2018.04.02. 10:00
Az óceán szele érleli a bayonne-i sonkákat
A dél-franciaországi Bayonnében minden évben megrendezik a hagyományos sonkafesztivált és -vásárt, amely egyaránt jó vendégcsalogató gasztronómiai és kulturális eseménynek számít.
ÉÉvente mintegy 1,3 millió darab sonkát „állítanak elő” Bayonne körzetében, az ínycsiklandó iparág kétezer sertéstenyésztőt, húsz sózóüzemet és ötven kisiparos sonkakészítőt foglalkoztat Fotó: bayonne-paysbasque.com
A manapság sonkabeszerző és turistalátványosságnak is számító rendezvényt huszadik éve tartják meg a húsvéti nagyhéten, az idén március 25. és április 1. között. Az európai uniós eredetvédelem alatt álló bayonne-i sonka előírás szerint csakis a Salies sójával és a Bayonne környéki falvak sertéseinek a húsából készülhet. A sertéscombot az Atlanti-óceán szele érleli, majd megfelelő füstölésnek vetik alá. A sajátos helyi klimatikus viszonyok is hozzájárulnak ahhoz, milyen lesz a sonka íze.
Van, ahol a sózás mellett espelette-i őrölt pirospaprikával dörzsölik be a sonkát, ettől szép színe lesz és nő az élvezeti értéke. A sonkafesztiválra és -vásárra látogatókat a város piacterén kulturális programok és kóstoló várja. Fejükön barettet (baszk sapka), nyakukban piros, háromszögű kendőt viselő árusok kínálják sátraikban a füstölt sertéssonkát, a hús- és kolbászféleségeket.