Hirdetés

2 órája

3+1 tipp az Otthonfelújítási Programhoz

Már lehet pályázni az Otthonfelújítási Programra, amely kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás kombinációjával segíti a családi házak energetikai korszerűsítését. A pályázat feltétele a minimum 30%-os primerenergia-megtakarítás elérése, azonban érdemes a részletekre is figyelni – ehhez ad most az MBH Bank hasznos tanácsokat.

PR cikk

1. A 30%-os primerenergia-megtakarításhoz valószínűleg több elemet kell felújítani, vagy cserélni

A családi házak esetében a nagy felület miatt a homlokzati falakon keresztül távozik a legtöbb energia, de jelentős veszteséget szenvedünk el a tetőn/padlásfödémen, és a régi nyílászárókon keresztül, valamint a szigeteletlen padlón, pincefödémen keresztül is számottevő meleg szökik el. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy melyek az ingatlanunk gyenge pontjai energetikai szempontból, ahol a legnagyobb szükség lehet a beavatkozásra. Padlásfödém-szigeteléssel akár 20-25% körüli energiamegtakarítást is elérhetünk, a pincefödém szigetelése a legtöbb esetben ennél mérsékeltebb megtakarítást eredményez. Nyílászárócserével és fűtéskorszerűsítéssel is sokat javíthatunk ingatlanunk energiafogyasztásán, ablakcserével akár 15-25 százalékos, a fűtési rendszer korszerűsítésével átlagosan 20, de – egyes esetekben – akár 45 százalékos energiamegtakarítást el lehet érni. Ez utóbbi munkálat azonban csak szigeteléssel, vagy nyílászárócserével együtt finanszírozható. Ha kombináljuk az egyes felújítási lépéseket, például a fűtési rendszer korszerűsítését padlásfödém-szigeteléssel együtt valósítjuk meg, vagy nyílászárókat cserélünk, és emellett padlásfödémet szigetelünk, vagy fűtéskorszerűsítést hajtunk végre, akkor megvalósulhat a minimum 30%-os energiamegtakarítási cél, és várhatóan a program által nyújtható finanszírozási összeg keretébe is beleférhetünk. Amennyiben a tervezett korszerűsítés eléri a 40%-os primerenergia-megtakarítást és ezt a záró energetikai tanúsítvány visszaigazolja, további 5 százalék vissza nem térítendő támogatásra jogosult a pályázó a kölcsön összegének csökkenése mellett.

2. A siker záloga az alapos tervezés

A megfelelő költségvetés összeállítása rendkívül összetett feladat, nem csak azért, mert forintra pontos összegek kellenek, de azzal az idővel is számolni kell, amíg beérkeznek az árajánlatok a kivitelezőktől. A beruházás megvalósítása során az energiamegtakarítás szempontjából fő terméknek minősülő kulcstermékek (például egy kazántípus) beazonosítása az ÉMI weboldaláról lehetséges. A kivitelezőnek/ajánlattevőnek a szerződés megkötése/árajánlat kiállítása előtt érdemes tájékozódni a kulcstermékek adatbázisában (építési anyag, berendezések, eszközök) megtalálható termékekről (ofp.emi.hu), hiszen a korszerűsítéshez kizárólag a listán szereplő anyagok használhatók, melyek listája folyamatosan bővül. 

Fontos, hogy a pályázó először részletesen megismerje a kölcsön és a támogatási igény feltételeit, az igénylőre, az ingatlanra és beruházásra egyaránt. Mivel az alapvető jogosultsági feltétel a minimum 30%-os primerenergia-megtakarítás elérése, a tájékozódást követően érdemes energetikust felkeresni, és vele részletesen átbeszélni a megtakarítás eléréséhez szükséges beruházás részleteit. Ezt követően kivitelező felkeresése, árajánlat bekérése és a szerződés megkötése jön, majd a folyamat utolsó lépéseként a kölcsönkérelmi dokumentáció összeállítása történik. A folyamat bonyolultsága miatt érdemes műszaki-energetikai tanácsadó segítségét igénybe venni.

3. Figyeljünk a kivitelezőkre is

A kivitelezői szerződéseket szintén be kell nyújtani a kölcsönkérelem kötelező dokumentumai között – tehát az első lépések egyike, hogy az árajánlatok bekérése után hivatalosan megrendeljük a munkálatokat. Az árajánlatok közül nem vagyunk kötelesek a legolcsóbbat elfogadni, azonban az elszámolható anyagköltségek és munkadíjak fajlagos költsége nem haladhatja meg a felhívásban meghatározott összeget. Célszerű a kivitelezői szerződést a pályázati dokumentációban megtalálható költségvetés és nyilatkozatok kitöltése után, illetve alapján elkészíteni, véglegesíteni. A munkálatok befejezésére legfeljebb 24 hónap áll rendelkezésre, de ha a kivitelező miatt csúsznánk ki az időből, a megvalósítás határideje egy alkalommal indoklással 6 hónappal meghosszabbítható.

 

+1. Ne mondjunk le a felújításról akkor sem, ha kevés az önerő

Amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő önerő vagy forrás, esetleg a pályázható összegnél nagyobb mértékű korszerűsítést tervezünk, akkor lehetőség van más piaci hitel bevonására is. Ilyen kiegészítő lehetőség például a kifejezetten ehhez a pályázathoz kialakított konstrukció, az MBH Felújító Személyi Kölcsön, amely önerőként, de kiegészítő forrásként is szolgálhat.

További információért látogasson el a www.mbhbank.hu/mfb-pont-plusz-otthonfelujitasi-hitelprogram weboldalra, vagy keresse a bank szakértőit az MBH Bank MFB Pont Plusz fiókokban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában