Otthon

2013.06.24. 11:40

Csipkeverés felsőfokon

Székesfehérvár - Geometriai minta és légiesség jellemző a bányai csipkékre, amik az idei témái voltak a múlt heti csipkeverő tábornak.

Kajdi Erika

A 12 fős lelkes csapatot ezúttal Kárpáti Veronika képezte tovább. Idén már huszadik alkalommal táboroztak együtt a Csipkebokor szakkör tagjai, a hobbijuknak otthont adó Fejér Megyei Művelődési Központban.

Jakab Andrásné, a szakkör egykori vezetője szerint a csipkeverésnél nem csak minden percben, de minden pillanatban oda kell figyelni, mert ha elrontunk valamit, kezdhetjük elölről. - Sok türelmet és időt igényel az alkotás, de nagyon sok szépséget lehet vele létre hozni - mondta Jakab Andrásné.

 

Kárpáti Veronika (balra) magyarázza a fogásokat Sváb Juditnak, aki már haladó szinten űzi (Fotó: Gregority Antal)



Kárpáti Veronika, 18 éve hódol szenvedélyének, s 8 éve aktívan oktat is. -Magyarországon is sokakat tanítottam már, de külföldön is adtam tovább tudásomat, köztük Amerikában is - tájékoztat a vezető. A táborban mindig más ország motívumvilágával ismerkednek meg az alkotók. Volt már krétai, spanyol, németalföldi és sok más fajta is, most pedig a bányai csipke került górcső alá. Ezek a fajták a bányavárosok (Besztercebánya, Körmöcbánya, Selmecbánya, Sóbánya) csipkéit foglalják magukba. Ezeken a településeken a bányai munkák miatt az asszonyok nem tudtak mezőgazdasági tevékenységet végezni, így csipkeverésbe fogtak.

Voltak olyan idők, mikor az egész család ezzel foglalkozott, ami akkoriban a megélhetésüket is jelentette, hiszen eladásra szánták őket. A térségből származó darabok emiatt nem voltak mindig egységesek, így csipkekészítő iskolákat hívtak életre, törekedve az egységes karakter kialakítására. A bányai csipkék többnyire fehérek, illetve krémszínűek, jellemző rájuk, hogy kevés kitöltéssel készülnek, s megjelenik rajtuk a hullám, szívecske, négyzet motívum is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!