Székesfehérvár

2013.04.12. 17:42

A magyarok érzik a lengyel fájdalmat

Székesfehérvár - Koszorúzással tisztelegtek a katyni áldozatok emléke előtt pénteken.

Tihanyi Tamás

A második világháború idején történt vérengzés lengyel áldozatainak tiszteletére állított emlékkeresztnél Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő, valamint a város nevében Cser-Palkovics András polgármester és Róth Péter alpolgármester is helyezett el koszorút.

Egy éve az opolei delegációnak és a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövetének a jelenlétében avatták fel az emlékművet. Horváth János szobrászművész alkotása annak a csaknem 22 ezer lengyel rendőrnek, katonatisztnek és értelmiségi civilnek állít emléket, akiket 1940 tavaszán a Katyn környéki erdőkben végeztek ki és rejtettek jeltelen tömegsírokba az oroszok.

A Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség által kezdeményezett és a megyeszékhely által támogatott emlékkereszt-állítás példázza, hogy a magyar nép osztozik a lengyelek fájdalmában. A Lengyel-Magyar Barátság Napja (március 23.) alkalmából idén 40 fős megyei és városi delegáció utazott Opole vajdaságba és Opole városába, ahol részt vettek a katyni családok, a veteránok és határmenti közösségek találkozóján is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!