Székesfehérvár

2015.06.27. 16:19

A nyár a sárkányröptetés ideje

Idén tizenegy asszony érkezett az ország minden tájáról a Fejér Megyei Művelődési Központba, hogy egy hétig kizárólag szenvedélyével, a csipkeveréssel foglalkozzon.

Gábor Gina

A legtöbben már jól ismerik egymást. Nem csupán azért, mert évről évre visszatérő vendégnek számítanak a fehérvári csipkehéten. Az igazi, a megszállott csipkeverők ugyanis egész nyáron táborokba, továbbképzésekre járnak. Márpedig hasonló – új mintákat bemutató, gyakorlásra módot adó – találkozókat több helyen is rendeznek az országban. Feketéné D. Zsuzsa, aki Fótól érkezett, azt mondja, az ő férje természetesnek tartja, hogy a nyár a „sárkányröptetés” ideje. Sőt, olykor még sofőrként is tevékenykedik: azaz készségesen elfuvarozza feleségét a csipkéstalálkozók helyszínére... Legutóbb a hölgyek többsége Kozáron, Palócföldön találkozott egymással, júliusban meg készülnek az országos egyesület táborába.

A fehérvári csipkehéten megtanulják a motívumokat, aztán pedig otthon gyakorolnak tovább a hölgyek (Fotó: Molnár Artúr)

A csipkeverést elkezdeni, úgy tűnik, sosem késő. A budapesti Kovács Zoltánné Marika például azt meséli: hatvanévesen ismerkedett meg ezzel a gyönyörű kézműves foglaltossággal, amit nem tud megunni. Sokszor, ha úgy adódik, éjszakába nyúlóan ül a kézimunka fölött. Pedig a csipkeverés sosem lehet igazán gépies, ha pedig új mintát tanulnak, nagyon kell figyelni. Még a gyakorlottabbak is buzgón számolnak, úgy követik a rajzolt mintát – a fehérvári csipkekör vezetője, Karmanóczki Jánosné Irénke is nagyon koncentrál, pedig ő sem tegnap kezdte.

A csipkehét tematikája minden esztendőben más és más. Idén az egyházi textíliákon fellelhető csipkemotívumokkal ismerkednek. A tábor vezetője, Kárpáti Veronika azt mondja, a téma kimeríthetetlen, hiszen igen gazdag a mintakincs. Ő összeállított egy füzetet néhány jellegzetes csipkemotívum rajzával, leírásával – ki-ki választhat közülük. Vannak a füzetben egyszerűbb és igen bonyolult minták is, hiszen nem mindenki tart még ugyanazon a szinten. Idén akad egy kezdő csipkeverő is, aki az alapokról indult, neki még nem is valók ezek a minták. A leggyakorlottabb csipkeverő, a fehérvári Jakab Andrásné Margitka viszont a legnehezebb motívumot választotta. Azt mondja, küzd vele, de nem bánja. Nemrég szert tett egy régi, gyönyörű képműves csipkeszalagra. Úgy érzi, ha a választott egyházi motívumot képes megtanulni, akkor a régi csipkeszalagon szereplő virágmintával is megbirkózik. S aki ismeri Margitka csipkecsodáit, egy pillanatra sem kételkedik a sikerben...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!