Árhullám

19 órája

Orbán Viktor az árvízhelyzet miatt lemondta minden nemzetközi programját (videó)

Közeledik az elmúlt évtized egyik legnagyobb árhulláma. Az elmúlt 24 órában számos helyről érkezett megkeresés az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) irányába arra vonatkozóan, hogy a lakosság milyen módon támogathatja az árvízi védekezést.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök a mobilgátak telepítését ellenőrizi Visegrádon

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

Vitályos Eszter: Visegrádon is áll a mobilgát

Rétvári Bence: legyőzzük az árhullámot, az ellenzéki politikusok ne sértegessék a védekezésben közreműködőket

 Legyőzzük az árhullámot, Magyarország megcsinálja - üzente Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a közösségi oldalán hétfőn este. 

Arra kérte az ellenzéki politikusokat, hogy ne sértegessék a védekezésben közreműködőket.


Az írta: mindenki kiveszi a részét az árvíz elleni védekezésből, és megköszönte a vízügyesek, katasztrófavédők, rendőrök, katonák, hivatásosak és önkéntesek munkáját. Hozzátette, hogy mindenki teljes erőbedobással dolgozik azon, hogy megfékezzék az áradást.

A rendvédelmi dolgozók és a katonák oda mennek segíteni, ahová hívják őket. Szükség esetén 3, illetve 24 órán belül lehet őket mozgósítani - fejtette ki a politikus.

Azt kérte Magyar Pétertől és az ellenzéki politikusoktól, hogy „ne terjesszenek álhíreket, ne terjesszenek rémhíreket, ne sértegessék a védekezésben közreműködőket".

„Mi felkészültünk, és ott dolgozunk a legnagyobb erővel, ahol erre a legnagyobb szükség van" - írta az államtitkár.

Legyőzzük az árhullámot, Magyarország megcsinálja - zárta posztját Rétvári Bence.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyar Péter becsmérli a Magyar Honvédség képességeit

Ami sok, az sok, elég a kisstílű hazudozásból! Magyar Péter becsmérli a Magyar Honvédség képességeit, ezáltal azokat a katonákat, akik a gáton állják a sarat - írta a honvédelmi miniszter a Facebook-oldalán hétfőn.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt írta:

 „Szégyenletes, hogy amikor egy egész ország összekapaszkodik és helytáll a gátakon, az ellenzék Facebook-vitéze a Magyar Honvédség ellen hergel. Több száz katona, számtalan eszközzel, az ország több településén dolgozik azért, hogy elkerüljük a bajt, és minden magyar biztonságban hajthassa álomra a fejét."

Kiemelte: ma ezrek mozgósítását készítették elő, hogy mindenhol ott lehessenek, ahol szükség lesz rájuk. Az árhullám ideje alatt az országot járják, támogatják az árvízvédelmi munkát, mert a magyar emberek védelménél nincs fontosabb. „Politizálni nem a gátakon kell, arra ott a Parlament" - írta.

Sára Botond: a kormány minden segítséget megad a fővárosi védekezéshez is

A kormány minden segítséget megad a fővárosi védekezéshez is - közölte Budapest Főváros Kormányhivatalának főispánja hétfőn a Facebook-oldalán.
Sára Botond tájékoztatása szerint Budapest Főváros Védelmi Bizottsága (BFVB) délutáni ülésén áttekintették a fővárosi árvízi helyzetet a védekezésben részt vevő szervekkel és hatóságokkal.

Megállapodtak, hogy

 a katasztrófavédelem napi 200 és a kormányhivatal 100 kiképzett önkéntessel segíti a védekezést.

 A rendőrség a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal megteszi az élet- és vagyonbiztonság megóvásához szükséges intézkedéseket, folyamatban van az árterületen tartózkodó hajléktalanok felkutatása és a szociális ellátórendszerbe terelése - ismertette. Amennyiben további emberre van szükség, 200 rendőr, a Magyar Honvédség és a kormányhivatal árvízvédelmi kiképzést kapott további állománya is készenlétben áll. Az érintett helyi védelmi bizottságok is folyamatosan üléseznek és tájékoztatást adnak a kerületek aktuális helyzetéről - közölte.

Jelezte, hogy

 amennyiben a főváros segítséget kér, a 24 órás készültségben álló BFVB összehangolja a védekezés területi szintű feladatait, így biztosítani tudja a szükséges eszközöket és élőerőt a védekezéshez.

A bizottság meghallgatta a budapesti védekezésért felelős főpolgármestert, Karácsony Gergely beszámolója szerint a Fővárosi Önkormányzat védekezése ütemszerűen halad és a szükséges védművek szerda estére elkészülnek - írta bejegyzésében Sára Botond.

BKK: keddtől nem lehet behajtani a Margitszigetre

A Dunán levonuló árhullám miatt kedd reggel lezárják a Margitszigetet, ezért a 26-os autóbusz nem közlekedik, a 4-es és a 6-os villamos pedig nem áll meg a margitszigeti megállóban - közölte a BKK hétfőn este az MTI-vel.
Emlékeztettek: Karácsony Gergely főpolgármester a Duna vízszintjének gyors emelkedése miatt harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapest valamennyi árvízvédelmi szakaszán. 

Az árhullám miatti korlátozások a közösségi közlekedést is érintik.

Kedd reggel lezárják a Margitsziget mindkét bejáróját, azon sem személyautók, sem a BKK járatai nem hajthatnak be. Ezért szeptember 17-én üzemkezdettől a 26-os autóbusz nem közlekedik, valamint a 4-es és a 6-os villamos nem áll meg a margitszigeti megállóban. A sziget csak északról, az Árpád híd felől közelíthető meg és onnan is kizárólag gyalog.

Szentkirályi Alexandra: védjük meg Budapestet, védjük meg a Római-partot!

Védjük meg Budapestet, védjük meg a Római-partot! - közölte a Fidesz budapesti elnöke a Facebookra hétfőn feltöltött videónyilatkozatában.
Szentkirályi Alexandra azt mondta, azért mentek a helyszínre a képviselőtársaival, "mert amikor a természet ereje az embereket próbára teszi, akkor fontos, hogy itt legyünk, és közösen küzdjünk ellene".

A katasztrófavédelem, a vízügy, és a honvédség emberei már dolgoznak a gátakon országszerte, de egy ilyen helyzetben minden segítő kéz elkél

 - tette hozzá.

Az országban több kritikus pont is van, Budapesten ilyen az óbudai rész, "úgyhogy nyilván oda jövünk, ahol a legnagyobb szükség van a segítségre" - mondta videónyilatkozatában a homokzsákok töltésében segédkező politikus.

Orbán Viktor: a munka nem áll meg a gátakon!

Meteorológia: egyelőre nem várható újabb csapadék

Sem Magyarországon, sem a Duna vízgyűjtőin nem várható érdemi csapadék területi átlagban a következő öt-hét napban - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán hétfőn.
Azt írták,

 kedd hajnalra a legtöbb helyen eláll az eső, és keddtől kezdődően a Kárpát-medence az északi anticiklon déli peremére kerül, így a folytatásban alapvetően száraz légtömeg érkezik az ország fölé.

"Emiatt sem Magyarországon, sem a Duna vízgyűjtőin nem várható érdemi csapadék területi átlagban a következő öt-hét napban" - tették hozzá.

Megjegyezték: Magyarországon kedden főként északkeleten, szerdán pedig inkább az ország délnyugati felén alakulhatnak ki nem nagy számban záporok, de csütörtöktől kezdve csapadékmentes idő várható több napon keresztül.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: 24 órán belül 4000 katonát tudunk mozgósítani az árvízi védekezésben

A vízügy igényei szerint ezer katona azonnal bevethető az árvízi védekezésben, 24 órán belül pedig 4000 mozgósítható - mondta a honvédelmi miniszter hétfőn Neszmélyen, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette, ezt a számot a területvédelmi tartalékosok bevonásával folyamatosan emelni tudják. A Magyar Honvédség készen áll, és segít a vízügynek, hogy megóvják az emberek életét, az otthonokat.

A Magyar Honvédség helikopterei az árvízi gócpontok felmérésében segítenek, illetve a lánctalpas kétéltű járművek is rendelkezésre állnak - ismertette a miniszter.

Miután 2013-ban sikerült, ez most is sikerülni fog. Össze kell fognunk, mindent meg kell tennünk

 - jelentette ki, majd megköszönte a civilek munkáját, akik ahogy Neszmélyen, úgy a többi helyszínen is segítenek a homokzsákok töltésében.

Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, az itteni települések a múlt csütörtöki védelmi bizottsági ülés után kezdték meg a felkészülést, ütemtervet alkottak a védekezési módokra. A Vízimolnár utca Neszmély egyik legnehezebben védhető része, itt reggel 8 órától építik a nyúlgátat a katonák.

Győrben mobilgátat építettek, Gönyűn a lakosság segítségét kérik

Győrben árvízvédelmi mobilgátat építettek a Dunakapu téren, Gönyűn pedig a lakosság segítségét kérte a polgármester a homokzsákok töltésében.
A Győr-Szol Zrt. tájékoztatása szerint hétfő délelőtt megépítették az árvízvédelmi mobilgátat a Dunakapu tér mindkét oldalán.

A mobilgát a Dunakapu tér felújításával egyidőben készült el, védve a várost árvíz esetén.

A közleményben azt is írták, hogy a Győr-Szol Zrt. feladata az önkormányzati közösségi ingatlanok védelme. Hatezer homokzsák áll rendelkezésre, utánpótlásra is van lehetőség. Ugyanakkor egyéni, lakossági kérésre homokzsákokat a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól lehet kérni.

Major Gábor, Gönyű polgármestere (független) a település Facebook-oldalán kérte a helyiek segítségét homokzsákok megtöltéséhez és azok kiszállításához az árvíz által érintett területekre. Azt írta, „nagy szükség van most minden segítő kézre”.

MÁV: zavartalan a vasúti közlekedés az országban

Az árvízi helyzet ellenére zavartalan a vasúti, illetve a távolságibusz-közlekedés az országban - jelentette ki a MÁV vezérigazgatója hétfőn Budapesten, a Keleti pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón.

Eddig az eső és a viharos szél okozott átmeneti zavarokat a vonatközlekedésben, a hétvégén több mint 15 alkalommal vonultak ki a pályafenntartásban dolgozók, akiknek a pályára, vagy a felsővezetékre dőlt fákat, gallyakat kellett eltávolítaniuk - közölte Hegyi Zsolt.

A jelenlegi helyzetben a legfontosabb feladatuk, hogy fenntartsák a vasúti szolgáltatást, megvédjék a kiáradó folyóktól a vasúti infrastruktúrát, illetve tájékoztassák az utasokat azokról a változásokról, amelyek az árvíz miatt a hazai, illetve a nemzetközi vasúti közlekedésben történnek - tette hozzá.

Mint elmondta: annak érdekében, hogy a felsővezetékek sérülése esetén is fenntartsák a forgalmat a Dunántúl több csomópontjában dízelmozdonyokat helyeztek készenlétbe és országszerte 20 autóbuszt tudnak bevetni vonatpótlásra. Továbbá a nemzetközi forgalomban nem közlekedő vonatokat is pótolják belföldön, ez főleg az Ausztria felől, vagy abba az irányba közlekedőket érinti.

Egyetlen kivétel az Esztergom-Komárom vonal, amit átadtak a katasztrófavédelemnek, mert az része a védműveknek. A szakaszon vonatpótló buszok közlekednek - fűzte hozzá.

A következő napokban - folytatta - több helyszínen lesz szükség műszaki beavatkozásra az infrastruktúra védelme érdekében. Szerdán kővel megrakott kocsikkal terhelik le a győri Rába hidat, megakadályozandó, hogy a víz elsodorja a műtárgyat. Kritikus pont Szob és Nagymaros között a Szent Mihály hegy, ahol korábban sárlavina akadályozta a vonatközlekedést, ám az ellenőrzések szerint most ez nem várható.

Továbbá a Budapesti Közlekedési Központtal közösen tesznek erőfeszítéseket, hogy fenntartsák a szentendrei HÉV vonalán a közlekedést, a Volánbusz esetében zavartalan a közlekedés - sorolta.

Hangsúlyozta, hogy a nemzetközi forgalomban komoly fennakadások vannak, Ausztriában Bécstől nyugatra, illetve Hegyeshalom felé sem közlekednek az árvíz miatt a vonatok. Erről folyamatosan tájékoztatják a pályaudvarokon és az internetes felületeken keresztül is az utasokat.

Az osztrák vasút tájékoztatása szerint szerdán reggel indulhat meg a vasúti forgalom Ausztriában - mondta a sajtótájékoztatón Hegyi Zsolt, aki szolidaritását fejezte ki az osztrák és a cseh vasutasokkal, illetve mindenkivel akiknek kárt okoznak az áradások.

Donald Tusk: Ukrajna száz szakembert küld segítségül Lengyelországba az árvíz elleni küzdelemhez

Ukrajna felajánlotta, hogy száz katasztrófavédelmi szakembert küld Lengyelországba, hogy segítsenek felszámolni az országban pusztító árvizek következményeit - írta az X-en Donald Tusk lengyel miniszterelnök, akit a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál idézett.

Tusk közölte, hogy Denisz Smihal ukrán miniszterelnök kifejezte neki szolidaritását Lengyelországgal, és kész azonnal száz, speciális felszereléssel ellátott szakembert küldeni. A felajánlást a lengyel kormányfő „nagyon meghatónak” nevezte.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap este utasította Andrij Szibiha külügyminisztert, hogy ajánlja fel ukrán katasztrófavédelmi szakemberek segítségét több országnak. Szibiha az X-en azt írta, hogy Kijev Magyarországnak, Moldovának, Lengyelországnak, Romániának, Szlovákiának és Csehországnak kínált segítséget.

„Részvétünket fejezzük ki a közép-európai árvizek áldozatai és pusztításai miatt. Gondolatban az érintettekkel vagyunk. Azt kívánjuk, hogy szomszédaink minél hamarabb túljussanak ezen a természeti katasztrófán” – írta az ukrán külügyminiszter a közösségi oldalon.

Az EU klímafigyelő szolgálata műholdas felvételekkel segíti a védekezést

Műholdas térképekkel segíti a Közép-Kelet-Európában dúló árvizek ellen küzdő mentőegységeket és helyi hatóságokat az Európai Unió klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus - jelentette be hétfőn az Európai Bizottság szóvivője.

A testület sajtótájékoztatóján Újvári Balázs elmondta, a jó minőségű műholdas felvételek segítségével az árvíz sújtotta országok, köztük Magyarország, Románia és Szlovákia hatékonyabbá tehetik a szárazföldi védekezést és segítségükkel további életeket menthetnek meg.

Az árvizekkel kapcsolatban a hét végén megszólalt az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, valamint Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke is. A politikusok együttérzésüket fejezték ki az áldozatok és károsultak felé, valamint jelezték: az EU kész segítséget nyújtani.

Az áradások már több országban emberéleteket is követeltek.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a Magyar Honvédség felkészült

A Magyar Honvédség felkészült, készen áll és jelenleg 367 katona teljesít szolgálatot a gátakon – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter hétfőn Nagy István agrárminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón, Mosonmagyaróvár határában a Lajta gátjánál.

A honvédelmi miniszter kiemelte: három órán belül több mint ezer katonát tudnak megmozdítani, 24 órán belül pedig több mint négyezret. Amennyiben ennél több katonára lenne szükség, akkor a területvédelmi tartalékosokat mozgósítják.

Elmondta, hogy a Lajtánál jelenleg a győri Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred 150 katonája teljesít szolgáltot.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy szükség esetén H-145-ös helikoptereket és páncélos, illetve úszni tudó járműveket is be tudnak vetni.

Kitért arra, hogy a Bécsi-medencében sok eső esett, ami azt jelenti, hogy a Dunán elérheti a víz szintje a 2013-as szintet, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál megközelítheti az 1997-es és 2009-es szintet.

Hangsúlyozta: a katonák várják, hogy bárhol, ahol szükség van rájuk, bevethetők legyenek. 

A Magyar Honvédség kész van, itt van, számíthatnak ránk, vigyázunk önökre

 – tette hozzá.

Nagy István agrárminiszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a katonák jelenleg a Lajta gátjait magasítják homokzsákokkal.

Katonák dolgoznak az árvíz elleni védekezésen Pilismaróton, az áradó Duna közelében 
Fotó: Hegedüs Róbert / Forrás: MTI

A folyón lezárták azokat a zsilipeket, amelyek a városba vinnék a vizet, így a Lajta és a Malom-ági Lajta vízszintje alacsony – mondta, hozzátéve, hogy ha szükség lenne rá, megvannak a tervek arra, hogy szükségtározót nyissanak és a termőföldekre vezessék el azt a vizet, ami veszélyeztetné Mosonmagyaróvár biztonságát.

Az agrártárca vezetője kiemelte, hogy Magyarország többször átélt már hasonló méretű árvizet, a kormánynak van gyakorlata és tapasztata abban, hogy hogyan kell megvédeni az országot ilyen természeti katasztrófa esetén.

Nagy István szólt arról is, hogy az önkéntesek egyelőre az önkormányzatoknál jelezhetik segítő szándékukat, ahol elérhetőségeik megadását követően, szükség szerint tájékoztatják őket arról, hogy hol és milyen formában tudnak segíteni a védekezésben.

Lezárták a vámosszabadi határátkelőt a Duna áradása miatt

A Duna áradása miatt lezárták a vámosszabadi határátkelőt a közúti forgalom elől hétfőn

- közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-vel.
Azt írták, a társaság szakemberei hétfőn 13 órakor zárták le a Győr-Moson-Sopron vármegyei 14-es főúton található ártéri hidat és ezzel együtt a határátkelőt is.

A lezárás érinti a teljes közúti forgalmat; kerülőútként az autósok Győr-Moson-Sopron vármegyében az M15-ös autóutat, Komárom-Esztergom vármegyében pedig a 13-as főúti Monostori-hidat használhatják.

A közútkezelő azt kéri a közlekedőktől, hogy folyamatosan figyeljék az Útinform weboldalát, amelyen minden, az árvízi helyzethez kapcsolódó közúti korlátozásról folyamatosan osztanak meg információkat.

Orbán Viktor Visegrádon

Orbán Viktor miniszterelnök Visegrádon folytatta az árvízi védekezést irányító munkát

 – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök (b) a mobilgátak telepítését ellenőrizi Visegrádon
Fotó: Fischer Zoltán / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Hétfő délben Visegrádon a mobilgátak telepítését ellenőrizte Orbán Viktor miniszterelnök. A terepszemlén a helyi védekezésért felelős vízügyi szakemberek, Vitályos Eszter, a térség országgyűlési képviselője valamint a város polgármestere is részt vett. 

Megállapították: a sok ezer homokzsákot kiváltó mobilgátrendszer fejlesztése ezen a védekezési szakaszon is meghozta a várt eredményeket.

A védekezés megfelelő ütemben halad, a kihívással Visegrád és a vízügyesek meg fognak birkózni

– mondta a kormányfő.

Elérte a Szigetközt az árhullám, Mosonmagyaróvárnál a Lajtán harmadfokú árvízvédelmi készültség van

Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság az MTI-vel hétfőn.

Azt írták: lassan elhagyja a térséget a ciklon, amely a heves esőzéseket okozta Közép-Európában. Az elmúlt egy napban főként a Bécsi-medencére hullott ismét jelentős mennyiségű csapadék. Hozzátették: a legfrissebb adatok alapján a következő 24 órában elsősorban már csak erre a területre, illetve az Inn- és a Traun-Enns-vízgyűjtőkre várható számottevő, átlagosan 20-35 milliméter eső.

Mint írták, 

egyes osztrák folyószakaszokon már lezajlott a tetőzés, ugyanakkor a folyamatos esőutánpótlás elhúzza az árhullám levonulását.

Közölték: a Duna a magyarországi szakaszon többnyire a harmadfokú készültségi szintet meghaladóan tetőzik majd, a Lajtán akár a legmagasabb valaha mért vízszintet, a Murán pedig az első fokot megközelítő tetőzésekre számítanak.

A Szigetközben Mosonmagyaróvárnál a Lajtán hétfő reggel 6 órakor el kellett rendelni a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget az állami védvonalakon. A Lajta-szükségtározó megnyitását továbbra is mérlegelik a szakemberek

– írták.

Tudatták azt is, hogy 

a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján Budapesten az alsó rakpartot várhatón kedden, a nap második felében éri el a víz. A Rábán Árpásig fokozat alatti, Győrben jóval a harmadik fokozat szintje feletti tetőzés várható.

Hozzátették: bár az árhullám lényegi része még nem ért el Magyarországra, a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse (OMIT) folyamatosan dolgozik, és koordinálja a védelmi előkészületeket, a frissülő adatokhoz igazítva finomítják a szükséges létszám- és eszközigényt. Az ország más részeiből átvezényelt több mint félezer vízügyes már elfoglalta a helyét, valamint megérkeztek és dolgoznak az önkormányzati védekezéshez kért műszaki irányító szakemberek is.

Az OMIT hétfő reggeli ülésén is részt vettek a társzervek képviselői, hogy tájékoztassák a törzsvezetőt a saját előkészületeikről, és egyeztessenek arról, a vízügy mely helyszíneken igényel segítséget tőlük - írták.

Orbán Viktor az árvízhelyzet miatt lemondta minden nemzetközi programját 

A miniszterelnök az operatív törzs üléséről posztolt egy rövid videót. A tanácskozáson Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója elmondta, hogy az eddigi legnagyobb árvízszint alakulhat ki, az apadás pedig lassú lesz. 

Amíg nem érjük el a csúcspontot, és amíg nem vagyunk túl a nehezén, addig én nem megyek el az országból

– mondta Orbán Viktor a megbeszélésen. Hozzátette: Pintér Sándor belügyminiszter irányítja a védekezést. 

Mindenesetre, amíg a csúcsponton nem vagyunk túl, addig mindenki itthon van, és áll a baj elhárításában dolgozóknak a rendelkezésére

– zárta szavait a kormányfő.

Az X közösségi oldalán jelentette be a magyar miniszterelnök, hogy itthon marad, és segíti az árvíz elleni védekezést. Orbán Viktor lemondta minden nemzetközi programját. Úgy fogalmazott:

A rendkívüli időjárási viszonyok és a folyamatos magyarországi árvizek miatt minden nemzetközi kötelezettségemet elhalasztottam.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI megkeresésére elmondta: Orbán Viktor az árvízi védekezés miatt elhalasztotta az Európai Parlamentben esedékes felszólalását. Emellett szintén elhalasztotta a hét második felében tervezett látogatását a Vatikánban, továbbá lemondta részvételét az ENSZ Közgyűlésén, New Yorkban, ahol így Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogja képviselni Magyarországot - tájékoztatott a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Költözik az M2 Petőfi TV és a Petőfi Rádió az A38 Hajóról

Költözik az M2 Petőfi TV és a Petőfi Rádió az A38 Hajóról a dunai árvíz miatt - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtó- és marketingirodája hétfőn az MTI-vel.

Azt írták, hogy 

a dunai árvíz miatt az M2 Petőfi TV és a Petőfi Rádió elhagyja a bázisát: a magas vízállás rövidesen ellehetetleníti a hajóra való bejutást, így a könnyűzenei csatornák keddtől ideiglenesen a Bálnából, illetve az MTVA gyártóbázisáról sugározzák adásukat.

A folyó magas, 700 centimétert meghaladó vízállása miatt - a munkatársak biztonsága és a műsorszolgáltatás zavartalansága érdekében - az M2 Petőfi TV és a Petőfi Rádió átmenetileg kénytelen elhagyni az A38-at.

Az M2 Petőfi TV kedd estétől a Bálnából jelentkezik, míg a Petőfi Rádió a Kunigunda úti gyártóbázisról szól a következő napokban

– tették hozzá.

Úgy fogalmaztak, hogy az áthelyezés feltételei műszaki és műsorkészítési oldalról is biztosítottak, a nézők és a hallgatók továbbra is zavartalanul élvezhetik a csatornák adásait.

Az árhullám levonulása után ismét az A38 Hajón készülnek majd a műsorok

– áll a közleményben.

Neszmélyen és Pilismaróton védekeznek a tatai katonák

A Magyar Honvédség Klapka György páncélos dandárjának katonái hétfő reggeltől Neszmélyen és Pilismaróton hajtanak végre árvízvédelmi feladatokat

– mondta el a tatai helyőrségű dandár parancsnoka a pilismaróti Duna-parton tartott sajtótájékoztatóján.
Tóth István ezredes tájékoztatása szerint 

a páncélosdandár állományából három munkacsoportot vezényeltek a gátak és töltések mellé, ahol a védművek megerősítését és a töltések magasságának növelését végzik el.

Az ezredes hozzátette, a katonák szakmai irányítását a vízügyes szakemberek végzik. Még érkeznek be a különböző igények a Magyar Honvédséghez, mely felkészült arra, hogy szükség esetén, döntéselőkészítést követően további munkacsoportokat vezényeljen a helyszínekre.

Az MTI információi szerint hétfő reggel Neszmélyen 55 katona, Pilismaróton pedig 114 egyenruhás segíti a védekezést.

Az MTI tudósítja hétfő délelőtt a helyszínen azt tapasztalta, hogy a katonák a szemerkélő esőben épp fóliával fedték be a gátat, ezzel védve a töltést az átszivárgó víz ellen. A fóliázott részt pedig homokzsákokkal magasították és erősítették meg.

Katonák dolgoznak az árvíz elleni védekezésen Pilismaróton, az áradó Duna közelében 
Fotó: Hegedüs Róbert / Forrás: MTI

Hideg- és szélrekordot hozott vasárnap Boris

Megdőlt a 112 éves fővárosi hidegrekord és az országos szélrekord vasárnap

– közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján hétfőn.

Vasárnap reggel a fővárosban a János-hegyen csupán 9,4 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet, amivel megdőlt az erre a napra vonatkozó fővárosi napi hidegrekord. 

A korábbi 11 fok volt, amelyet 1912-ben jegyeztek fel Budapest Törökvész állomáson, tehát vasárnap 112 éves fővárosi hidegrekord dőlt meg.

Közölték azt is, a Magyarország felett örvénylő Boris ciklon hátoldalán a nyugati tájakon nagy területen fújt viharos vagy erősen viharos, helyenként orkán erejű szél. 

Vasárnap a hajnali órákban a Bakonyban, a Kab-hegyen óránkénti 131,4 kilométeres sebességű maximális széllökést mértek, amely új napi széllökésrekord. 

A korábbi rekord óránkénti 95,4 kilométer volt, amelyet szintén Kab-hegyen regisztráltak 2012-ben.

A HungaroMet egy másik bejegyzésben arról írt, hitelesített műszerei szeptember 15-ére, vasárnapra virradóan a siófoki mérőplatformon óránkénti 105 kilométeres, a balatonszemesin 103, Fonyódon 101, Siófokon óránkénti 100 kilométeres erősségű legnagyobb széllökést mértek. A Balatontól északra, a Bakonyban volt a legerősebb vihar. Ugyanakkor a Bakony-Balaton térségét lefedő szélcsatornán kívül már jóval gyengébb szelek fújtak.

Orbán Viktor tájékoztatta a köztársasági elnököt

A  miniszterelnök tájékoztatást adott az árvízi védekezési munkálatok aktuális állásáról Sulyok Tamás köztársasági elnöknek a Sándor-palotában.

SULYOK Tamás; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor tájékoztatta a köztársasági elnököt
Fotó: Fischer Zoltán / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Egy ember életét vesztette, heten eltűntek a csehországi áradásban

Halálos áldozata is van már a csehországi áradásoknak, az eltűnt személyek száma hétre emelkedett, a hatóságok számos helyen katasztrófahelyzetet hirdettek, a lakosok mentésében esetenként katonai helikopterek is részt vesznek helyi médiajelentések szerint.

Egy ember belefulladt a Krasovka folyóba az észak-morvaországi Bruntal térségében, és a rendőrség már hét eltűnt személyt tart nyilván az árvízzel összefüggésben

– tájékoztatta a rendőrség főparancsnoka, Martin Vondrasek hétfőn a CRo (Český rozhlas) cseh rádióállomást. A rendőrség a hét végén még négy olyan személyt tartott eltűntként nyilván, akit elsodort az árvíz.

Az árvíz- és belvíz sújtotta területeken továbbra is feszült a helyzet országszerte, nem látszanak az enyhülés jelei. Sok helyen a vízszint még mindig emelkedik. Az Elbán további árvízvédelmi művek épülnek. A hatóságok országszerte mintegy 100 helyen hirdették ki a legmagasabb szintű árvízvédelmi figyelmeztetést. A legsúlyosabb helyzet két északkeleti régióban alakult ki, ahol az elmúlt napok legnagyobb esőzései voltak, köztük a lengyel határhoz közeli Jeszenik-hegységben. Hétfőn az egész országban további esőzésekre lehet számítani, amelyek a déli régiókban hevesek is lehetnek.

Prágában készült fotón a Moldva folyó és a Károly-híd látható
Fotó: Tomas Fiala / Forrás: AFP

Az évek óta legsúlyosabb viharokban több település, például a Jeszenik-hegységben fekvő Jeseník és a lengyel határon fekvő Krnov került víz alá.

 Jeseníkben a mentőszolgálatnak több száz embert kellett csónakokkal és katonai helikopterekkel kimentenie. A víz levonulása után több helyen földcsuszamlások kockázatával is kell számolni.

A Morva folyón az árhullám elérte a Prágától csaknem 200 kilométerre keletre fekvő Litovel városát, ahol egész utcák kerültek víz alá – jelentette a CTK hírügynökség. Az alig 10 ezer lakosú kisváros hatóságai felhívást intéztek a lakossághoz, hogy ne akadályozzák a mentőszolgálat munkáját. 

Arra számítunk, hogy a folyó vízszintje a következő órákban tovább emelkedik

– figyelmeztetett a polgármester a közösségi médiában.

A vízszint sok más helyen is emelkedett. Az észak-csehországi Frydlant város környékén veszélyhelyzetet hirdettek. Az Elba menti Hradec Kralove településen a legmagasabb árvízvédelmi készültségi szintet léptették életb. A szászországi határhoz közeli Usti nad Labemben a nap folyamán további árvízvédelmi gátakat kellett felállítani a központ és Strekov városrész védelmére. Az Elba várhatóan szerdán tetőzik a városnál, mintegy 7,65 méteres magasságnál.

Most az életek megmentésére kell összpontosítanunk

– jelentette ki Petr Fiala miniszterelnök vasárnap a cseh közszolgálati televízióban. 

A legrosszabb még nincs mögöttünk

– figyelmeztetett. Kormánya hétfőn ül össze, hogy felmérje a károkat.

Petr Pavel elnök optimistább hangot ütött meg, mondván: „nyilvánvaló, hogy megtanultuk a leckét az előző válságból”.

Az 1997-es morvaországi árvízkatasztrófa szimbólumává vált Troubky településen eddig nem voltak komolyabb problémák, a Becva egyelőre nem lépett ki a medréből. Az 1997-es árvízben itt kilenc ember halt meg és 150 ház pusztult el.

Pintér Sándor: a hatóságok készen állnak az árvíz elleni védekezésre

A Boris ciklon jelentős gondokat okozott Európában. Ausztriában elöntötte a víz azokat a lakott területeket, amelyek alacsony részeken vannak. Hamarosan Magyarországon is megjelenik a ciklon hatása, a Duna-menti területek vannak a legnagyobb veszélyben. Hazánkban operatív törzs kezeli az árvízvédelmet

– ismertette Pintér Sándor belügyminiszter mai sajtótájékoztatóján. Jelezte, hogy a törzsnek a szakmai hátterét az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) adja.

A fő cél, hogy a Duna emelkedése ne veszélyeztesse az állampolgárokat

– tette hozzá.

ORBÁN Viktor; PINTÉR Sándor
Orbán Viktor miniszterelnök (elöl, b) vezetésével ülést tart az árvízvédelmi operatív törzs. A kormányfő mellett Pintér Sándor belügyminiszter (k). 
Fotó: Fischer Zoltán / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Pintér Sándor arról is beszélt, hogy a büntetésvégrehajtási intézetekben lévők is készen állnak a védekezésre. 

Mindezek mellett a rendőrség is készenlétben áll. Természetes, hogy ilyenkor az egészségügynek is talpon kell lennie. Az Országos Mentőszolgálat mindenhol kiemelt szolgálatot végez. Az országos kórházi főigazgató biztosítja a kórházi kapacitásokat az érintett területeken. Mindezek az előkészületek lehetővé teszik, hogy medrében tartsuk a Dunát és mellékfolyóit. Ha ez nem lehetséges, akkor az ideiglenes tározók segítségével megvédik a településeket

– ismertette.

A miniszter elmondta, hogy önkénteseket is várnak a védekezéshez, és figyelik, hol van szükség a munkájukra. Pintér Sándor közölte: ő irányítja a védekezést, és ezért a következő időszakban nem utazik külföldre.

A felkészültségünk elérte a száz százalékot

– jegyezte meg. Pintér Sándor arról is beszélt, hogy minden nap reggel kilenc órakor sajtótájékoztatón számol be az operatív törzs munkájáról Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese. A tájékoztatókon ismertetik a feladatokat és az adott helyzetet.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: szakmai, logisztikai, tárgyi, anyagi segítséget nyújt az állam az árvíz ellen védekező önkormányzatoknak.

Ismertette: 

minden védekező település számára többrétű segítséget nyújt az állam. Egyrészt minden településen van a vízügy részéről egy széles körű árvízvédekezési ismeretekkel rendelkező műszaki vezető, aki segít kijelölni a védvonalakat, és megszervezni a védekezést.

Másrészt minden településen van egy összekötő a katasztrófavédelemtől a felmerülő tárgyi igények, például homok, homokzsák, gépek biztosítására.

Emellett 

a települések a védekezésre fordított összegeket később igényelhetik a vis maior alapból.

Hozzátette: az önkormányzati védvonalakon az önkormányzatok szervezik a védekezést, az állami védvonalakon pedig az Országos Vízügyi Főigazgatóság, tehát az állam, így "teljes a védekezésünk".

Arra fogunk törekedni, hogy mire az árhullám ideérkezik, mindenki biztonságban legyen

– fogalmazott Rétvári Bence.

RÉTVÁRI Bence
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszél az árvíz elleni védekezésről tartott sajtótájékoztatón 
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Láng István országos vízügyi főigazgató hangsúlyozta: 

a Duna és a Lajta vízgyűjtőjén szélsőséges árhullámokat okozott az erős csapadéktevékenység.

Elmondta, hogy a Lajtán rekordszintű vagy rekordközeli árvíz várható, ezért kedden nagy valószínűséggel szükségtározót nyitnak Mosonmagyaróvár felett. A két Lajta közötti mezőgazdasági területre 140 hektáron fogják kiengedni a vizet, hogy a város terhelését csökkentsék - magyarázta.

A főigazgató úgy folytatta: a Dunán várhatóan másodpercenkénti 10 ezer köbméteres tetőzéssel fog belépni az árhullám az országba.

A szigetközi szakaszon rekordközeli vízszintek várhatók, de ez szerencsére nem érint lakott területeket

– ismertette, kiemelve: 

az árvízi töltések biztonságának garantálása állami feladat.

Láng István tájékoztatása szerint a Duna szerdán a Szigetközben Nagybajcson tetőzik, csütörtökön és pénteken Komárom-Esztergom térségében, szombaton és vasárnap pedig Budapesten.

A vízszint várhatóan 30-40 centiméterrel a 2013-as szint alatt marad, de a rakpartokat valószínűleg sokáig lezárva fogják tartani - fűzte hozzá.

A főigazgató kitért arra is, hogy az állam „besegít a településeknek a védekezésbe”: a vízügyi szakszolgálat minden önkormányzatnak műszaki irányítókat biztosít.

Jelezte, hogy az árhullám várhatóan jövő hétvégén hagyja el Magyarországot.

Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója közölte: valamennyi vármegyénél, illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon is megkezdték működésüket a védekezést irányító operatív törzsek.

Az elmúlt napokban 28 településen biztosítottak összekötőket a védelmi munkálatokkal kapcsolatban az önkormányzatoknak

– mondta, hozzátéve: az árhullám levonulását drónokkal is tudják követni.

Góra Zoltán kijelentette: 

a katasztrófavédelem felkészült a feladatokra és mindent megtesz annak érdekében, hogy az árvíz a medrekben maradjon.

Orbán Viktor: a feladat, amit meg kell oldanunk, nem példátlan (videó)

A helyzet komoly, nagy mennyiségű víz érkezik Magyarország területére

– mondta az operatív törzs ülése után Orbán Viktor. A miniszterelnök közölte: három veszélyes helyszín van, a Szigetköz, a Dunakanyar és Budapest.

ORBÁN Viktor; PINTÉR Sándor
Orbán Viktor vezetésével ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs
Fotó: Fischer Zoltán / Forrás:  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A veszély mértéke nem nagyobb, mint 2013-ban volt, tehát a feladat, amit meg kell oldanunk, nem példátlan.

Akkor fél méterrel magasabban tetőzött a Duna, mint ahogy most várjuk, azt is el tudtuk hárítani

– mutatott rá a miniszterelnök, aki arra kérte az operatív törzs vezetőit, hogy mindenki a saját területén oldja meg a feladatát.

Orbán Viktor a közösségi oldalán egy videót is megosztott az árvízvédelmi operatív törzs ülése után.

Ausztriában további jelentős mennyiségű csapadékra számítanak

Ausztriában hétfőn is jelentős mennyiségű csapadékra számítanak, ami várhatóan tovább nehezíti az árvíz sújtotta területek helyzetét - jelentette az osztrák közmédia. 

Hétfőn holtan találtak két vízbefúlt idős embert, és ezzel háromra emelkedett a katasztrófa halálos áldozatainak száma.

Ausztriában hétfőn is jelentős mennyiségű csapadékra számítanak, ami várhatóan tovább nehezíti az árvíz sújtotta területek helyzetét – jelentette az osztrák közmédia.

A tűzoltóság reggeli tájékoztatása szerint az éjszaka nyugalmasan telt a vasárnap katasztrófa sújtotta térséggé nyilvánított Alsó-Ausztriában. Ugyanakkor keddig az előrejelzések szerint még akár négyzetméterenként 60 liter eső is lezúdulhat a tartományra. Tiroltól Kelet-Ausztriáig helyenként még ennél is nagyobb mennyiségű csapadék eshet.

Árad a Duna-csatorna Bécsben
Fotó: Heinz-Peter Bader / Forrás: MTI/AP

Múlt hét végén több száz bajba jutott ember kért segítséget Alsó-Ausztriában. 

Vasárnap egy tűzoltó életét vesztette Rust im Tullnerfeld faluban, miközben egy elárasztott pincéből igyekeztek a vizet kiszivattyúzni.

Stephan Pernkopf, Alsó-Ausztria tartomány kormányfőhelyettese elmondta: a gátak megerősítésére koncentrálnak, és sok embert már elővigyázatosságból ideiglenesen kitelepítettek. Kiemelte, hogy a

z esőzés újra felerősödhet, és emiatt esetleg újabb gátszakadásokra lehet számítani. Hétfő délelőttől kezdődően Alsó-Ausztriában újra emelkedni fog valamennyi folyó vízszintje

– figyelmeztetett.

Christoph Firlinger, Hadersdorf am Kamp település tűzoltóságának vezetője elmondta: hajnalban homokzsákokból második védelmi vonalat építettek ki, és hétfőn ismét Black Hawk helikopterek segítenek majd a gátak megerősítésében. 

Bár az éjjel csökkent a vízszint, hétfőn délután - a csapadék mennyiségének függvényében - újabb tetőzésre kell számítani

– mondta.

A Bécstől dél felé haladó A2-es autópálya kora reggel óta újra járható, viszont számos le- és felhajtó továbbra is megközelíthetetlen, és több egyéb út is le van zárva Alsó-Ausztriában. A tömegközlekedésben is problémákat okozott az időjárás: a Linz és Bécs közötti vasúti pálya nyugati szakaszán nem közlekednek a vonatok.

Bécsben hétfőn is komoly közlekedési fennakadásokat okozott az árvíz, bár a vízállás valamelyest csökkent. A metróvonalak többségén szakaszos lezárások vannak érvényben, és az osztrák állami vasút (ÖBB) szerelvényei nem közlekednek a fővárost délről és nyugatról elérő vonalakon.

A bécsi tűzoltósághoz 24 óra alatt több mint 1300 segélykérés futott be a heves esőzés és a szélvihar miatt. A tűzoltókat többnyire kidőlt fák, leszakadt ágak és víz alá került épületek és pincék miatt riasztották - közölte Gerald Schimpf szóvivő.

Szlovákiában tovább emelkedik a Duna és a Morava vízszintje

Továbbra is emelkedik a Morva és a Duna vízszintje Nyugat-Szlovákiában, a Duna a fővárosban, Pozsonyban délután tetőzhet – jelentette hétfő reggel a szlovák média.

A Morva folyó mentén fekvő Kopcsány községben a szlovák meteorológusok által előrejelzettnél gyorsabban emelkedik a vízszint.

A Duna reggel Pozsonyban 866 centiméterre emelkedett, és a nap folyamán a vízszint várhatóan kilenc méternél is magasabb lesz. 

A magas víz miatt a fővárosban egyes villamos-, busz- és trolibuszjáratok módosított útvonalon közlekednek. Az óvárost árvízvédelmi gátakkal igyekeznek megvédeni a Dunától.

Pozsonyban telepítették a mobil árvíztorlaszokat a Dunánál, ahol tovább emelkedik a vízszint
Fotó: TOMAS BENEDIKOVIC / Forrás: AFP

Nyugat- és Közép-Szlovákiában közlekedési problémákkal kell számolniuk, egyes szakaszokat elöntött a víz, máshol pedig kidőlt fák okoznak gondot.

Az eredeti előrejelzésektől eltérően a legnagyobb nehézségek Szlovákiában nem a Morva medencéjében, hanem a Dunán várhatók, mivel a Németország és Ausztria felől érkező árhullám a vártnál nagyobb lesz - mondta Tomas Taraba környezetvédelmi miniszter.

A GYSEV vonalán is korlátozásokra kell számítani, Csehországban is korlátozzák a vasúti forgalmat

A GYSEV vonalán korlátozásokra kell számítani, Csehországban is korlátozzák a vasúti forgalmat az áradások miatt – közölte a Mávinform hétfőn az MTI-vel.
A közlemény szerint a Deutschkreutz-Sopron-Ebenfurth-Wien Hbf. vasútvonalon a vonatok csak Neufeld an der Leitha állomásig járnak, Deutschkreutz-Sopron között közlekednek a vonatok.

A Sopron-Wiener Neustadt vasútvonalon nem közlekednek a vonatok

– jelezték.

Illusztráció
Forrás: GYSEV Zrt Facebook-oldala

A Fertőszentmiklós Neusiedl am See vasútvonalon a vonatok csak Fertőszentmiklós és Pamhagen között közlekednek.

Közölték azt is, hogy Csehországban a kiterjedt áradások miatt erősen korlátozzák a vasúti forgalmat, emiatt a Budapest-Berlin közötti Metropol EN vonatok Breclav állomásig közlekednek.

A München-Varsó és a Graz-Berlin vonatok nem közlekednek.

Az utasok számára nincs alternatív csatlakozás, így legfeljebb Breclav vasútállomásra juthatnak el

 – tudatta a Mávinform.

Orbán Viktor vezetésével ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével hétfőn kora reggel a BM Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

ORBÁN Viktor; PINTÉR Sándor
Orbán Viktor miniszterelnök (j) vezetésével ülést tart az árvízvédelmi operatív törzs a BM Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban 
Fotó: Fischer Zoltán / Forrás:  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda


Meghallgatták a védekezésben érintett valamennyi állami szerv vezetőjének jelentését. A helyzetértékelést követően a vezetők meghatározták az azonnal végrehajtandó feladatokat, valamint jóváhagyták a következő napokra vonatkozó árvízi védekezési terveket.

Orbán Viktor megállapította: a védekezéshez szükséges személyi, technikai és anyagi erőforrások rendelkezésre állnak

– mondta Havasi Bertalan.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: úton vannak a lánctalpas kétéltű járművek Szentesről Pilismarótra

Úton vannak a lánctalpas kétéltű járművek Szentesről Pilismarótra

– közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Facebook-oldalán hétfőn.

A miniszter azt írta: a Magyar Honvédség számos eszközzel részt vesz az árvízvédelemben.

Szentesről úton vannak PTSZ-M lánctalpas kétéltű járművek, amelyek Pilismarótnál segítik a védekezési feladatokat

– tette hozzá. Kiemelte: 

a magyar emberek biztonságánál semmi sem lehet fontosabb.

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet a védekezés támogatására

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvízi védekezés támogatására - közölték a szervezetek hétfőn az MTI-vel.
Mint írták, 

a Magyar Vöröskereszt egész évben működő adományvonalára, a 1359-ra indított hívásokkal, illetve az ide küldött ADOMÁNY szövegű üzenetekkel szeptember 15-től határozatlan ideig bárki támogathatja a Magyar Vöröskereszt katasztrófavédelmi tevékenységét az árvízi helyzet idején.

Egy hívás vagy egy SMS 500 forint támogatást jelent; a 1359-es adományvonal mellett él annak is a lehetősége, ha valaki banki átutalás útján szeretne segíteni – tették hozzá.

Az Ökumenikus Segélyszervezet is felhívással fordul a lakossághoz, hogy az emberek a 1353-as adományvonal tárcsázásával (500 forint hívásonként), illetve a www.segelyszervezet.hu oldalon bankkártyával vagy átutalással fejezzék ki szolidaritásukat.

A Szigetközbe rekordközeli vízmennyiség fog érkezni

Rekordközeli vízmennyiség érkezik majd az árvízzel a Szigetközbe, ahol már jelen van az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) több mint ötszáz szakembere – mondta az OVF szóvivője hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

Siklós Gabriella közölte, 

a legfrissebb előrejelzés szerint egyre biztosabb, hogy a Dunán nagyon nagy mennyiségű víz érkezik az országba. 

Hozzátette, az Országos Vízjelző Szolgálat szakemberei jelenleg úgy látják, hogy a 2013-as tetőzéseknél a Budapestig tartó szakaszon és a fővárosban átlagosan körülbelül 40 centiméterrel alacsonyabb lesz a vízállás.

Homokzsákokat töltenek önkéntesek Gönyűn, az áradó Duna közelében
Fotó: Krizsán Csaba / Forrás: MTI

Elmondta, mivel a Traun, az Enns és a Bécsi-medence vízgyűjtő területein még mindig esik az eső, ezeket az adatokat még pontosítani kell majd. Vízügyes szempontból a legkomolyabb helyzetre a Szigetközben és a Lajta mentén lehet számítani, hiszen – mint mondta – oda érkezik meg először Magyarországra az árhullám a Dunán.

A szóvivő kijelentette, a Szigetközbe érkezett szakemberek mellett a tiszai vízügy munkatársai is készenlétben állnak, akik szükség szerint segíteni tudnak. Emellett folyamatosak az átvezénylések, azok a nyugat-dunántúli vízügyesek, akik 24 órával ezelőtt még a Rába és a Mura mentén védekeztek, már mennek át a Dunához segédkezni.

Hangsúlyozta, 

folyamatos a felkészülés az önkormányzatoknál is, ahol ott vannak a vízügyi műszaki irányítók, valamint velük együtt a katasztrófavédelmi szakemberek is.

A Dunán mintegy ezer kilométeren állami védvonalak is vannak, ahol a vízügyesek szükség szerint elsősorban a katonák segítségét is igénybe tudják venni a munkáknál

– tette hozzá.

Siklós Gabriella kitért arra, hogy akik szeretnének részt venni az árvízi védekezésben, azok a polgármestereknél jelentkezhetnek; ők koordinálják azoknak az önállóan védekező településeknek a védekezését, ahol önkéntesek segítségére van szükség. E helységek listája elérhető az OVF közösségi oldalain.

Dömötör Csaba a közösségi oldalán jelezte, hogy a Magyar Honvédség 17 ezer embert, gépjárműveket, helikoptert biztosít az árvízi védekezéshez.

Így segíthet a lakosság az árvízi védekezésben

Az elmúlt 24 órában számos helyről érkezett megkeresés az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) irányába arra vonatkozóan, hogy a lakosság milyen módon támogathatja az árvízi védekezést. 

Az OVF a közösségi oldalán reagált, közzétették az önállóan védekező települések listáját.

A közleményben azt írták: Amennyiben valaki teheti, hogy tevékenyen részt vállaljon a helyi védekezésben, javasoljuk, hogy keresse az adott település polgármesterét, aki a helyszínen tartózkodó műszaki irányítókkal szervezi a munkát és tájékoztat a teendőkről. 

Íme a helyszínek

Az Észak-Dunántúli  Vízügyi Igazgatóság területén:

  • Dömös
  • Dunaalmás, 
  • Esztergom, 
  • Gönyű, 
  • Hédervár, 
  • Lábatlan, 
  • Mosonmagyaróvár, 
  • Neszmély, 
  • Nyergesújfalu, 
  • Süttő, 
  • Pilismarót


A Közép-Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság területén:

  • Budakalász,
  • Dunabogdány,
  • Dunakeszi,
  • Kismaros,
  • Kisoroszi,
  • Leányfalu,
  • Nagymaros,
  • Százhalombatta,
  • Szentendre,
  • Szob,
  • Sződliget,
  • Tahitótfalu,
  • Tass,
  • Vác,
  • Verőce,
  • Visegrád,
  • Zebegény
     

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában