Helyzetjelentés

2 órája

Orbán Viktor: megkezdődött az árvízi védekezés legkomolyabb és legnehezebb szakasza (videó)

Az a feladata a vízügyeseknek, katasztrófavédelemnek, és az önkénteseknek is, hogy kikísérjük az árvizet – mondta a miniszterelnök szerda reggel az árvízvédelmi operatív törzs tájékoztatóján. Orbán Viktor kijelentette: az összes védművünk állta a próbát. A kormányfő tájékoztatása szerint csütörtökön fog tetőzni a vízszint, az árhullám tetőzése Dévény térségében van jelen pillanatban.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az árvíz elleni védekezésről

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

 

Megkezdődött a védekezés legkomolyabb és legnehezebb szakasza. Ma hajnalban belépett az árhullám várhatóan legmagasabb vízszintje. Az a feladata a vízügyeseknek, a katasztrófavédelemnek és az önkénteseknek is, hogy kikísérjük az árvizet

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök ma reggel az árvízvédelmi operatív törzs tájékoztatóján. 

Ez az időszak a legnehezebb a védekezésben, úgy számoljuk, hogy jövő hét csütörtökön hagyja el a legmagasabb vízszint Magyarország területét

– ismertette a kormányfő. 

Orbán Viktor a közösségi oldalán számolt be arról, hogy reggel 7 órakor összeült az operatív törzs. 

Az időjósok szerint a jövő héten nem lesz eső, így ismert a legmagasabb vízszint a miniszterelnök tájékoztatása szerint, ennél nem kell magasabban védekezni, hacsak a meteorológusok nem tévednek. A második jó hír, hogy ahogy belépett a legmagasabb vízszint, az összes védművünk állta a próbát.

A magas vízszint semmilyen új feladatot nem jelent a védelemben részt vevők számára a miniszterelnök tájékoztatása szerint, mert alatta marad a 2013-as szintnek.

Az együttműködés gördülékenyebb vészhelyzetben

A miniszterelnök szerint a védekezésben részt vevők magabiztosak és nyugodtak, szervezetten végzik a munkájukat. A védekezés irányítása szempontjából vannak olyan védelmi szakaszok, amelyért az állam tartozik közvetlen felelősséggel és van olyan, amelyért az önkormányzat. 

ORBÁN Viktor; LÁNG István
Orbán Viktor sajtótájékoztatója az árvíz elleni védekezésről
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Az állami védettségű területeken százszázalékos a készültségi szint. Az önkormányzatok nagy részénél is így áll a helyzet, mindenhol ötven százalék felett vannak – írja a Magyar Nemzet.

A főpolgármester is részt vett az operatív tanács ülésén.

A kormányfő hozzátette: az együttműködés gördülékenyebb vészhelyzetben, nincs idő a politizálásra, most is ez a helyzet. Együttműködésre vagyunk ítélve – fogalmazott.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint 

csütörtökön fog tetőzni a vízszint, az árhullám tetőzése Dévény térségében van jelen pillanatban. Budapesten szombat délután tetőzhet a vízállás, 846 centiméter magasságban. 

A valaha volt legmagasabb vízállás itt 891 centiméter volt. A budapesti rakpart felszabadulása így a következő hét közepén, végén várható. A vízügyből jelenleg 1288 ember védekezik. A védekezésben 1667 katona vesz részt jelen pillanatban. A honvédség 24 óránként 4 ezer embert tud beemelni a védekezésbe, de erre előreláthatólag nem lesz szükség. Védekezik 988 ember a katasztrófavédelemtől és 117 fő a büntetés-végrehajtás részéről, ők a rabok. Összesen 4392 fő dolgozik a védekezésben jelenleg. 

Nehéz helyzet lesz Dunabogdányban, Leányfalun és Tahiban

Orbán Viktor a lajtai szükségtározó megnyitásával kapcsolatban elmondta, körülbelül 20 centiméterrel tudják csökkenteni ezáltal a Lajta vízmagasságát. A kormányfő tájékoztása szerint 

az egyik legkritikusabb helyszín jelenleg Pilismarót, ma és holnap dolgozni kell a helyszínen.

Pilismaróton az ártérben lévő épületeket is próbálják megvédeni, de a 11-es főúton van egy szakasz, amit nem lehet megmenteni, így terelőutakat nyitnak.

A Margit-sziget is nehéz terep, de nem ismeretlen.

Jelezte, a szigeti szállóról reményeik szerint nem kell kiköltöztetni senkit. A Batthyányi téri metró is kritikus, ott elég vékony a fal, nem lehet megakadályozni a víz beszivárgását, de még így sem kell talán a metrót leállítani. Esetleg a HÉV-et biztonsági okokból lezárják. Nehéz helyzet lesz Dunabogdányban, Leányfalun és Tahiban. Itt szükség lesz önkéntesekre, de Vác mellett a 2-es utat is le kell majd zárni. Kismaros is nehéz terep, a település nagy része ártéren van, valamint Kisoroszi is, de ők edzettek, ők meg tudják csinálni, amit kell. 

Az árvízvédelmi létesítmények teherbírásáról elmondta, 2013 után 435 milliárd értékben hajtottak végre beruházásokat, a Duna esetében 150 milliárdot.

Például Komáromnál emiatt már nincs szükség önkéntesekre, gátépítésre vagy gátszintemelésre. Minden nagyobb veszély és baj nélkül ki fogjuk vezényelni a vizet az országból, de ehhez higgadtnak kell maradni, mert nem ismeretlen a feladat, de komoly figyelemre van szükség. 

Így nem lesz baj, Magyarország ezt is meg fogja csinálni

– zárta szavait Orbán Viktor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában