Árvízi védekezés

4 órája

Orbán Viktor: gátra fel, meg fogjuk csinálni! - frissül

A miniszterelnök szerint még csak most jön a neheze.

MW

Forrás: Facebook / Orbán Viktor közösségi oldala

Cikkünket frissítjük! 

KTM: felkészülten várják a védelmi bizottságok az Ausztriából érkező árhullámot

Felkészülten várják az Ausztriából érkező, aggasztó méretű árhullámot a védelmi bizottságok Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest vármegyében, illetve a fővárosban - közölte a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) vasárnap az MTI-vel.
Kiemelték,

 a védekezés koordinálásáért felelős testületek 0-24 órában követik nyomon a helyzetet, hogy szükség esetén a további döntéseket azonnal meg tudják hozni. 

Ha a helyzet megköveteli, a főispánok által vezetett védelmi bizottságok élőerős segítséget is toboroznak.

Az árvízi védekezéssel kapcsolatos feladatokat szakmailag az Országos Vízügyi Főigazgatóság irányítja, a védekezési munkálatok mindenhol időben megkezdődtek. Ehhez a munkához minden érintett szakaszon a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adja a védekezés támogató logisztikáját, a vármegyei védelmi bizottságok pedig a különböző vármegyei szervek munkáját koordinálják és szakmai kezdeményezésre döntenek a lakosság védelme érdekében szükséges intézkedésekről - írják a közleményben.

Hangsúlyozták, 

az első és másodfokú védekezés egyes feladatainak elvégzésében a jogszabályok a települési polgármesterek feladatait is megszabják.

Budapesten a védekezés szakmai feladatait a főpolgármester vezetésével a Fővárosi Csatornázási Művek irányítja, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság bevonásával. Amennyiben a védekezéshez további eszköz vagy munkaerő szükséges, azt az érintett szervek jelzik a Budapest Főváros Védelmi Bizottságát vezető főispánnak - tájékoztatott a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium.

Tuzson Bence: zajlik a munka, hogy megvédjük a jelenleg veszélyeztetett területen élőket az árvíztől

 Folyamatosan zajlik a munka annak érdekében, hogy megvédjük a jelenleg veszélyeztetett területen élőket az árvíztől - közölte az igazságügyi miniszter vasárnap a Facebook oldalán.
Tuzson Bence, aki Dunakeszi országgyűlési képviselője is, azt írta, hogy egyeztetett Dióssi Csabával, Dunakeszi, valamint Kammerer Zoltánnal, Göd polgármesterével a feladatokról.

Úgy fogalmazott: 

„mindenkire vigyázunk."

Hangsúlyozta, hogy az összehangolt, operatív munka a vízügyi szakemberek közreműködésével megkezdődött.

Orbán Viktor: gátra fel, meg fogjuk csinálni! 

Felkészültünk az árvíz elleni védekezésre. 

A neheze csak most jön, de meg fogjuk csinálni! 

– jelezte közösségi oldalán Orbán Viktor. A miniszterelnök már pénteken egyeztetett a védekezés irányítóival, és a vízügyes szakemberekkel.

Nagy István: jön az ár, de mi készen állunk (videó)

Jön az ár, de mi készen állunk; az eredményes védekezés feltétele a fegyelmezett munka és a jó szervezettség - közölte az agrárminiszter a közösségi oldalán vasárnap.

A Facebook-ra feltöltött videóban Nagy István elmondta: minden idők legnagyobb árvize fenyegeti Mosonmagyaróvárt és a Szigetköz térségét. A Duna és a Lajta vízgyűjtő területein rendkívüli módon megnőtt a lehullott csapadék, ami rohamosan közeledik, ezért a vízügyi szakemberek és katasztrófavédelmi munkatársak munkájára most megfeszítetten szükség van.

A miniszter kiemelte: 

csúcsközeli állapotok, a 2002-es árvízszintek várhatóak.

Szerdára tetőzni fog a Lajta, addigra két szükségtározót mindenképpen meg kell nyitni Mosonmagyaróvár védelme érdekében. A Malom-ági Lajta már le is van zárva, hogy a város belsejét meg tudják védeni - jelezte.

A Dunára is rekord mennyiségű víz érkezése várható, a szakemberek azt kérik, hogy legyünk készenlétben - mondta. Hozzátette:

 amikor az önkéntesekre szükség lesz, akkor megadják a helyszínt, megadják a lehetőséget mindenkinek ahhoz, hogy kivegye részt a védekezésből.

Nagy István hangsúlyozta: most a vízügyi szakemberek és a honvédség egységei jönnek segíteni, ők fogják elvégezni szakszerűen a megelőző, védekező munkálatokat.

Az eredményes védekezés feltétele a jó szervezettség és a fegyelmezettség. Hallgassunk a vízügyi szakemberek és a katasztrófavédelmi munkatársak irányítására, csak közösen lehetünk sikeresek és eredményesek - fogalmazott a miniszter.

A kormányszóvivő már a gátakon (videó)

A felvételek szerint a munkában a kormányszóvivő is részt vesz.

Vitályos Eszter a bejegyzésben jelezte, hogy köszönik minden önkéntesnek és hivatásos szakembernek a kitartó munkát, és várnak mindenkit a gáton.

A kormányszóvivő Visegrádra érkezve azt írta: 

Az árvíz nem játék! A legfrissebb előrejelzések már azt mutatják, hogy a várható vízállás megközelíti a 2013-ban mért legmagasabb szintet! 

Hozzátette, kér mindenkit, hogy vegyék komolyan a kialakult helyzetet, az árterületen élők kezdjék meg értékeik, állataik biztonságba helyezését.

"Továbbra is teljes erővel zajlik az árvíz elleni védekezés, felkészülés, minden településen azért dolgozunk, hogy megvédjük az itt élőket" - írta Vitályos Eszter.

A vártnál gyorsabban érkezik az árvíz Magyarországra. Vannak olyan települések, ahol máris el kellett kezdeni a gátak megerősítését homokzsákokkal, mivel a Duna egyes szakaszain gyorsabban emelkedik a víz, mint ahogy arra számítottak. A munkálatokat több helyen már tegnap elkezdték, de a mai nap is várják a segítő kezeket a védekezéshez – számolt be róla korábban a Magyar Nemzet.

Az egyik település, ahol már tegnap megkezdték a védekezést, Dunaalmás. Az internetre felkerült információk szerint a szomszédos Neszmélyen is elkezdődött már a védekezés.

A Duna felsőbb szakaszain már tegnap megkezdték az árvízi védekezést – írja a Magyar Nemzet.

De nem csak Magyarországon jelent gondot az elmúlt napok viharos, esős időjárása, Közép-Európában több helyen is brutális áradások vannak, Csehországban 250 ezer háztartás maradt áram nélkül a viharok miatt. Ausztriában pedig olyan nagy mennyiségű hó esett, ami ha elolvad akkor még tovább súlyosbíthatja a jelenlegi árhelyzetet.

Félezer vízügyi szakember érkezik az árvízvédelembe

Több mint félezer átvezényelt szakember érkezik folyamatosan a leginkább veszélyeztetett vízügyi igazgatóságokhoz, hogy az állami védvonalakon vegyenek részt az árvízvédelmi munkában - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság vasárnap az MTI-vel.

Mint írták, az önállóan védekező települések támogatására harminc műszaki irányítójuk foglalja el a szolgálati helyét ezekben a pillanatokban. A vízügy folyamatosan egyeztet a társszervezetekkel is a szükséges segítségről.

A közlemény kitért arra, hogy a ciklon miatt továbbra is rendkívül esős az időjárás a Duna vízgyűjtőjén, elsősorban az Alpok északkeleti és a Kárpát-medence nyugati, illetve északi részén, és ez várhatóan így lesz az előttünk álló napokban is. A ciklon mozgása és alakulása azonban nagyon bizonytalan, a legkorszerűbb előrejelző eszközök prognózisait is képes felülírni, ezért kiszámíthatatlan, milyen mértékben érinti a várható csapadék az egyes részvízgyűjtőket.

Az elmúlt 24 órában a legtöbb eső a Bécsi-medencére, valamint a Traun és az Enns vízgyűjtőjére esett, a vártnál jóval jelentősebb mennyiség, ugyanakkor más vidékeken alulmúlta az előrejelzettet. A következő egy napban ugyanezeken a területeken várható további jelentős csapadék, majd előreláthatólag a zóna nyugatabbra, tehát a Felső-Duna és az Inn vízgyűjtője fölé helyeződik át.

Víz alatt az A1-es autópálya

Az árvíz elöntötte az osztrák A1-es autópályát Sankt Pölten és Bécs között – közölte a WetterOnline Austria a közösségi oldalán. 

Az autópályán álló víz miatt az utat lezárták – értesült a Magyar Nemzet.

Az oldal adatai szerint az autópályán akár egy méter magasan is állhat a víz.

 

Az éppen aktuális meteorológiai előrejelzés alapján a következő hat napban a Dunán Adonyig a III. fok szintje fölötti, lejjebb több helyen az I. és II. fokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállásokra lehet számítani.

A Lajtán akár a valaha mért legmagasabb értéket (LNV-t) megközelítő, míg a Rábán és a Murán a II. fok szintje körüli tetőzésekre számítanak.

Budapesten az alsó rakpartot a jövő hét kedden érheti el a víz

"A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse (OMIT) folytatja az árvízvédelmi munkák koordinálását. Több mint félezer munkatársunk indult útnak és érkezik folyamatosan az árvízzel leginkább veszélyeztetett Észak-dunántúli (ÉDUVIZIG) és Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (NYUDUVIZIG) területére, hogy segítse az állami védvonalakon szolgálatot teljesítő kollégáik munkáját" - emelte ki a közlemény.

Rajtuk kívül az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak az önkormányzatok által a helyi védekezéséhez kért műszaki irányító szakemberei is ott vannak már az önállóan védekező településeken. 

A Duna magyarországi szakaszán ugyanis mintegy ezer kilométer hosszú állami töltésvonal van, ahol a vízügy végzi az árvízi védekezést, emellett több tucat település önállóan védekezik, ott a polgármester munkáját vízügyes műszaki irányító és katasztrófavédelmi szakember is segíti.

A vízügy munkatársai folyamatosan figyelik az előrejelzéseket, és az aktuális adatokhoz igazodva készülnek, elsősorban a Duna és Lajta mentén. Mosonmagyaróvár védelmében zajlik a Lajta-szükségtározó megnyitásának előkészítése is.

Az OMIT vasárnap reggeli ülésén is részt vettek a társszervek - a katasztrófavédelem, a rendőrség, a honvédség, illetve a polgárőrség - képviselői, folyamatos a kapcsolattartás annak érdekében, hogy az esetleg szükséges segítségnyújtásról egyeztessenek a vízügyi szakemberekkel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában