Hirdetés

2024.09.27. 08:00

Új távlatok nyílnak az Óbudai Egyetemen – Korszakalkotó beruházás Fehérváron

Az Óbudai Egyetem Műszaki Kara docensének meggyőződése, hogy a műszaki életben jó válaszokat kell adni a robotika és az ipar által feltett kérdésekre. Széll Károly szerint ehhez az intézménynek hamarosan minden eszköz a rendelkezésére fog állni a campuson. A legkorszerűbb technológiákkal felszerelt Science Park új távlatokat nyithat meg a kutatás-fejlesztésben.

PR cikk

Fotó: Nagy Norbert

A tervek szerint összesen huszonegy labor létesül 2026 év végéig Székesfehérváron, amelyből négy kutatólabor már átadásra is került a 2023-as évben. Ezekben – mint megtudtuk – a kutatás már meg is indult, az ipar 4.0, a robotika, a virtuális valóság, valamint a dróntechnológia területén.

Ezen területeket már hosszabb ideje kutatjuk, fejlesztjük és oktatjuk, mely témákba az új eszközöknek köszönhetően még több kollégát és hallgatót tudunk bevonni.

– mondta Széll Károly egyetemi docens, laborvezető. 

Ennek megfelelően az ipari partnerek is egyre nagyobb érdeklődést mutatnak, és növekvő számban bízzák meg az innovációs parkot. Ipari megbízásaink már most szép számmal vannak, amelyek a digitális átállást, teszterek automatizálását, AGV-flotta-szimulációt vagy éppen a mobilmanipulátor fejlesztését jelentik.

– tette hozzá.

Fotó: Nagy Norbert

A laborvezető kulcsfontosságúnak nevezte, hogy az Óbudai Egyetem fejlesztési elképzelései egyesülnek az ipari szereplők által vezérelt innovációs célokkal, új szintre emelve ezzel az intézmény és a fehérvári ipari szektor közötti kapcsolatot. A laborok kialakításánál ugyanis a fő szempont az volt, hogy az ipari igényeknek megfelelő kutatási környezetet alakítsanak ki. Mindezen célok elérése érdekében többek között rezgésdiagnosztika, képfeldolgozás, akusztikai mérés, mesterséges intelligencia, elektromágneses kompatibilitás vizsgálat, laboratóriumok és PCB mintaüzem létesül a következő időszakban.

A Kutatók Éjszakája programjain, pénteken – melynek fő szervezője idén is az Óbudai Egyetem Alba Regia Kara – az érdeklődők maguk is betekinthetnek a kutatás-fejlesztés csodálatos világába.

Fotó: Nagy Norbert

Igyekszünk minden korosztály számára élményt adni. Ilyenkor lehetőség nyílik, hogy kicsik és nagyok is megmozgathassák a robotkarokat, vagy akár programozhassák is azokat. Találkozhatnak robotos hegesztési megoldással, mobilrobotikával, valamint a pneumatika világával. Ezenfelül érdekes játékokon keresztül ismerkedhetnek meg a virtuális valósággal, a mesterséges intelligenciával és mindazokkal a technológiákkal, amelyek az ipart és a kutatási feladatokat behálózzák. Ezen programok további motivációt adhatnak az ifjúságnak, hogy a mérnöki pálya felé orientálódhassanak.

– hívta fel a figyelmet Széll Károly.

A programról bővebb információ itt érhető el: https://app.kutatokejszakaja.hu/intezmenyek/obudai-egyetem-alba-regia-kar

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában