Székesfehérvár

2017.01.18. 15:55

A birsalmasajtot hamar el lehet készíteni, egy kiló gyümölcshöz 80 dkg cukor ajánlott

Székesfehérvár - A téli időszakban a déli gyümölcsök mellett keresettek még a befőttek is a termelői piacon.

Laci Patrícia

Nagy volt a sürgés-forgás tegnap a fehérvári termelői piacon. Természetesen az örök kedvencek, mint például a zöldségek és a gyümölcsök nem maradhattak ki a vevők bevásárló listájáról, télen pedig ezekre a termékekre meg is nő az igény a vitaminpótlás miatt. A piacon nem volt hiány a mézből, a tojásból, a húsból, ezek mellett például még a befőttekből sem. Takács Györgyné őstermelő is árult különféle kompótokat, például barackosat, körtéset vagy éppen birsalmásat.

- A befőtteket nagyon keresik az emberek, hiszen most van itt ezeknek a termékeknek a szezonja. A nagy kedvenc a barackos ízesítésű. Van olyan vevőm, aki nagyon szereti ezt fogyasztani húsok mellé. A menyem egyébként a dédunokámnak is csinált őszibarackos kompótot, de nem tett bele semmilyen tartósítót. Annyit tett, hogy összeturmixolta, kidunsztolta a gyümölcsöt. A kicsi nagyon szereti fogyasztani így a finomságot - mesélte a termelő, akinek egyébként más termékei is voltak, például lekvárok, paprikakrémek, szörpök, fokhagymák, vörös és makói hagymák, sőt még birsalmasajtok közül is válogathattak a vevők.

A termelői piacon színes volt a kínálat tegnap is. Takács Györgyné pultjáról is többféle terméket beszerezhettek az emberek Fotó: A szerző

- A birsalmát először megfőzzük egy fazékban, utána leszűrjük, s pürésítjük mixer segítségével a gyümölcsöt. Az utolsó lépés pedig az, hogy a pürét megfőzzük lábasban cukorral. Én úgy szoktam, hogy egy kiló birsalmához 80 dkg cukrot adagolok - osztotta meg velünk a birsalmasajt receptjét Takács Györgyné.

Az idős hölgy elmesélte, egyik vevője a birsalmasajtot kicsi kockákra vágta fel, s a bejglibe használta fel a mazsola helyett, így sokkal finomabb lett az étek.

Takács Györgyné már elhatározta, menyével céklát fognak főzni, ugyanis egyre többen keresik már a finomságot az emberek.

Burgonya/kg 130-250 150

Vöröshagyma/kg 149-198 140

Fokhagyma/kg 1500-1800 1300

Fejes káposzta/kg 148-159 150

Kelkáposzta/kg 199-398 350

Zöldség gyökér/kg 698-898 550

Sárgarépa/kg 148-228 170

Saláta/db 228-300 260

Paradicsom/kg 698-998 790

Paprika/kg 698-1100 750

Cékla/kg 200-500 150

Sütőtök/kg 148-249 120

Alma/kg 248-348 220-260

Körte/kg 499-598 460

Banán/kg 298-399 360

Narancs/kg 298-368 220-299

Mandarin 298-348 299-360

Savanyú káposzta/kg 350-400 300

Dió/kg 1990-2490 2200

Mák/kg 750-998 1200

Tojás/db 30-45 32

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!