Ukrán válság

2024.09.22. 07:05

Légicsapás érte Harkivot

942. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az orosz védelmi minisztérium által 2024. szeptember 10-én közreadott videóról készített képen orosz katonák eltávolítják az álcát egy Uragan rakéta-sorozatvetőről, mielőtt az ukrán állásokat lövik Ukrajnában

Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Kormányzó: légicsapás érte Harkivot, sebesültek

Orosz légicsapás érte vasárnapra virradóra Harkiv városát huszonegy embernek okozva sebesülést - tudatták az ukrán hatóságok.

A tájékoztatás szerint egy siklóbomba robbant fel egy emeletes épület bejárata előtt. A sebesültek között három gyermek is van, a lakóház mintegy 80 lakóját evakuálták.

Oleh Szinyehubov, a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója szerint ketten, egy 17 éves fiú és egy 39 éves nő súlyos sebesüléseket szenvedtek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elítélte a bombatámadást, s ismételten a kijevi vezetés nyugati partnereihez fordult további segítségért az orosz légicsapások elhárítása végett.

Ukrajnának teljes körű, nagy hatótávolságú csapásmérő képességekre van szüksége, dolgozunk partnereink meggyőzésén 

– írta a közösségi médiában tett bejegyzésében az ukrán elnök.

A dnyipropetrovszki régióban egy orosz dróncsapás következtében szombaton ketten vesztették életüket a helyi kormányzó közlése szerint. A keleti Kurahove településen, amely az orosz erők előrenyomulásának egyik csapásiránya, tüzérségi tűzben egy ember vesztette életét a regionális ügyészség szerint.

Szumi régió hatóságai pedig orosz légicsapásokról számoltak be a helyi energetikai infrastruktúra létesítményei ellen Sosztka településén.

Az ukrán légierő állítása szerint a vasárnapra virradóra indított mintegy 80 orosz drónból az ukrán légvédelem lelőtt 71-et. Hat továbbit pedig elektronikai hadviselési eszközökkel semlegesítettek az ukrán légierő Telegram-csatornáján közzétett beszámoló szerint. Utóbbi közlemény szerint Oroszország kilőtt két irányított rakétát Luhanszk területéről, azt azonban az ukrán fél nem tárta fel, hogy mi lett ezek sorsa.

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter az Obozrevatyel hírportál szerint arról számolt be, hogy a kijevi vezetés nyugati partnereivel amerikai gyártmányú F-16-os harci repülőgépeken kívül Gripen és Eurofighter Typhoon típusok átadásáról is tárgyal.

Már vannak megállapodásaink F-16-osok és Mirage-ok átadásáról. Folynak a megbeszélések Gripen és Eurofighter Typhoon vadászrepülők ügyében. Hamarosan lesznek eredmények, amelyeket bejelenthetünk

 – mondta a védelmi tárcavezető.

Zelenszkij korábban úgy nyilatkozott, hogy a Kijev partnerei által eddig ígért F-16-osok mennyisége "csekélység", Ukrajnának ugyanis legalább 128 ilyen vadászrepülőgépre lenne szüksége.

Amerika újabb vereséget szenvedett el az orosz erőkkel szemben

Az orosz védelmi minisztérium jelentette, hogy egy Iszkander típusú taktikai rakéta sikeresen megsemmisítette az ukrán erők birtokában lévő amerikai gyártmányú M142 HIMARS rakétarendszert a Szumi régióban – írja a Magyar Nemzet.

Az összecsapásra Saposnyikovo településen került sor, mely körülbelül 10 kilométerre délre fekszik Szumitól.

A rakétacsapás következtében megsemmisült a HIMARS kilövőállomás, két kísérő jármű, valamint a rakétarendszer kezelő személyzete.

A minisztérium közzétett felvételeket is, amelyek megerősítik a támadás sikeres végrehajtását és a felszerelés megsemmisítését.

Az orosz elnök a végsőkig elszánt, állítja Putyin embere

A folytatódó nyugati katonai támogatás miatt Oroszország kénytelen lesz taktikai nukleáris fegyvereket alkalmazni – jelentette ki a Times Radiónak adott interjúban Szergej Markov politikai elemző, Vlagyimir Putyin korábbi tanácsadója, írja a Magyar Nemzet. Szergej Markov aggodalmát fejezte ki a Nyugat szerepvállalása miatt az orosz–ukrán konfliktusban, ami szerinte veszélyes mértékben fokozza a feszültséget.

Markov egyértelműen kifejtette, hogy

a konfliktus eszkalációja súlyos következményekkel járhat, beleértve brit területek elleni potenciális csapásokat.

Mint mondta, „végül, természetesen brit területet is érhet támadás… szükségessé válhat, hogy az orosz hadsereg valódi csapást mérjen azokra az F–16-osokra, amelyek a romániai és lengyelországi repülőtereken állomásoznak”. Figyelmeztetett arra is, hogy

sok orosz szakértő azt mondja, Oroszországnak taktikai nukleáris fegyvereket kell használnia,

különösen, ha Oroszország nukleáris védelmi rendszerét fenyegetik.

További részletekért kattintson.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 6476-an léptek be Magyarországra szombaton, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 7638-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap.

A beléptetettek közül a rendőrség 24 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt szombaton:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában