Sport

2017.03.28. 19:35

Április elején Portugáliában rendezik a kempo világbajnokságot

Székesfehérvár - Világbajnokságra kijutni nem kis dolog. Ám a neheze csak ezután következik. A Fehérvár Kempo SE versenyzői nem is lazsálják el a felkészülést.

Szupkai Gábor

Különleges hangulata van egy harcművészeti edzésnek. Hiszen nem csak berohanunk a terembe, és durrbelebumm. Itt kérem tradíciók vannak, tisztelet és fegyelem.

Ez nem változik akkor sem, mikor kezdetét veszi a bemelegítés. Ami elsőre nem tűnik különösnek, ám aztán látszik, hogy ez nem tréfa, a kőkemény versenyzők is szaporábban veszik a levegőt tíz perc után. Pedig ez még csak a kezdet, egyre nehezednek a feladatok, a huszadik perc végére pedig már nézőként is megkönnyebbülés, hogy véget ér az "átmozgatás".

Következik egy kis küzdelem, persze még csak éppen meg kell érinteni az ellenfelet, semmi durvulás. Polgár Tamás vezeti az edzést, és folyamatosan osztogatja a tanácsokat, kijavítja a hibákat, mindenkire figyel, ha valakivel elszalad a ló, rögtön fegyelmez.

- 15 éve Sárosdon kezdtem, Kordás István és Koncz Gábor mestereknél, majd ide kerültem, és nem sokkal utána vettem át ezeket a fiúkat. Nehezen csiszolódtunk össze, de most már hét éve dolgozunk együtt. Heti két edzést én vezényelek, kettőt pedig Gáncs Ferenc - meséli Polgár Tamás.

Polgár Tamás (balra) éppen Tombácz Tamás (szemből) technikáját igyekszik tökéletesre csiszolni Fotó: Koppán Viktor

Negyvenöt perc után előkerülnek a védőfelszerelések, innen válik igazán komollyá a harc. Itt már feleannyira sem vicces a dolog, ütéskombinációk, rúgások záporoznak. Ennek ellenére jó látni, ahogy segítenek egymásnak, vigyáznak a másikra.

Az egyik vb-re készülő, Koza Márk földhöz is vág valakit becsülettel, majd megjegyzi: "Nem gondoltam volna, hogy így eldoblak." Mi tagadás, akkorát szólt, mint egy kisebbfajta hangrobbanás. Mondjuk nem is mostanában kezdett kempózni, és mint kiderül, igazi maximalista.

- Hatévesen kezdtem, most leszek májusban tizenhárom. A világbajnokságon minden versenyszámban indulok, nem fogok unatkozni. Az első érintéses küzdelemben és földharcban nagyon bízom, valamint a technikai számokban. De ott a portugálok nagyon hajlékonyak, szépen csinálják a gyakorlatokat.

A másik vb-induló Tombácz Tamás kapcsolatfelvétele a kempóval egy családtagnak köszönhető, de nem a szokásos módon.

- 2012 őszén kezdtem, a nővérem hozott le, aki megismerkedett az edzőmmel. De annyira megtetszett a sport, hogy itt is maradtam. Én is mindenben elindulok, de nem is a vb-től izgulok legjobban, inkább a repüléstől tartok.

Burján Bendegúz tavaly két arany- és egy ezüstérmet nyert, idén viszont nem sikerült a kvalifikáció.

- Sajnos sérülések hátráltattak, csak a negyedik lettem a pontversenyben, lecsúsztam az indulásról.

A Fehérvár Kempo SE harmadik vb-résztvevője Jakus Roland lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!