Hirdetés

2024.07.22. 15:28

Elsősegély doboz típusok: mikor melyikre lehet szükség?

Azt mindannyian tudjuk, hogy saját magunk és környezetünk biztonsága érdekében szerencsés mindig a közelben tartani egy elsősegély dobozt. Legyen szó otthonunkról, egy irodáról, autóról vagy egy teljes gyáregységről: biztosan nem árt, ha elérhető közelségben van egy csomag. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy nem minden elsősegély doboz egyforma. Íme a különböző típusok, és hogy melyik mikor lehet szükséges.

PR cikk

Forrás: pixbay.com

Elsősegély doboz járműbe

Az első fő kategória a jellemzően járművekben tartott elsősegély doboz. Ezekről jogszabály rendelkezik, hiszen a jármű típusától függően három típus valamelyikének kötelező a járműben lennie. Ezek a következők:

’A’ típusú elsősegély doboz

Az ’A’ típusú doboz motorokhoz kötelező, emellett azonban vadászok számára is előírás. Ez a legkisebb csomag, hiszen aránylag kis helyen lehet tárolni. Tartalma ugyanakkor magába foglal minden olyan eszközt, amelyre szükség lehet mindaddig, amíg a szakértői segítség meg nem érkezik.

’B’ típusú elsősegély doboz

A ’B’ típusú elsősegély csomag személygépjármű, tehergépkocsi, oldalkocsis motorkerékpár, mezőgazdasági vontató lassú jármű és menetrendszerinti helyi járatban közlekedő autóbusz esetén kötelező. A B kategóriás jogosítvány megszerzésekor a tanulók általában ezen doboz tartalmának használatát sajátítják el.

’C’ típusú elsősegély doboz

A ’C’ típusú doboz tűzoltó járművekben, veszélyes árut szállító kamionokban, tehergépkocsikban és 10 főt meghaladó utasszámú járművekben található meg. Ez a járművekben kötelező elsősegély csomagok közül a legnagyobb és a legjobban felszerelt is.

Elsősegély doboz munkahelyre

A járművek mellett a legtöbb munkahelyen is szükséges elsősegély dobozt tartani – az előzőhöz hasonló módon jogszabályi előírás. Ezek a darabok szintén három kategóriába sorolhatók, amelyek római számokkal vannak megkülönböztetve.

A ’I’ típusú elsősegély láda a maximum 30 fős üzemek, vállalkozások, cégek számára előírás. A ’II’ a 31-50 főt, a ’III’ az 51-100 főt, míg a ’IV’ a 101-200 főt foglalkoztatók számára. Ezek mindegyike különböző pólyákat, mull-lapokat, fertőtlenítőket és egyéb eszközöket tartalmaz, illetve egy tartalomjegyzéket, feljegyzési füzetet és elsősegély nyújtási útmutatót.

A legtöbbek számára szerencsére nagyon ritkán vagy soha nincs szükség az elsősegély doboz alkalmazására, mégis jogilag kötelező velük rendelkezni. A csomagok hiánya éppen úgy büntetendő, mint a lejárt szavatosságú dobozok. Hogy biztosan elkerülhesd a büntetést, érdemes lehet időnként ellenőrizni a csomagot, illetve szükség esetén újat beszerezni.

Az ANRO webáruházban számtalan lakásfelújítási és irodai termék mellett elsősegély dobozt is beszerezhetsz akár járművedbe, de munkahelyedre, otthonodba is. Nézz szét kínálatukban, válaszd ki a számodra kellő darabot és add le rendelésedet még ma!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában