2011.12.08. 07:08
Külföldi konyhán
Székesfehérvár - A Gárdonyi Géza Szakiskola rendszeresen pályázik külföldi és hazai tapasztalatszerzési lehetőségekre. A diákokat ösztönzi a tanulmányút elérése.
A huszonnégy diák, tizenketten Németországba, ugyanennyien Olaszországba utaztak a nyáron, hogy szakmai tapasztalatokra tegyenek szert. A tizenegyedikes, tizenkettedikes és a tizenharmadikos tanulók amellett, hogy a külföldi hat hét maradandó élményekkel gazdagította őket, belekóstolhattak az idegen környezetbe, egy másik világba. A németországi hat hét alatt az édességek, sütemények elkészítése volt a diákok feladata, valamint meg kellett felelniük a szállodai feltételeknek, amelyek nemcsak a német alaposságot, hanem a vendéglátás követelményeit is magukba foglalták. A Leonárdo Mobilitási program hazai és külföldi gyakolatok lehetőségét kínálja. A diákok akkor juthatnak a nyelvi és szakmai kitekintéshez, ha megfelelnek eredményeik, viselkedésük.
- Az olaszországi Caorléban mediterrán környezetben ismerkedtek a fiatalok a kultúrával, a vendéglátással - mesélte Majzer Mária, az intémény igazgatónője és Márkus Ágnes, aki egyike volt a kiutazó diákoknak. - A pizzakészítés, a grillezett halak, a csudafinom olasz édességek újdonságot jelentettek a diákoknak. Az első napokban szokatlan volt számukra a sok tengeri herkentyű, de később nem okozott gondot a szépia, a kalamári és a fésűskagyló tisztítása, elkészítése. A külföldöt jártak társaikban kedvet ébresztettek a nyelvtanuláshoz, a jobb teljesítményhez, hátha jövőre másnak is sikerül.