Székesfehérvár

2013.05.10. 15:43

4K!: legyenek visszahívhatók a polgármesterek

A polgármesterek visszahívhatóságáért gyűjtött aláírást pénteken Székesfehérváron a Negyedik Köztársaságot! (4K!) nevű párt.

Tribolt Lajos

- Ők a részvételi demokrácia hívei. Miért a politikusok az egyetlen alkalmazottak az országban, akiket nem lehet kirúgni? - teszi fel a kérdést a 4K! nevű párt. A korábban ifjúsági szervezetként működő, 2012-ben párttá alakult szervezet vezetője Istvánffy András fehérvári aláírásgyűjtésük alkalmával lapunknak elmondta, hogy minden politikus visszahívhatóságát szeretnék, de leginkább a polgármestereknél valósítható meg.

Az emberek jobban érzékeli, milyen munkát végez, s kisebb a pártpolitika súlya is. Nem akarnak az aláírásokkal a Parlamenthez fordulni, csak felmérni a támogatottságot, s ismertebbé tenni magukat. Készítettek a polgármesterek visszahívhatóságára egy törvényjavaslatot is, amelyben belevettek három garanciális elemet, hogy ne legyen teljes káosz.

Az ő elképzelésük szerint visszahívásról egy cikluson belül csak egyszer szabadna voksolni és kizárólag a ciklus második felében. A harmadik garanciális elem az lenne, hogy csak annyi szavazattal visszahívható a politikus, amennyivel megválasztották. Istvánffy úgy véli, az emberek nyitottak arra, hogy a politikusok számára is legyen fegyelmező erő, mivel érzékelhető, hogy az elmúlt húsz évben a politikusokkal elszaladt a ló.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!