Sáregres

2016.01.07. 14:13

Sáregres: rajzpályázat, festmények ajándékba

Sáregres – Százötven éve a településen született Csók István festőművész. Nemrég ünnepségen idézték fel alakját, művészetét, átadták a rajzpályázat díjait, koszorúztak a temetőben.

V. Varga József

A falu szülöttére, Csók Istvánra Tiringer Mária polgármester emlékezett; Csók Sándor főorvos, a festőművész unokaöccse, személyes élményeit osztotta meg hallgatóságával. Varga Gábor országgyűlési képviselő elárulta: a cecei Csók-emlékház, reményeik szerint, még januárban megnyithatja kapuit.

A festőművész unokaöccse, Csók Sándor és felesége a sáregresi ünnepségen Fotó: V. Varga József

A művelődési házbeli ünnepségen adták át az emlékév alkalmából meghirdetett gyermekrajzpályázat díjait. A 11-12 évesek kategóriájában Lehota Eszter végzett az első helyen, megelőzve Kovács Erikát és Pordán Nikolettet, különdíjat kapott Varga Doroti. A 13-15 évesek között Dicsérdi Elizabet lett az első, a második Kacz Kornélia Réka, a harmadik Horváth Lilla, különdíjat vehetett át Pordány Emese.

A rajzpályázatot levezénylő Tornócziné Bondor Csilla tanárnő az egresi malmot, Csók István szülőhelyét ábrázoló festményét ajándékozta az önkormányzatnak. A polgármester Mocsonaki József mezőszilasi festő Csók-portréját adta át a művész unokaöccsének. A megemlékezés koszorúzással fejeződött be a Csók família sáregresi temetőben nyugvó tagjainak síremlékeinél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!