szponzorált tartalom

2018.04.27. 16:06

Befektetési célú ingatlan – hol érdemes vásárolni? (x)

A hosszú idő tartó alacsony kamat- és hozamkörnyezetben nagyon sokan gondolkoznak a lakásba való befektetésben. Vannak térségek, ahol kimondottan sokat hoz az ingatlan - erről a szakértőket érdemes megkérdezni.

Felújításra vagy kiadásra

A hozzáértők szerint kétfajta céllal rendelkező ingatlanbefektető van a piacon. Az egyikük felújításra vásárol, a másikuk kiadásra. Az előbbi változatból eladó lakás lesz, az utóbbiból kiadó; de ha nem sikerül jó áron értékesíteni az ingatlant, akkor az is a bérleti piacra kerül.

Sokan felfigyeltek arra, hogy európai viszonylatban is jó üzlet a hazai ingatlan vásárlás, nem csoda, hogy a külföldi érdeklődők is megszaporodtak. Nemcsak Európából jönnek a befektetők, hanem Kínából is, olyannyira, hogy az előrelátó ingatlanirodák berendezkedtek a kínai tolmácsolásra is.

A főváros belső kerületeiben átlagosan 80 százalék a befektetési célú vevők aránya, itt 2017-ben egy kicsit csökkent a lendület a rövid távú kiadási piac telítődésével. Összességében 40-45 százalékra becsülik a spekulatív célú vásárlásokat az ingatlanpiacon.

A XIII. kerületben vietnámi, orosz, ukrán érdeklődők vásárolják fel a lakásokat – akár nagy tételben – szintén nem saját célra, hanem főleg azért, hogy kiadják. De Szerbiából is jelentős az érdeklődés. A külföldi pénz ide vándorlása is azt mutatja, ebben igazán van üzlet.

Ha tehát akár hitelfelvétellel vagy LTP szerződések révén elő tudunk teremteni elegendő tőkét az ingatlanvásárlásra, érdemes beszállni a piacra.

A legvonzóbb célpontok a befektetőknek azok a körzetek, ahol nemcsak értékálló marad a ház, lakás, hanem az értéknövekedés is bele van kalkulálva a környék jövőjébe. Azaz ahol például fejlesztések várhatóak; jolly joker a sétálóutcává alakítás, vagy az irodaházak, felsőoktatási intézmények megtelepedése a közelben. Illetve természetesen érdemes ott befektetni, ahol magas bérleti díjért kiadható az ingatlan. Nyerők a tömegközlekedéssel könnyen elérhető, rendezett városrészek, illetve az egyetemek, főiskolák vonzáskörzetei.

Magas presztízsű környéken magunknak vásároljunk

Budapesten elsősorban az V, VI, VII, VIII, IX: kerületek versenyképesek, vidéken Debrecen, Pécs, Szolnok, de akár Tatabánya is.

Ezekre a kerületekre, illetve térségekre az is jellemző, hogy nem hagyományosan túlárazottak, mint a lélegzetelállító árakat felmutató XII. vagy II. kerület, ahol a racionalitásnak ellentmondva a belső, nem túl prémium részeken is meghirdetnek egymillió forint/négyzetméterár körüli összegért ‘polgári otthonokat’. Itt befektetési céllal nem érdemes pályázni, hiszen emelni nem igazán lehet a vételi összeget eladásnál. Sokkal inkább megéri a XVIII. kerületben (Pestszentlőrinc, Pestszentimre kerületekben) vásárolni.

Pontosan megbecsülhető, mekkora haszon jöhet be az ingatlan vétel révén. A X. vagy XVIII. kerületekben 10 százalék feletti – akár 13,5 százalékos – hozam érhető el, ezek a jelenlegi fővárosi csúcstartók.

A XI. és XIII. kerületekben főleg az újlakás építésekkel lehet nyerni, itt 9 százalékos lehet a hozam. Szintén ilyen magas bevételt érhetünk el, ha Zuglóban szemelünk ki egy színvonalas, jól kiadható lakást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában