Székesfehérvár

2015.11.02. 15:13

Bálványfát fékeztek meg a Radnóti téren

Székesfehérvár – A Radnóti téren lakó olvasóink felháborodva írtak levelet szerkesztőségünknek az újabb fakivágással kapcsolatban.

Buthy Lilla

Egy neve elhallgatását kérő hölgy így írt az október végi esetről: – Folytatódik a városgondnokság ámokfutása. Újabb egészséges, árnyékot adó, rossz levegőt megszűrő nagy fát vágtak ki a Radnóti téren, kis otthonunknál. A fa a harmadik emeletig ért, védve az ott lakókat a napi 8 órás égető naptól, hiszen sok helyen még redőny sincs. Korábban a Radnóti téren egy 40 éves óriás platánt vágtak ki, műhibából. Ez sok gyereknek adott árnyékot a játszótéren. Helyette nem ültettek fát azóta sem. Tavaly az akácfák voltak országszerte útban, most az ecetfákat kell városszerte kivágni, mert "agresszívak". Nincs, aki megállítsa ezt a pusztítást?

Egy felháborodott férfi olvasónk pedig így fogalmazott: – Kedden madárfütty helyett, ismét láncfűrész hangjára ébredtünk. A városgondnokság teljes apparátussal felvonult: kosaras, platós teherautókkal és ágszecskázó géppel. Mint kiderült, most az agresszív ecetfák vannak útban, a Radnóti tér és József Attila utcában, és állítólag az egész városban kiirtják őket. Ezek az egészséges fák árnyékot és oxigént adtak. Az EU-nak tavaly a nem őshonos akácfákkal volt baja, most az ecetfa van soron. Majd jön az ugyancsak nem őshonos nyír és a vadgesztenyefa is? – kérdezte olvasónk.

Bozai István városgondnok kérdésünkre elmondta, a bálványfák terjedésének akadályozását az EU különböző projekteken belül támogatja. Az irtási munka célja az invazív faj (adott területen, agresszív terjedésű, veszélyes faj) visszaszorítása. A bálványfa, mely nem azonos a népnyelven nevezett ecetfával, kb. 25 méter magasra növő, egyenes törzsű, ritkás ágrendszerű, laza lombkoronájú fa. Káros hatása abból áll, hogy elveszi más növények élőhelyét. Magja bárhol, fényen csírázik, rövid időn belül méteres sarjakat nevel. Gyökereiből kioldódó vegyületek akadályozzák a környezetében lévő növények fejlődését. A bálványfa foltok látványa turisztikai, gazdasági és ökológiai szempontból is csökkentett értékűnek tekinthető. A városgondnok hozzátette:

– A Radnóti téren is egy bálványfát vágtunk ki. Folyamatosan küzdünk a bálványfa elpotyogtatott magjaiból nevelkedett sarjakkal, mely szinte kivétel nélkül megtalálható minden parkban, útszélen, cserjékben és összefüggő sövénysorokban gyomnövényként. Ezek irtása mechanikusan nem lehetséges, mindenképp vegyszeres beavatkozást igényel. Egy – egy „anyanövény" közelében több száz sarj található. Műhibából kivágott platánfára senki sem emlékszik cégünknél, nagyon komoly indokkal, hatósági eljárás után vághatunk ki egészséges fát városunkban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!