Székesfehérvár

2009.06.10. 06:02

Számoljon velünk! Mennyi marad a kasszában az áfa-emelés után?

Székesfehérvár - Az áfa ötszázalékos emelése miatt júliustól - számításaink szerint - egy átlagcsalád esetében havi ezer forinttal kevesebb marad a kasszában. Öröm az ürömben, hogy a távhő áfája viszont csökken.

Házi Péter


A drágulás az oktatási intézményeket is érinti, az önkormányzat a Szemünk fénye program révén igyekszik spórolni
Fotó: FMH

Nem sok választása van a közüzemi szolgáltatóknak: az általános forgalmi adó húszról huszonöt százalékra történő emelése miatt nagyjából ugyanekkora mértékben emelkednek július 1-jétől a szolgáltatások árai. Az általunk megkérdezett szolgáltatók mindegyike hangsúlyozta, az áfa-emelés nem díjemelés, ebből a szolgáltató cégnek egyetlen fillér haszna sem keletkezik, az áfa egyből megy az állam felé.

Megpróbáltuk kiszámolni, hogy egy átlagos lakásban élő, négytagú családnak mindez mennyi többletkiadást jelen. Persze, átlagcsalád nem létezik, így a mi számításinak is csak fiktívek , és a gyakorlatban ettől eltérő adatok is kijöhetnek. A Fejérvíz Zrt. tájékoztatása szerint havi 11-12 köbméter vizet fogyaszt egy négytagú család, így az áfaemelés havi 260 forint körüli pluszt jelent majd júliustól. Havi négyezer forintos áramszámlával kalkulálva további kétszáz forint a többlet, a szemétszállítási díj esetében (egy 110 literes kukával és 4,7 százalékos emeléssel számolva) havi 50-60 forint a növekmény. A buszközlekedést - mint az Alba Volán Zrt. vezérigazgatójától, Tóth Istvántól megtudtuk - nemcsak a forgalmi adó, hanem az üzemanyag jövedéki adójának emelése is sújtja, így a fehérvári és a dunaújvárosi közgyűlés elé egy 6,7 százalékos emelésről szóló javaslatot nyújtanak be. A vezérigazgató kiemelte, a buszközlekedés már így is veszteséges, és az adóemelésből egyetlen fillér többletbevétel sem érkezik hozzájuk. Tovább folytatva a kalkulációt, egy négytagú család esetén a bérletek árának emelése (feltételezve, hogy mindenki busszal jár) újabb kilencszáz forintos többletkiadást okoz. A gázdíj egy távfűtéses lakás esetében elenyésző, így mindössze havi 50-60 forint többletkiadást okozhat.

Ha a fenti közüzemi díjakat összeadjuk, akkor havi 1300 forint körüli növekmény jön ki. Ezt némileg csökkentheti, hogy - mint Fónad Csabától, a Széphő Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk - augusztustól 18 százalékra csökken a távfűtés áfa-tartalma. Ez a pénz nyelvére lefordítva annyit jelent, hogy éves szinten 3000-3500 forinttal kell kevesebbet fizetnünk a távfűtésért és a meleg vízért. Ha ezt havi szintre visszaosztjuk, akkor kiderül, legalább 250- 300 forintot tudunk spórolni.

Az E-on szóvivője, Egyházi Nikoletta elmondta, a változás miatt a fogyasztók megtehetik, hogy bediktálják az évközi óraállást, így ez alapján küldik majd ki a számlát. Az sem gond azonban, ha nem diktálunk , ekkor az E-on az éves fogyasztásunkból egy napi átlagot számol ki, s a július 1-je utáni fogyasztást már a magasabb áfa-tartalommal számlázza ki. A Depónia Kft.-nél Simon Beatrix lapunknak elmondta: mivel számláikat negyedéves bontásban előre küldték ki, a III. és IV. negyedéves különbözetről számlát állítanak ki, a mellékelt csekken figyelembe véve azt, hogy a díj korábban befizetésre került-e.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!