Székesfehérvár

2014.12.22. 19:55

Kerüljenek fel az internetre a képviselők vagyonnyilatkozatai?

Kerüljenek fel a város honlapjára a képviselők vagyonnyilatkozatai – áll But Sándor átláthatósági javaslatában, amit a közgyűlési többség végül leszavazott.

Házi Péter

Legyen elérhető minden, az önkormányzat és cégei által kötött szerződés, a közbeszerzések, azok értékelése is az önkormányzat honlapján. A képviselők vagyonnyilatkozatai is kerüljenek fel az internetre – javasolta But Sándor (MSZP-Együtt PM) a legutóbbi közgyűlésen. A testület nem támogatta a javaslatot, mondván, biztosított a döntések átláthatósága.

A legutóbbi választáson a fehérvári testületbe bekerült But Sándor önálló előterjesztéssel élt a legutóbbi közgyűlésen: olyan átláthatósági javaslatot fogalmazott meg, amely véleménye szerint sokat segítene abban, hogy a közember is láthassa, miként gazdálkodik a város, milyen közbeszerzési szerződések születtek, és persze azt is, mennyi a vagyona a képviselőknek. Mint fogalmazott, az önkormányzat honlapján számos ilyen jellegű információ van, de csak nehezen találhatóak meg, ezen is javítani kellene, például azzal, hogy külön „fül” alá kerülnének ezek az adatok.

A székesfehérvári önkormányzatnál e ciklusban több új képviselő is van. Új ellenzéki igények fogalmazódtak meg (Fotó: Molnár Artúr)

Bóka Viktor jegyző szerint nyitott kapukat dönget a javaslat, a honlapon valamennyi rendelet kereshető, a zárszámadási rendelet ugyancsak fent van táblázatos formában az elköltött pénzekről. A kozbeszerzes.hu honlapon pedig minden közbeszerzés látható. Kovács Béla Sándor, a jogi bizottság elnöke pedig azzal érvelt, hogy a javaslatban körülírt dolgokat magasabb rendű jogszabályok már szabályozzák, erre szükségtelen külön rendeletet alkotni.

A közgyűlés végül 4 igennel, 12 nem és 5 tartózkodás ellenében nem fogadta el a javaslatot. Kérdésünkre az ülést követően Cser-Palkovics András polgármester úgy fogalmazott: több olyan része van a javaslatnak, amit érdemes átgondolni, ilyen például az, hogy a város honlapjára a parlamenthez hasonlóan felkerülhetnének a képviselők vagyonnyilatkozatai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!