Scholz szerint a következő békekonferenciába Oroszországot is be kell vonni – frissül

929. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Olaf Scholz német szövetségi kancellár és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Berlonben 2024. június 11-én

Forrás: AFP

Fotó: Odd ANDERSEN

Cikkünk frissül

Olaf Scholz: a következő békekonferenciába Oroszországot is be kell vonni

Olaf Scholz német kancellár a ZDF német közszolgálati televíziónak adott belpolitikai és külpolitikai témákat is érintő éves nyári interjújában vasárnap este az ukrajnai háborúval kapcsolatban kiemelte, hogy a német kormány továbbra is határozottan támogatja Ukrajnát az Oroszország elleni harcában, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy véleménye szerint a következő békekonferenciába Oroszországot is be kellene vonni.

Úgy vélem, hogy most jött el az a pillanat, amikor meg kell beszélnünk, hogyan tudnánk gyorsabban kijutni ebből a háborús helyzetből annál, amit a jelenlegi helyzet mutat

– fejtette ki Scholz.

Minden bizonnyal lesz még egy békekonferencia

– mondta a kancellár és hozzátette: 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel egyetértünk abban, hogy ennek Oroszország bevonásával kell történnie.

Scholz kitért a kérdés elől, hogy továbbra is bízik-e Volodimir Zelenszkij ukrán elnökben, miután kiderült, hogy egy ukrán állampolgárságú személyt gyanúsítanak azzal, hogy szabotálta az Északi Áramlat gázvezetékeket a Balti-tengeren.

Jó a kapcsolatom Volodimir Zelenszkijjel. Ugyanakkor egyértelmű, hogy ezt az ügyet meg kell oldani

– válaszolta a kancellár.

A belpolitikai kérdésekre válaszolva Scholz elismerte, hogy Németország széttöredezett politikai színtere tartományi és szövetségi szinten is nehezíti az ország kormányzását.

Akármi is történik a következő években, attól tartok, Németországban továbbra is olyan lesz a helyzet, hogy nagyon bonyolult lesz kormányt alakítani

– mondta a kancellár.

Scholz az interjúban védelmébe vette kormánya eddigi teljesítményét, annak ellenére, hogy a három koalíciós párt gyengén szerepel a jövő évi választások előtti közvélemény-kutatásokban, és két keleti tartományban nemrégiben eddig példátlan mértékű vereséget szenvedtek.

A kancellár azonban az interjúban kizárta, hogy a jövő évi választások előtt bizalmi szavazásra kerülne sor a parlamentben.

Scholzot Németország bevándorlási politikájáról is kérdezték, amely ismét politikai viták kereszttüzébe került a két héttel ezelőtt Solingenben elkövetett, több halálos áldozattal járó támadás után.

A kancellár koalíciós kormánya szombaton beterjesztett egy törvénytervezetet a kitoloncolások felgyorsítását és a késes támadások visszaszorítását célzó intézkedések szigorítására, ám az ellenzéki pártok ennél hatékonyabb fellépést sürgetnek.

A határon már történtek visszautasítások, folyik a határellenőrzés, és szeretnénk tovább növelni a hatékony határvédelmet

– mondta Scholz.

Hozzátette: 

Lesznek jó javaslatok (...), amelyek az európai jogszabályok, a nemzetközi szerződések és az alaptörvényünk keretein belül maradnak.

A migrációval kapcsolatban Scholz tagadta, hogy ezt a kérdést a koalíció alábecsülte volna.

Az elmúlt 10 vagy 20 év legnagyobb átalakulását vittem véghez a migráció kezelésében

– jelentette ki.

Lépéskényszerbe került Volodimir Zelenszkij ukrán elnök

Az orosz csapatok újabb települést foglaltak el, s nyugat felé vonulnak – írja a Magyar Nemzet a Politico hírportálra hivatkozva.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy fegyveres erői elfoglalták az ukrajnai Novohrodivka városát. Ezzel az orosz csapatok közelebb kerültek a stratégiailag fontos Pokrovszk településhez

 – írja a Politico brüsszeli hírportál.

A katonai akcióra nem sokkal azután került sor, hogy Olaf Scholz német kancellár a két fél közötti béketárgyalások megújítására szólított fel. Scholz a ZDF műsorszolgáltatónak nyilatkozva elmondta, hogy beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és mindketten megegyeztek egy új békekonferencia szükségességében, amelyre Oroszországot is meghívnák.

Olaf Scholz német kancellár és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közös sajtótájékoztatót tart Kijevben 2022. február 14-én 
Fotó: JOHN MACDOUGALL / Forrás:  AFP

A cikket itt olvashatja el. 

A német nyomozók úgy vélik, tudják, ki robbantotta fel az Északi Áramlatot

Közel két évvel ezelőtt több robbanás rázta fel a Balti-tengert: az Oroszországból Németországba gázszállítást biztosító Északi Áramlat 1 és 2 vezeték négy ága közül három megsemmisült, de hogy ki a felelős a robbantásért, az mai napig találgatások tárgyát képezi. A német nyomozók most úgy vélik, tudják a választ, derült ki – írja a Mandiner a hirado.hu -ra hivatkozva.

Hangsúlyozzák: 

a fő gyanúsított egy Volodimir Z. nevű ukrán búvároktató, aki legutóbb Varsó közelében, Lengyelországban élt. A nyomozók szerint

a személy öt másik ukránnal együtt követte el a támadást, ám mielőtt letartóztathatták volna, hazájába menekült.

Lengyelországot a német nyomozók azzal vádolják, hogy nem hajtotta végre a szövetségi német bíróság által a gyanúsított ellen júniusban kiadott európai elfogatóparancsot és házkutatási parancsot.

Egy, a nyomozást ismerő tisztviselő is súlyos vádakat fogalmazott meg a Welt am Sonntagnak:

A lengyel kormány nyilvánvalóan azért engedte el, hogy eltussolja a saját részvételét a csővezeték elleni támadásban

– mondta August Hanning, a német szövetségi hírszerzés, a BND korábbi vezetője. Magyarul: Lengyelország szabotálja a nyomozást. Meggyőződése szerint a lengyel és az ukrán elnök, Andrzej Duda és Volodimir Zelenszkij tudott a támadás terveiről. Elmondta:

Ilyen méretű műveleteket végrehajtani elképzelhetetlen az érintett országok politikai vezetőjének jóváhagyása nélkül.

A portál megírta: a nyomozók szerint a hatfős búvárcsapatot, amely állítólag az „Andromeda” vitorlásról helyezte el a robbanóanyagokat, Lengyelországban képezték ki, Varsó pedig logisztikai támogatást nyújthatott. Az Andromeda legénységének tagjait azzal gyanúsítják, hogy a támadáshoz szükséges felszerelést a fedélzetre vitték Kołobrzeg tengerparti üdülőhelyen, ahol a hajó hét nappal a robbanások előtt megállt. A német nyomozók azzal is vádolják a lengyel hatóságokat, hogy szándékosan visszatartották a kołobrzegi kikötőben készült videofelvételeket. Ez a németek szerint felerősítette az eltussolás gyanúját.

A teljes cikket ITT olvashatja el.

Kijózanító nyilatkozat érkezett Amerikából Ukrajnával kapcsolatban

A Mandiner arról ír, hogy Douglas McGregor nyugalmazott ezredes, aki korábban a Pentagon vezető tanácsadója volt, a RIA értesülése szerint kijelentette, hogy a poltavai katonai hírközlési intézetre az orosz erők által mért csapás súlyos veszteséget jelent az ukrán fegyveres erők (AFU) számára.

Az orosz rakétatámadások után az ukrán mentőszolgálatok folyamatosan dolgoznak a városban, ahol a legfrissebb információk szerint legalább 55 ember vesztette életét, és több mint 300-an megsérültek meg. 

McGregor az X közösségi oldalán a helyzetre utalva úgy fogalmazott, hogy „az ukrán hajó elsüllyed”.

A nyugalmazott tiszt szerint a támadás az egész világ számára egyértelművé tette az oroszok szándékait illetve azt is, hogy a csapás stratégiai szempontból is kiemelten fontos volt. „Oroszország nem viccel, hanem komolyan gondolja. A katonai intézet, amelyet eltaláltak, stratégiailag helyes célpont volt, hiszen itt képezték ki az ukrán tiszteket a fegyverrendszerek és légi eszközök irányítására” – fogalmazott McGregor.

A cikket ide kattintva olvashatja el. 

Megerősítették az államhatár biztonságát és védelmét Belarusz déli részén

A csapatokat azért telepítették oda, hogy kizárják a meglepetésszerű ukrán támadás lehetőségét – idézte Alekszandr Volfovics, a belarusz Biztonsági Tanács államtitkárt a Magyar Nemzet cikke.

A jelenlegi helyzetre való megfelelő reagálás érdekében megerősítettük a déli államhatár biztonságát és védelmét

– húzta alá.

Volfovics részleteket is közölt ezzel kapcsolatban. Mint kiemelte: a határ megerősítése magába foglalja egyebek mellett a fegyveres erők, s a katonai alakulatok mozgósítását és bevetését.

Ezek az egységek meghatározott területeken állomásoznak, és intézkedéseket tesznek elsősorban mérnöki szempontból, a védelmi vonalak javítására, hogy teljes mértékben kiküszöböljék a meglepetésszerű támadás lehetőségét, beleértve a nehéz katonai felszerelések alkalmazását is.

Ugyanakkor különös figyelmet fordítanak a drónok elleni fellépésre is – tette hozzá Volfovics.

Csaknem harmincezren érkeztek Ukrajnából vasárnap

Az ukrán–magyar határszakaszon 13 236-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 16 084-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 46 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt vasárnap:

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában