Székesfehérvár

2013.12.02. 16:53

Omlásveszély: elhárítva

Székesfehérvár - Leverték a Városgondnokság munkatársai a felsővárosi óvoda vakolatának balesetveszélyes részeit. De mi lesz a felújítással?

Házi Péter

A múlt héten került ki az „Omlásveszély!" figyelmeztető felirat a felsővárosi ovi főbejáratára, miután a homlokzati részen több kisebb darab is lepotyogott. A szülők és a kicsik ezért egészen hétfőig az oldalbejáratot használták, hétfőn pedig a Városgondnokság munkatársai leverték a mozgó vakolatrészeket, így elhárították a közvetlen balesetveszélyt. A bejárat így ismét használható, ám továbbra is kérdés, mikor lehet szó a 126 éves épület felújításáról, amely közel négy évtizede nem esett át nagyfelújításon. Az önkormányzattól annyit sikerült megtudnunk, most állapotfelmérés kezdődik, ennek függvényében később lehet dönteni arról, hogy milyen forrásból lehet elvégezni a felújítást.

A Városgondnokság elhárította a közvetlen balesetveszélyt, most jön a nehezebb kérdés: honnan lesz pénz a felújításra? Fotó: Házi Péter

Hétfő reggel az óvodába érkező szülők és gyermekek furcsa látvánnyal szembesültek: egy daruról „bácsik" püfölték a bejárati ajtó fölötti vakolatot, leverték azokat a részeket, amelyek esetleg lepottyanva balesetet okozhatnának. A város talán legpatinásabb óvodája, amelyet 126 évvel ezelőtt építtetett a Szent József Római Katolikus Egylet, valójában közel négy évtizede nem esett át nagyfelújításon, így igencsak megérett már az állapota a rekonstrukcióra.

Földi Zoltán, Felsőváros önkormányzati képviselője a Fejér Megyei Hírlap kérdésére, miszerint lesz-e keret a felújításra, annyit mondott, valóban méltatlan az állapota a patinás intézménynek, de egyelőre még ő sem tudja,miből lehet előteremteni a felújításhoz szükséges pénzt.

Az épület egyébként a szomszédos Szent Sebestyén templom okán műemléki környezetben van, ami ugyancsak nem teszi egyszerűvé a felújítást. Az önkormányzat kommunikációs irodájától azt tudtuk meg, most az állapotfelmérés következik, ezután lehet látni azt, hogy megközelítőleg mennyibe is kerülne a felújítás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!