2019.07.06. 07:30
A gulya legjava, avagy tartalmas húsleves
Igazi magyar specialitás a gulyásleves. Így készítjük mi!
Házi csipetkével, sárgarépával, gyökérzöldséggel tartalmasabbá tett otthoni gulyásleves. Köretként pogácsa is illik hozzá! Fotó: Szanyi-Nagy Judit/Fejér Megyei Hírlap
Hozzávalók: 30 dkg hús, 15 dkg leveszöldség, 50 dkg burgonya, 1 fej hagyma, olaj, egy kávéskanálnyi pirospaprika, ízlés szerint só, őrölt kömény.
A gulyásleves készülhet marha- vagy sertéshúsból, de akár vegyesen is, a lényeg: pörköltnek való húst használjunk! Az apróra vágott hagymát olajban üvegesre pároljuk, beletesszük a pirospaprikát és hozzáadjuk a húst. Megsózzuk, őrölt köménnyel ízesítjük, kb. 1,5 liter vízzel felengedjük.
Ha a hús puhulni kezd, beletesszük a megtisztított, karikákra vágott, vagy kettéhasított leveszöldséget. Amikor a hús majdnem elkészült, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, és puhára főzzük azt.
További ízfokozóként – amikor a leves forrni kezd – gulyásleveskockát is tehetünk bele, illetve kóstolást követően köménymagot.
Hogy még tartalmasabb legyen, egy tojásból házilag gyúrt csipetkét készítünk – kevés sóval és annyi liszttel, amennyit felvesz, ez leginkább három-négy evőkanálnyi –; ezt a legvégén főzzük az ételbe.