Otthon

2015.06.10. 13:14

Hogyan válasszunk faanyagot felújításhoz?

A fa elemek barátságosabbá, melegebbé teszik otthonunkat. Kiválasztásukra nagy gondot kell fordítani, mert könnyen beleeshetünk a csapdába!

Sebestyén Lilla

Azt talán mind tudjuk, hogy a fából készült elemeket festeni, lakkozni kell, hogy időt állók legyenek, ne kopjanak. Arról már kevesebbet hallani, hogy maga az ápolás nem itt kezdődik, hanem a fatelepen. Vannak ugyanis olyan természetes ellenségei a fának, amelyekkel később – beépítés után – mi magunk már nem tudunk megbirkózni, vagy csak hatalmas költségek és nagyon sok munka árán. Ilyen kártevő lehet a könnyező házigomba, a pincegomba, a házi cincér, vagy a szijácsbogár, hogy csak néhányat említsünk. A rovarok és gombák ellen a felületi védelem nem hatásos, így ezt saját kezűleg nem tudjuk megoldani. Ezért szükséges már vásárláskor odafigyelnünk arra, hogy a forgalmazó elvégezte-e a szükséges intézkedéseket.

Tanácsos mindig megkérdezni, milyen módon kezelték a fát. Fotó: Illusztráció

Sajnos sok helyen próbálják egyszerű háti permetezővel felvinni a faanyagra a védőszereket, pedig valódi hatást csak merítéssel, vagy úgynevezett „fürdetéssel" lehet elérni.

Viszonylag kevés fatelepen találkozunk merítő medencével, annak költséges mivolta miatt, ám ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott telep nem kellőképpen kezelt faanyagot forgalmaz, de érdemes rákérdezni!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!