2022.01.21. 15:30
Egy ellenállhatatlan tortarecept egyenesen a kedvencek közé
A répatorta főleg a nyuszikás viccből lehet ismerős azok számára, akik még nem kóstolták. Habár a zöldség dominanciája furcsán hathat egy édességben, ez a verzió a szkeptikusok körében is garantáltan sikert arat.
Különleges ízek találkoznak a répatortában
Forrás: Héjj Vivien/Fejér Megyei Hírlap
Térjünk is a lényegre! Az alapfelszerelés: egy 22 centiméteres tortaforma és egy 180 fokra előmelegített sütő. A répatorta két fő alkotóeleme a tészta és az ízvilágot tökéletesen kiegészítő krém.
A tészta elkészítésének alapanyagai: 150 gramm vaj, 260 gramm eritrit, 1 teáskanál vanília aroma, 4 darab tojás, 50 gramm durvára vágott dió és ugyanennyi mazsola, 250 gramm liszt, 100 milliliter olaj, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 csomag sütőpor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 csipet só és a legfontosabb, 350 gramm nyers reszelt sárgarépa.
A tésztához kihabosítjuk a vajat az eritrittel és a vaníliaaromával, majd hozzáadjuk egyesével a tojásokat, majd a diót, a répát, a mazsolát és az olajat. Robotgéppel összedolgozzuk. Beleszitáljuk a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a fűszereket, majd ismét eldolgozzuk. Tortaformába öntjük és 180 fokos sütőben 40 percig sütjük – tűpróbával érdemes ellenőrizni, hogy a közepe se maradjon nyers.
Amíg hűl – vagy éppen sül – a tészta, összeállítjuk a krémet: 150 gramm vajat és ugyanennyi eritritet kihabosítunk, majd hozzáadunk 600 gramm mascarponét és fél teáskanál vaníliaaromát. Simára keverjük.
A kihűlt tésztát vízszintesen elfelezzük és megtöltjük a krém felével, a maradékkal bevonjuk a tetejét és az oldalát. Ízlés szerint díszíthetjük dióval, mazsolával, fahéjjal. Akár azonnal fogyasztható, vendégvárónak is tökéletes.