Székesfehérvár

2012.12.03. 21:14

Nem nyit ki a Kisház

Székesfehérvár – A gazdasági helyzet és a pályázati rendszer visszássága is oka, hogy bezárt a Rác utcai Kisház.

Kocsis Noémi

A Terembura Múzeumkommunikációs Egyesület a Széphő Zrt.-vel kötött bérleti szerződést, először május 20-tól három hónapra. Az augusztusi újabb szerződéskötésnél kiderült, nem jut hozzá elnyert pályázati pénzeihez az egyesület, így hamarosan bérleti díjat sem tud fizetni. A szintén anyagi gondokkal küzdő cég egy idő után szerződést bontott, a Teremburának költöznie kellett a Rác utcából. Az egyesület vezetősége azt mondja, tanult a hibákból, de nem adják fel programjaikat. 

Nagyon szomorúak vagyunk, de bezár a Terembura kisház a Rác utcában – tudatta közösségi oldalán a helyi múzeumkommunikációs egyesület a múlt hét elején. Már ki is költöztek. A szűkszavú közleményre felkapja a fejét az olvasó, hiszen éppen néhány nappal korábban ünnepelte az egyesület – egy jól sikerült rendezvénnyel – fennállásának hatodik évfordulóját. Akkor mégis miért, hogy bővülés helyett feladják a nyáron a Rác utcában megnyílt helyüket, amit a gyermekfoglalkozásokhoz, táborokhoz alakítottak ki?

 



Az egyesület sikeres nyári táborában (középen Simon Ági). Egyelőre nem tudni, mi lesz a Kisházból (Fotó: FMH-Archív)



– A Terembura Kisház a nyári táborok után is nyitva állt, több alkalommal szerveztünk családi délutánokat a helyszínen, emellett szeptembertől- októbertől elindultak a délutáni szakkörszerű foglalkozásaink is. A programjaink jelentős része ingyenes, s azon ritka alkalmakkor is, amikor térítéses, jelképes összegű a részvételi díj, így ebből nagy bevételre nem számíthattunk. A probléma nyár végén kezdett körvonalazódni, amikor a megtakarításaink elapadtak, s a júniusban megnyert – egyébként jelentős összegű – nyári táboroztatásra kiírt pályázat kifizetése pedig egyre csúszott (pontosabban csúszik, mert máig sem kaptuk meg). Igyekeztünk egyéb forrásokat felkutatni, vannak nyertes pályázataink azóta, azonban ezek – bármilyen gyorsan is történt a támogatási összegek folyósítása – már nem tudtak változtatni a helyzeten, kicsúsztunk az időből – foglalja össze Baranyai Nóra elnök és Rosta Helga, alelnök. A bérlőt képviselő Széphő Zrt. korábban „belement” a 10 százalékos bérleti-díj csökkenésbe, de ezzel nem sokat javult a helyzet.

– A szerződésünk novemberben lejárt, s az akkori fizetésképtelenségünk miatt a Széphő úgy döntött, további bérleti szerződést nem hajlandó velünk kötni. Sajnos, az ősz nem hozta a nyár tapasztalatait, ebből mi is tanultunk. Megkérdeztük a Széphő illetékesét is, nem lehetett volna köztes megoldást találni?

– Sajnos, a Széphőt is nagymértékben érinti a jelenlegi kedvezőtlen gazdasági helyzet, így újabb bérleti díj csökkentést nem kívántunk végrehajtani – mondja Vilkman László stratégiai igazgató, hozzátéve: éppen ezért az egyesület által elengedni kért, bérleti díjból eredő tartozás, 273 254 forint megfizetésétől sem tudtak eltekinteni. A cég november 8-án kérte vissza a kulcsokat. Az egyesület az érintett programjait átszervezte, ideiglenesen az Új Magyar Képtár ad otthont délutáni foglalkozásaiknak, másik helyiséget egyelőre nem alakítanak ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!