2018.11.25. 10:00
Járulj hozzá Te is egy figurával a gyúrói mézeskalács-faluhoz!
A karácsonyi hangulat megteremtésének érdekében Gyúró település faluházában szeretnének mézeskalácsfalut létrehozni.
A helyieket arra kérik, készítsenek talppal együtt mézeskalácsból figurákat – például házat, buszt, fenyőfát vagy bármi mást –, s ezeket december 9-ig vigyék be a faluházba.
Tudtad?
A mézeskalács készítése komoly hagyományokkal rendelkezik. Eredetileg az isteneknek felajánlott eledel, majd emberek közötti ajándék szerepét töltötte be. Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalács termékeknek.
Még sosem készítettél, de kedvet kaptál hozzá? Ne aggódj! Mutatunk pár remek receptet.
Pihe-puha tésztájú mézeskalács
A következőkre lesz szükséged:
Lássunk neki az elkészítésnek
A mézet lassú tűzön a margarinnal és a cukorral olvaszd össze. Amíg hűl, keverd össze egy tálban a száraz hozzávalókat. A mézeskalács fűszerporból fél tasak is elég, különben nagyon tömény lehet a tésztánk íze. Amikor már csak langyos a mézes keverék, öntsd hozzá a fűszeres liszthez, és add hozzá a tojást is. Alaposan dolgozd össze, majd 1-2 órát hűvös, nem hideg helyen pihentesd.
Szaggatáskor a tésztával kis adagokban dolgozz, kb. egy maréknyit nyújts ki 4 mm vastagra.
Sütéshez melegítsd elő a sütőt, a formákat sütőpapírral lefedett tepsin süsd legalább 1 cm távolságra egymástól közepes tűzön 8-10 percig. Akkor jó, amikor a széle kezd színt kapni.
![](https://cdn.feol.hu/2021/09/j3Vd1l5sU0PZcLOfx4uq6UyPgXelw8iWvhGTIATfhJU/fill/449/450/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzUyMTRjZGFlY2E1ODQ1ZmU5MGIwNTFmOGIwNDg5ODlj.jpg)
Érdekel egy gluténmentes változat is? Kattints ide! Ha pedig elkészültél a mézeskalács-csodáddal, ne feledd, várják a faluházban december 9-ig!