay Bobrovniczky Kristóf: annyi katona megy a gátra, amennyi csak kell

Annyian megyünk, amennyien csak kell – fogalmazott Szalay Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszer legújabb Facebook-bejegyzésében. Jelezte, hogy már közel 1400 katona segíti az árvíz elleni védekezést.

A magyar emberek biztonsága a legfontosabb

– tette hozzá.

A tárca a Magyar Nemzethez eljuttatott közleményében a miniszter hangsúlyozta, hogy 

a Duna mentén éjjel-nappal teljesítenek szolgálatot a honvédek, Győr-Moson-Sopron vármegyében Mosonmagyaróvár térségében, két Komárom-Esztergon vármegyei településen: Neszmélyben és Pilismaróton, valamint Pest vármegyében Vácnál. 

Ezen kívül katonákat vezényelnek más településekhez, így a védekezésben részt vesznek a katonák Szobon, Zebegényen, Kismaroson, Dunabogdányon és Leányfalun át Sződligetig.

A Magyar Honvédség a vármegyei kéréseknek megfelelően segítséget nyújt az árvízi veszélyhelyzet kezelésében, a magyar katonákra lehet számítani

– fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter
Forrás: Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldala

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: annyi katona megy a gátakra, amennyi csak kell

A Dunán 2013 óta nem tapasztalt mértékű árhullám elleni védekezéshez PTSZ-M lánctalpas kétéltű járművek és H145M típusú helikopterek is rendelkezésre állnak

– tudatta a miniszter, hozzátéve, hogy a tervek szerint a hivatásos és szerződéses állomány mellett szerdától a területvédelmi tartalékos katonák is részt vesznek az árvízvédelemben, köztük olyanok is, akik frissen, a Szeretem, Megvédem! kampány hatására döntöttek úgy, hogy polgári hivatásuk vagy tanulmányaik folytatása mellett részt vállalnak Magyarország biztonságának megőrzésében.

Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke az árvízi védekezéshez előzetesen kijelölte a bázislaktanyákat Győrben, Tatán és Szentendrén, ahol a felkészülést a hétvégén személyesen ellenőrizte, hétfőn pedig Neszmélyben és Pilismaróton megnézte a védekezést – olvasható a közleményben.

A vezérezredes azt hangsúlyozta: 

a haderő a katasztrófavédelmi tervek alapján a személyi és technikai feltételek biztosításával képes gyorsan és hatékonyan támogatni az árvízvédelmi feladatokat, együttműködve a vármegyei védelmi bizottságokkal és az árvízvédelmi szakemberekkel.

A Szigetközbe lassan megérkezik az árvíz

A Szigetközbe lassan megérkezik az árvíz, a Duna többi szakaszán pedig továbbra is felkészülnek az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szakemberei az árra – mondta Siklós Gabriella, a szervezet szóvivője kedd reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Siklós Gabriella kiemelte,

 a vízügy munkatársai ahol kell, megerősítették, megmagasították a töltéseket. A védekezés jól halad, a munkát az elmúlt években megvalósult fejlesztések is segítik

– fűzte hozzá.

Elmondta, hogy a 2013-as árvíz után megerősítették a töltéseket, azok a munkálatok „most igazán kifizetődőnek”, mert a töltések nagyon jó állapotban vannak. Az OKF az ország más területeiről is vezényelt át vízügyi szakembereket, szombaton több mint ötszázat, hétfőn pedig további háromszázat.

Homokzsákok a Parlamentnél a megáradt Duna partján Budapesten
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Nagy erőkkel vannak jelen a vízügyes műszaki irányítók és „vészőrök” is, emellett több mint kétszázan irányítják és koordinálják a munkákat, tehát több mint ezer vízügyes most már huszonnégy órában védekezik és dolgozik – mondta a szóvivő.

Siklós Gabriella kiemelte: 

a Lajta esetében Mosonmagyaróvárnál elképzelhető, hogy meg kell nyitni a szükségtározót. Figyelik az előrejelzéseket, a modelleket, „de most óráról órára még mindig egy picit változik a helyzet”

– tette hozzá.

A szükségtározó megnyitására azért lehet szükség, mert az árvízcsúcsot „jó időben, jó pillanatban kell megskalpolni (...) egyébként nem segít a beavatkozás” – fogalmazott.

A szóvivő kitért arra is, hogy a Rába Győrnél magasan fog tetőzni, a Duna többi mellékfolyója közül a Morva az előre jelzettnél magasabb, a Vág pedig egy nagyon kicsivel kevesebb vizet hoz majd.

Siklós Gabriella beszélt arról is, hogy a Duna vízgyűjtő területén kedden elállhat az eső, ugyanakkor kérdéses, hogy a hóolvadás mikor kezdődik.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában