Sport

2015.07.05. 18:49

Sztárok a Bregyóban: minden idők legnívósabb mezőnye jön a Gyulai Memorialra

Székesfehérvár - Aki világsztárokat akar látni testközleből, annak a Bregyó közi Regionális Atlétikai Központban lesz a helye kedden.

Ferencz Balázs

Volt már Székesfehérváron UEFA-Kupa döntő, vívtak itt már női kézilabda EHF-Kupa döntőt, jégre korcsolyázott Kanada jégkorong-válogatottja, de egyik sportág sem toborzott egy helyre annyi világsztárt, mint a kedden 11 órakor kezdődő Gyulai Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj. A Bregyóban versenyző sportolók nem a celebkategória képviselő, valóban klasszisok, akik minden héten remek eredményeket szállítanak a világ minden tájáról.

Az elmúlt hetekben többek között a világ jelenleg leggyorsabb sprintere, Justin Gatlin, vagy éppen a 400-as LaShawn Merritt, a 100 méteren repesztő Veronica Campbell-Brown, a kalapácsvető magyar vitéz, Pars Krisztián, a súlylökők hazai királynője Márton Anita, a diszkoszvető Kővágó Zoltán részvételét jelentették be. Érkezik Mr. Krokodil is. A férfi távolugrás már korábban ismertetett indulói mellett visszaigazolta részvételét Godfrey Khotso Mokoena. A dél-afrikai fedettpályás világbajnok,olimpiai és világbajnoki ezüstérmes azzal is hírnevet szerzett magának, hogy két évvel ezelőtt egy filmforgatáson nemes egyszerűséggel átugrott két krokodilt. A 8,50 méteres egyéni csúccsal rendelkező atléta vonzódása az óriási hüllőkhöz azzal magyarázható, hogy a neve, Mokoena, zulu nyelven krokodilt jelent, a beceneve pedig Croc.

Már ismert a hármasugrásban olimpiai és világbajnok amerikai Christian Taylor, a vb-harmadik mexikói Luis Alberto Rivera Morales, a fedett vb-n aranyérmes ausztrál Fabrice Lapierre, a jamaicai Damar Forbes és a lengyel Tomasz Jaszczuk indulása, s hozzájuk csatlakozott az olasz Andre Howe. Az Európa-bajnok és vb-ezüstérmes ugró hosszú sérülés után tér vissza.

Tianna Bartoletta (jobbra) kedden is fogadhatja akár a gratulációkat, rajthoz áll Fehérváron
Fotó: Molnár Artúr

A sprintkirálynő Veronica Campbell-Brown is neves ellenfeleket kapott. Az amerikai Tianna Bartoletta távolugrásban szerzett világbajnoki címet, a 4x100-as váltóval viszont olimpiai aranyérmet nyert, sőt világcsúcstartó is!

Tianna Bartoletta 7.12 méterrel, a világ idei legjobb eredményével nyerte a női távolugrást a Eugene-ben zajló amerikai atlétikai bajnokságon.

Az Európa-bajnok bolgár Ivet Lalova pedig nála is jobb, 10.77 másodperces egyéni csúccsal büszkélkedhet.

A hölgyek másik sprintszámában, 100 méter gáton is rajthoz állnak többen a világ legjobbjai közül. A kétszeres fedettpályás világbajnok amerikai Lolo Jones indulása nemcsak eredményei, hanem megjelenése miatt is vonzó lehet. Honfitársai közül a vb-ötödik Queen Harrison már kétszer nyert a Gyulai István Memorialon, Sharika Nelvis pedig a szám új csillagának számít, aki idén futotta 12.52 másodperces egyéni rekordját. A panamai Yvette Lewis szintén törzsvendég a versenyen, 2011-ben győzött, 2013-ban harmadik volt.

A női 100 méteres gátfutás fináléjában a székesfehérvári viadalon szintén induló Sharika Nelvis harmadik helyen ért célba (12.59 mp). A pénteki előfutamokon a világ idei legjobbját (12.34) futó Nelvist az olimpiai bajnok Dawn Harper-Nelson (12.55) és Keni Harrison (12.56) előzte meg, ám harmadikként is kivívta részvételét az augusztusi, pekingi világbajnokságon.

A Gyulai István Memorial további indulói közül az olimpiai bajnok LaShawn Merritt 44.66 másodperces idejével második helyen zárt 400 méteren David Verburg mögött (44.63).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!