házikó, fenyőfa vagy amit akartok

2018.11.25. 10:00

Járulj hozzá Te is egy figurával a gyúrói mézeskalács-faluhoz!

A karácsonyi hangulat megteremtésének érdekében Gyúró település faluházában szeretnének mézeskalácsfalut létrehozni.

feol.hu

A helyieket arra kérik, készítsenek talppal együtt mézeskalácsból figurákat – például házat, buszt, fenyőfát vagy bármi mást –, s ezeket december 9-ig vigyék be a faluházba.

Tudtad?

A mézeskalács készítése komoly hagyományokkal rendelkezik. Eredetileg az isteneknek felajánlott eledel, majd emberek közötti ajándék szerepét töltötte be. Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalács termékeknek.

 

 

Még sosem készítettél, de kedvet kaptál hozzá? Ne aggódj! Mutatunk pár remek receptet.

 

Pihe-puha tésztájú mézeskalács

A következőkre lesz szükséged:

  • 1 kg liszt
  • 38 dkg méz
  • 15-20 dkg kristálycukor
  • 25 dkg margarin
  • fél csomag mézeskalács fűszerkeverékpor (vagy 1 evőkanál fahéj és szegfűszeg)
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • Lássunk neki az elkészítésnek

    A mézet lassú tűzön a margarinnal és a cukorral olvaszd össze. Amíg hűl, keverd össze egy tálban a száraz hozzávalókat. A mézeskalács fűszerporból fél tasak is elég, különben nagyon tömény lehet a tésztánk íze. Amikor már csak langyos a mézes keverék, öntsd hozzá a fűszeres liszthez, és add hozzá a tojást is. Alaposan dolgozd össze, majd 1-2 órát hűvös, nem hideg helyen pihentesd.

    Szaggatáskor a tésztával kis adagokban dolgozz, kb. egy maréknyit nyújts ki 4 mm vastagra.

    Sütéshez melegítsd elő a sütőt, a formákat sütőpapírral lefedett tepsin süsd legalább 1 cm távolságra egymástól közepes tűzön 8-10 percig. Akkor jó, amikor a széle kezd színt kapni.

    Fotó: mindmegette.hu

    Érdekel egy gluténmentes változat is? Kattints ide! Ha pedig elkészültél a mézeskalács-csodáddal, ne feledd, várják a faluházban december 9-ig!

     

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!