2017.01.18. 15:55
A birsalmasajtot hamar el lehet készíteni, egy kiló gyümölcshöz 80 dkg cukor ajánlott
Székesfehérvár - A téli időszakban a déli gyümölcsök mellett keresettek még a befőttek is a termelői piacon.
Nagy volt a sürgés-forgás tegnap a fehérvári termelői piacon. Természetesen az örök kedvencek, mint például a zöldségek és a gyümölcsök nem maradhattak ki a vevők bevásárló listájáról, télen pedig ezekre a termékekre meg is nő az igény a vitaminpótlás miatt. A piacon nem volt hiány a mézből, a tojásból, a húsból, ezek mellett például még a befőttekből sem. Takács Györgyné őstermelő is árult különféle kompótokat, például barackosat, körtéset vagy éppen birsalmásat.
- A befőtteket nagyon keresik az emberek, hiszen most van itt ezeknek a termékeknek a szezonja. A nagy kedvenc a barackos ízesítésű. Van olyan vevőm, aki nagyon szereti ezt fogyasztani húsok mellé. A menyem egyébként a dédunokámnak is csinált őszibarackos kompótot, de nem tett bele semmilyen tartósítót. Annyit tett, hogy összeturmixolta, kidunsztolta a gyümölcsöt. A kicsi nagyon szereti fogyasztani így a finomságot - mesélte a termelő, akinek egyébként más termékei is voltak, például lekvárok, paprikakrémek, szörpök, fokhagymák, vörös és makói hagymák, sőt még birsalmasajtok közül is válogathattak a vevők.
A termelői piacon színes volt a kínálat tegnap is. Takács Györgyné pultjáról is többféle terméket beszerezhettek az emberek Fotó: A szerző
- A birsalmát először megfőzzük egy fazékban, utána leszűrjük, s pürésítjük mixer segítségével a gyümölcsöt. Az utolsó lépés pedig az, hogy a pürét megfőzzük lábasban cukorral. Én úgy szoktam, hogy egy kiló birsalmához 80 dkg cukrot adagolok - osztotta meg velünk a birsalmasajt receptjét Takács Györgyné.
Az idős hölgy elmesélte, egyik vevője a birsalmasajtot kicsi kockákra vágta fel, s a bejglibe használta fel a mazsola helyett, így sokkal finomabb lett az étek.
Takács Györgyné már elhatározta, menyével céklát fognak főzni, ugyanis egyre többen keresik már a finomságot az emberek.
Burgonya/kg 130-250 150
Vöröshagyma/kg 149-198 140
Fokhagyma/kg 1500-1800 1300
Fejes káposzta/kg 148-159 150
Kelkáposzta/kg 199-398 350
Zöldség gyökér/kg 698-898 550
Sárgarépa/kg 148-228 170
Saláta/db 228-300 260
Paradicsom/kg 698-998 790
Paprika/kg 698-1100 750
Cékla/kg 200-500 150
Sütőtök/kg 148-249 120
Alma/kg 248-348 220-260
Körte/kg 499-598 460
Banán/kg 298-399 360
Narancs/kg 298-368 220-299
Mandarin 298-348 299-360
Savanyú káposzta/kg 350-400 300
Dió/kg 1990-2490 2200
Mák/kg 750-998 1200
Tojás/db 30-45 32