Hirdetés

2024.06.18. 11:30

Szociális gondozó: egy hasznos, társadalmi megbecsült szakma és ami mögötte van

A szociális gondozók és idős embereket ápolók munkája alighanem az egyik leginkább megbecsült szakma – és ez így jól is van így. Az a generáció ugyanis, amelyik kemény munkával és kitartással felnevelte a fiatalabbakat, megérdemlik a teljes körű, színvonalas ellátást. Nézzük, milyen lehetőségek adódnak és mire számíthat, aki ma Magyarországon szociális gondozónak áll!

PR cikk

Forrás: Freepik.com

Milyen munkalehetőségek adódnak Magyarországon szociális gondozóként?

Magyarország területén szerte az országban el lehet helyezkedni szociális gondozóként. Előnyben persze a főváros mellett a nagyobb vidéki városok vannak, de olyan területről és intézményrendszerről beszélünk, amire mindenhol folyamatosan szükség van. Hasonló munkakörben lehet dolgozni erre szakosodott idősek otthonában, kórházakban, speciális egészségügyi intézményekben vagy akár otthoni idősápolási szolgáltatást nyújtó szerepkörben is.

Egyes régiók kiemelten népszerűek – gazdasági helyzetük, földrajzi elhelyezkedésük alapján egyaránt. Ilyen Győr és környéke, például Sopron városa is a határ mellett. Szociális, gondozó, ápoló állás Sopronban a SopronAllas.hu oldalon található például. A munkalehetőségek köre azonban folyamatosan bővül, sőt, a társadalom elöregedése nyomán a szociális szükségletekre is növekvő az igény. Amennyiben hasonló pozícióban dolgozna valaki vagy egyéb állás iránt érdeklődik helyi szinte, a SopronAllas.hu oldalán ezeket a lehetőségeket is megtalálhatja.

A szociális gondozó felelősségi köre és fő feladatai

A szociális gondozó fő feladata a személyes gondoskodás, amibe beletartozik többek között az étkezésben, akár fürdetésben és öltözködésben való segítségnyújtás is. De nem csupán fizikai támogatásról van szó, érzelmileg is segíteni szükséges a nehezebb sorsú vagy idősebb generáció tagjain. A fizikai és mentális állapot ugyanis egyaránt fontos, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, a gyógyszeres kezelés felügyelete és a rehabilitációs programok részvételében való biztosítás mellett.

Hogy mire van szüksége a szociális gondozónak? Mindenekelőtt empátiára, türelemre, kitartásra és persze jó kommunikációs készségre.

Szociális gondozó, mint karrierlehetőség: több mint munka, hivatás

Szociális gondozóként dolgozni több, mint munka. Olyan hivatás, ami komoly lelki elhivatottságot, önzetlenséget és alázatot igényel. A szakma különböző kihívásai mellett pedig az e téren dolgozók értékes kapcsolatokra és élményekre tesznek szert, segítő szándékuk és tetteik révén pedig hozzájárulnak a társadalmi kohézió erősítéséhez és az idősebb vagy beteg közösségek életminőségének javításához egyaránt. Olyan karrierlehetőségekról van szó, amivel hosszú távon is lehet tervezni, hiszen az egészségügyi intézmények nem váltogatják csak egyik napról a másikra a legjobb szakembereiket – és az idősek, betegek ápolóit, gondozóit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában