Illegális migráció

17 órája

Németország minden határára kiterjesztette az ellenőrzést

Németország hétfőn kiterjesztette a határellenőrzést valamennyi határára az illegális migráció korlátozása érdekében, ami a kritikusok szerint veszélyezteti a schengeni térség szabad mozgásra vonatkozó szabályait.

MW

Németország hétfőn kiterjesztette a határellenőrzést valamennyi határára az illegális migráció korlátozása érdekében

Forrás: AFP

Fotó: Frank Hoermann / Sven Simon

A német rendőrség a Luxemburggal, Belgiummal, Hollandiával és Dániával közös határátkelőhelyeken indít ellenőrzést, kiterjesztve a Lengyelországgal, a Cseh Köztársasággal, Ausztriával, Svájccal és Franciaországgal közös határátkelőhelyek korábbi ellenőrzését.

Nancy Faeser belügyminiszter, aki elrendelte az ellenőrzéseket, azt ígérte, hogy a határon átutazóknak nem kell számítaniuk a forgalom jelentős zavaraira.

Faeser egy hete hivatalosan bejegyeztette az új ellenőrzéseket az Európai Bizottságnál, azzal érvelve, hogy azokra a Németországba érkező migránsok nagy száma miatt van szükség.

Az ellenőrzések kezdetben hat hónapra szólnak, de meghosszabbíthatók. Az osztrák határon 2015 óta tartanak ellenőrzéseket.

Bár a schengeni megállapodás 29 aláíró országa – amely az Európai Unió legtöbb tagját, valamint Norvégiát, Svájcot, Izlandot és Liechtensteint foglalja magában – általában lehetővé teszi a szabad mozgást a belső határaikon, a migrációs helyzet és az iszlám terrorizmus veszélye miatt egyes határátkelőkön visszatértek az ellenőrzések.

A határellenőrzések lehetővé teszik a hatóságok számára a migránsok visszafordítását, ami sokkal egyszerűbb eljárás, mint a beutazás utáni kitoloncolás.

Németország 2023 októbere óta mintegy 30 ezer olyan migránst fordított vissza, akiknek nem volt joguk az országba való belépésre.

A migráció kérdése akkor került ismét a politikai napirend élére, amikor a múlt hónapban egy szíriai férfi három embert ölt meg egy tömeges késelés során a németországi Solingen városában.

Liga: nemzetbiztonsági vészhelyzetet teremt a Salvini elleni vádemelés egy migránshajó feltartóztatása miatt

A Liga sürgősségi nemzetbiztonsági tanácskozást hívott össze hétfőre azt követően, hogy az ügyészség hat év börtönt kért a pártot vezető Matteo Salvinire a bírósági eljárásban, amelyet az Open Arms migránsokat szállító civilhajó 2019-ben történt feltartóztatása miatt indítottak ellene.
A párt közleménye szerint a Liga vezetőségi tanácsa egyetlen napirendi pontról egyeztet: rendkívüli és sürgősségi kezdeményezésekről „a demokrácia, a választók akarata és az ország biztonsága védelmében, amelyeket az olaszellenes baloldal veszélyeztet a bíróságokat saját politikai bosszújára használva fel”.

A jobboldali kormányerő már korábban bejelentette, hogy október 18-án a palermói bíróság épületénél tartanak demonstrációt. Azon a napon tartja védőbeszédét Matteo Salvini ügyvédje. Az ítélet év vége előtt várható.

A vádat képviselő ügyészcsoport szombaton hat év börtönbüntetést kért Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettesre, korábbi belügyminiszterre emberrablás és hivatali hatalommal való visszaélés vádja miatt.

Az eljárás azért indult három éve az illetékes szicíliai Palermo bíróságán a Liga párt vezetője ellen, mert 2019-ben – belügyminiszterként – nem engedélyezte az Open Arms spanyol civilhajó kikötését Lampedusán 147 bevándorlóval a fedélzetén.

A vádemelést követően Matteo Salvini videóüzenetet közölt közösségi oldalán, amelyben hangsúlyozta, azért állították bíróság elé, mert a baloldal úgy döntött, hogy „az olasz határok védelme bűncselekmény”.

„A történelemben egyetlen kormányfőt és egyetlen miniszter sem helyeztek vád alá csak azért, mert védelmébe vette hazája határait (..) Bűnösnek vallom magam abban, hogy megvédtem az olaszokat és az olasz határokat” – mondta a felvételen Salvini.

További tizenháromoldalas védőiratot hozott nyilvánosságra vasárnap „Eljárás egy olasz polgár ellen” címmel, amelyben rekonstruálta a 2019 nyarán történteket.

Matteo Salvini megjegyezte, nem az egyetlen belügyminiszter volt, aki visszatartotta a civilhajókat, hasonlóképpen járt el baloldali utódja, Luciana Lamorgese is, mégsem indult ellene bírósági eljárás.

Az ügy óráról órára növeli a feszültséget kormány és ellenzék, valamint a kormány és az ügyészségek között. Giorgia Meloni miniszterelnök teljes szolidaritásáról biztosította Salvinit, aki jelenleg a közlekedési és infrastrukturális tárcáért felelős.

Meloni szombaton „súlyos precedensnek” nevezte, hogy az ügyészség bűncselekménynek nyilvánította az olasz határok védelmének kötelességét az illegális migrációval szemben. Vasárnap Giancarlo Giorgetti pénzügyminiszter hangoztatta, hogy Matteo Salvini az ország védelmében cselekedett. „Az akkori kormány politikai irányát követte (..) helyes védelmezni az igazságszolgáltatás függetlenségét, de azt nem árnyékolhatja be politikai bosszú”.

A kérdésben még Elon Musk is véleményt mondott: az amerikai vállalkozó őrülteknek nevezte az ügyészeket.

Az olasz bírók és ügyészek szövetsége (ANM) vasárnap „bomlasztó reakcióként” minősítette a Liga és a kormány politikusai kijelentéseit. A baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára, Elly Schlein szerint a jobboldal nem tesz mást, mint folyamatosan támadja az ügyészeket.

Matteo Salvini 2018 és 2019 nyara között volt az Öt Csillag Mozgalom és a Liga alkotta kormány belügyminisztere. Elsőként a migránsokat egy mentési műveletben fedélzetére vevő Diciotti katonai hajótól tagadta meg a kikötési engedélyt, de a palermói ügyészség nem indított eljárást. 2019-ben a szintén migránsokkal érkező Gregoretti katonai hajót tartóztatta fel, a vizsgálóbíró azonban felmentette a minisztert.

A következő hónapokban várható elsőfokú ítélet nem lesz jogerős, de negatívan befolyásolhatja Matteo Salvini kormányzati és pártvezetői szerepét. Salvini jövő tavaszra halasztotta a párt eredetileg most őszre tervezett elnökújító kongresszusát. A Liga október 6-án tartja hagyományos országos találkozóját Pontidában, ahova az európai jobboldal vezetőit is várják.

Orbán Viktor: Salvini a mi hősünk!

A magyar kormányfő szerint „Európa legbátrabb hazafiját a migráció megállításáért büntetik”.

Folyamatosan büntetik azokat, akik megvédik Európát. Mi folyik itt?

– teszi fel a kérdést a magyar kormányfő. Orbán Viktor aláhúzta: „Salvini a mi hősünk!”

Matteo Salvini olasz kormányfő-helyettes rövid időn belül reagált a magyar miniszterelnök bejegyzésére.

„Köszönöm Orbán Viktor, pénteken a gyönyörű Budapesten találkozunk. A megpróbáltatások és fenyegetések nem állítják meg a változás és a szabadság szelét, amely Európa-szerte leng”

– válaszolta a Liga vezetője, jelezve, hogy a héten Magyarországra látogat.

Több jobboldali politikus is szolidaritásának adott hangot, akik megbotránkozva követik a palermói bíróságon zajló eseményeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában