Székesfehérvár

2014.08.15. 18:55

Összefogás a bazilika felújításáért

Székesfehérvár - Az omlásveszély tábla alatt, a bazilika falára szerelt korpusz előtt jelentette be pénteken Soltész Miklós államtitkár és Cser-Palkovics András polgármester, hogy közös összefogással mintegy 480 millió forinttal támogatják a bazilika felújítását.

J. Mező Éva

Júliusban került ki a bazilika oldalfalához a tábla: omlásveszély. Kisebb-nagyobb törmelékdarabok hullottak tetejéről, ezért körbekerítették az egész épületet, lezárták környékét kétméteres körzetben, és védőtetőt ácsoltak főbejárata fölé. Spányi Antal megyés püspök az eddigi vizsgálatok eredményeit ismertette: megroppant az ácsszerkezet, és a több tonnányi súly a falakra nehezedik, nem a koszorúra, ezért hullik a vakolat. Ha tovább nyílna a tető, helyrehozhatatlan károk keletkeznének, a tetőszerkezet is beszakadhatna. Az előző években is voltak ugyan vakolathullások, de most derült csak ki, hogy valójában mi a probléma. Megtudtuk azt is, hogy a legutolsó komolyabb javítást a 80-as években végezték a bazilika tetőszerkezetén, megfelelő anyagi és szakmai háttér nélkül, leginkább az olcsóbb megoldásokra törekedve.

Soltész Miklós, Spányi Antal és Cser-Palkovics András az utcán tájékoztatta az újságírókat az összefogással tervezett felújításról (Fotó: okk.hu)

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár itt jelentette be a kormány szerdai ülésének döntését arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök külön keretéből 380 millió forinttal támogatja a székesfehérvári bazilika felújításainak munkálatait: - Az elmúlt négy évben az egyházi jelenlét szociális és gyermekvédelmi területen megsokszorozódott. Itt az állam, a közösség kért segítséget az egyházaktól, most pedig, amikor az ország egyik legszebb székesegyháza szorul segítségre, örülünk, hogy megadhatjuk ismertette a kormányülésen meghozott döntést Soltész Miklós. Cser-Palkovics András polgármester is az összefogás erejét hangsúlyozta:

- Augusztus 29-én beterjesztem a közgyűlés elé azt a javaslatot, hogy a város önkormányzata százmillió forinttal járuljon hozzá a székesegyház homlokzatának és tetőszerkezetének felújításához. Közösen megvizsgáljuk továbbá a lehetőséget a bazilika környékének megújítására európai uniós forrásból, amihez hozzátartoznak a régészeti feltárások is, mert szakemberek szerint - a korábbi feltárások alapján - rejt még meglepetéseket a föld.

Spányi Antal megyés püspök megköszönte az összefogásból érkező gyors állami és önkormányzati támogatást, és kérdésünkre elmondta még, hogy a bazilika tetőszerkezetének teljes felújítása az előzetes kalkuláció alapján félmilliárd forintba kerül. A tervek szerint 1-1,5 év alatt tudják elvégezni ezt a munkát. Az egyház is hirdet gyűjtést, a Vízivárosi templomból már 800 ezer forintos adományt küldtek, és remélik, hogy a bejelentést követően sokan adakoznak még a nemes célért.

Az egyház az adományoknak külön számlaszámot nyitott, valamint a Székesfehérvári Királyi Napok idején a Nemzeti Emlékhely Városház tér felőli részén, az Infópontnál kitett urnában is elhelyezhetők az adományok.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!