Hirdetés

2024.10.21. 09:16

Egészséges ételek gyorsan, mikrohullámú sütőben

A mikrohullámú sütő ma már szinte minden konyhában megtalálható. Bár sokan még mindig csak melegítésre és olvasztásra használják, ez a nagyon hasznos eszköz különféle egészséges ételek elkészítésére is kiválóan alkalmas.

PR cikk

Forrás: freepik.com

Ebben a cikkben hasznos tippeket hoztunk, amiknek a segítségével te is egészséges és ízletes finomságokat készíthetsz a mikróban.

Mitől különlegesek a mikróban készült ételek?

A mikrohullámú sütők használata nem csak a gyors és kényelmes, de a tudatos étkezési szokásokat is maximálisan támogatja. Hogyan is teszi mindezt?

A mikró esetében nincs szükség túlzott zsír- és sóhasználatra. Kevés jó minőségű zsiradék és friss fűszernövények, fűszerek és citromlé segítségével ízletes és egészséges ételeket készíthetsz bennük. Ráadásul a mikrohullámú sütő kiváló eszköz a hűtött maradékok biztonságos és egyenletes felmelegítésére is, ezzel jelentősen csökkentve az ételmérgezés veszélyét.

Forrás: freepik.com

Vitaminbomba a szervezetnek: zöldségek mikróban párolva

A mikrohullámú sütőben a párolás során a zöldségek megőrzik vitamintartalmukat és rostjaikat, ellentétben a hagyományos forralással, ahol sok tápanyag kikerül a főzővízbe. Egyszerűen helyezd a zöldségeket egy mikrohullámú pároláshoz alkalmas edénybe, adj hozzá egy kevés vizet, és fedd le, hogy a gőz ne szökjön el.

Tápanyagokban gazdag sült húsok

A mikróban készített húsok kevésbé hajlamosak túlsütésre, ami azt jelenti, hogy több tápanyag, mint például a B-vitaminok, megmaradnak bennük. Használj mikrohullámhoz alkalmas edényt a húsok egyenletes sütéséhez, és állíts be alacsonyabb teljesítményt a kíméletes főzés érdekében.

Köretek készítése mikrohullámú sütőben

A mikrohullámú sütővel gyorsabban elkészítheted a teljes kiőrlésű gabonákat is, mint a barna rizst vagy a quinoát. Ezáltal egészséges, rostban gazdag köretek készíthetők, amelyek hozzájárulnak a teltségérzet növeléséhez és az emésztés javításához.

Ízletes sült burgonyát is süthetsz mikróban, ami biztosan nem fog tocsogni az olajban. Először hámozd meg a krumplit, és villával üss rajta pár lyukat. Így a gőz ki tud jutni.

Egészséges snackek pillanatok alatt

Különféle édes és sós snackek elkészítésre is kiválóan alkalmas a mikrohullámú sütő. Házi készítésű pattogatott kukorica, alma chips - ezek az egészséges nassolnivalók például jó alternatívái lehetnek a bolti, magas cukor- vagy sótartalmú snackeknek.

Teljes értékű reggelik készítése

Kezdd a napot egy gyors és tápláló reggelivel a mikrohullámú sütő segítségével. Készíthetsz például zabkását, amihez friss gyümölcsöket, dióféléket és egy kis mézet vagy juharszirupot is adhatsz ízesítésként.

Sőt, akár a kedvenc rántottádat is összedobhatod a mikróban. Nem kell hozzá más, mint egy mikrózható edény, tojás és ízlés szerint fűszerek, zöldségek. Keverd össze az alapanyagokat, dobd be két percre a mikróba és már kész is.

Forrás: freepik.com

Extra tippek a mikrohullámú sütő használatához

A fentieken túl van még pár izgalmas felhasználási mód. Te melyiket készítenéd el először?

Mandula, dió vagy egyéb olajos magvak pirítása

Oszlasd el egy rétegben a magvakat egy mikrosütő-biztos edényben, és adj hozzá olívaolajat – körülbelül fél teáskanálnyit minden csészényi adaghoz -, majd melegítsd az egészet nagyjából egy percig magas hőfokon. Addig melegítsd apránként, amíg magvak enyhén barnává nem válnak és jó illatuk nem lesz.

Gyógynövények szárítása

A friss gyógynövényekből könnyen készíthetsz szárítottat, ha a leveleket egy rétegben két papírtörlő közé helyezed és pár percig - folyamatosan ellenőrizve az eredményt - melegíted magas hőfokon. A módszer legjobban petrezselyemmel, bazsalikommal és zellerlevéllel működik.

Összefoglalva a fentieket tehát érdemes ezt a praktikus eszközt beszerezni otthonra. Érdemes olyan modellt választani, ami programozható, és akár grill funkcióval is rendelkezik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában