Évfordulók, találkozók és támogatások

2018.01.15. 20:00

Szép kilátások a Velencei-tó partján: ünnepek, fesztivál és egyebek

A 2017-es évben is sok színes program, valamint jelentős fejlesztés valósult meg a térségben. Az elmúlt esztendő Velence és környéke magazinrovatából szemezgettünk.

S. Töttő Rita

.

Tél vége

Február 25., Velence Megrendezték a Velencei Karnevált a megye legnagyobb tavának partján. A Velence Korzó középkori piactérré alakult, majd este kigyúltak a fények, miközben a Zöldliget Általános Iskolában jelmezes felvonulást tartottak.

Március 13., Pákozd: érdekes programokkal, elismerések átadásával nyitották meg a Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhely nyári évadának programjait.

Tavaszi zsongás

Március 13., Pázmánd: a 2017-es esztendőben a település belépett az 500. évébe. A jeles évfordulón egész évben kiállításokkal, előadásokkal, bemutatókkal ünnepelte a falu. Végigkísérték a település korai időszakát, a jezsuita korszakot, majd a Kempelen és a Lyka család históriáján át Pázmánd történetét.

Jelentős kiállítások nyíltak Pázmándon augusztusban. A képen Virányiné Reichenbach Mónika polgármester asszony az egyik megnyitón (Augusztus 28., FMH) Fotó: E. Várkonyi Péter

Április 10., Velence: Kulcsár Miklós személyében új elnököt választott a Velence Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete.

Április 22., Pákozd – KEMPP Életképek a magyar hadtörténelemből címmel bemutatót tartottak az emlékparkban, ahol bemutatták az egykori magyar királyi honvéd tüzérek munkáját, fegyverzetét, és lézerharcra hívták a fiatalokat. Ezen a napon erdélyi ifjak is ellátogattak a katonai emlékparkba.

Május 1., Pázmánd A Természet- és Vadvédelmi Ökoturisztikai központ ezen a napon megkezdte egész éves programjainak sorát, amelyekben túl a természetvédelmi barangolásokon, a szokásos Telihold túrákat, éjszakai vadleseket, vadgyűrűzési bemutatókat szervezték az év során.

Május 8., Pázmánd, Velence: a kivágott fák új életre keltek a Velence Korzó környékén, mégpedig egy pázmándi faszobrásznak köszönhetően. Varga Norbert fafaragó elmesélte a róla szóló írásban, milyen titkokat árul el magáról a fa megmunkálása közben.

A pázmándi Varga Norbert faszobrász és készülő alkotása a Velence Korzón (Május 8., FMH) Fotó: Igari Balázs

Tombol a nyár

Július 3., Velence: Turcsányi Sándorné, a Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola nyugdíjba vonuló igazgatója Tessedik Sámuel-díjat kapott. Az igazgatónő további terveiről beszélt a hírlapnak.

Július 31., Velence: Ebben az időszakban jelentette be a Velencei-tó Környéki Nagycsaládosokért és Rászoruló Családokért Klub, hogy hamarosan alapítvánnyá válnak. Ekkor látogatott Velencére Luis Sanz, a Tudományos Parkok Nemzetközi Szövetségének elnöke. A vezető az Ipari-, Tudományos-, Innovációs és Technológiai Parkok Egyesületének meghívására érkezett az országba, azon belül Velencére, ahol a polgármesterrel is találkozott.

Augusztus 28., Pázmánd: jelentős kiállítások nyíltak a településen augusztusban. Régi pázmándi fotográfiákból, valamint tűzzománc alkotásokból nyílt tárlat.

Augusztus 28., Velence, Etyek: a város nyugdíjasaival szervezett kirándulást Koszti András polgármester, aki az etyeki fimlstúdióba vitte el az időseket. Ezekben a napokban díjazta a város a „Legszebb konyhakertek” program helyi résztvevőit is.

Augusztus 28., Szabadegyháza: megrendezték a településen az Ízek Viadala Főzőversenyt, amelyen Ihos József, mint Kató néni szórakoztatta a résztvevőket – akik őzhússal főzhettek, süthettek.

Állandó helytörténeti tárlat nyílt a Meszleny-Wenkheim kastélyban, ahol Velence múltját megidéző tárgyakat mutatott be a Velencei Helytörténeti Egyesület (Szeptember 25., FMH) Fotó: str

Őszi események

Szeptember 23., Pákozd Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Honvédfesztivált a pákozdi emlékműnél. A nagyszámú zarándok előtt csatatéri sokadalommal mutatták be, ahogy a pákozdi dombon a fiatal magyar huszárok elkergetik Jelasics seregeit. E napon a hagyományőrzők korabeli katonai bemutatókat tartottak.

Szeptember 25., Velence: állandó helytörténeti tárlat nyílt a Meszleny-Wenkheim kastélyban, ahol Velence múltját idéző tárgyakat mutatott be a Velencei Helytörténeti Egyesület. Ugyanebben az időszakban rendezték meg Velencén a Magyarország Legszebb Birtoka díjátadó gálaestet is, melyen több Fejér megyei vállalkozás is elismerésben részesült. A TeSzedd szemétgyűjtő akció szintén ebben az időszakban zajlott, melyen Velence is részt vett. Sokan gyűltek össze a helyiek közül az eseményen.

November 20., Velence: bejelentették, hogy az 1. számú családorvosi rendelő a közeljövőben megújulhat. Az egyre rosszabb állapotban lévő ingatlan felújítására 60-70 millió forintos támogatást várt akkor a város polgármestere. Ugyanekkor került napirendre a városban élők számára létrehozott parkolási matrica is, amely biztosítja számukra az ingyenes parkolás lehetőségét a város fizetős területein is. Ekkor már az adventi rendezvényekre készülve bejelentették, hogy 2017-ben már új helyen szervezik a karácsonyi eseményeket. Az Adventi tér adott otthont az ünnepvárásnak.

A Katonai Emlékpark megnyitása színes programokkal és jelentős ünnepségekkel zajlott (március 13., FMH) Fotó: Koppán Viktor

Év vége

December 18., Zichyújfalu: önállósodásának 20. évfordulóját ünnepelte decemberben Zichyújfalu. A különválás óta eltelt időszak eseményeiről Füzesiné Kolonics Ilona polgármester számolt be a Fejér Megyei Hírlapnak. A település életébe 1997. december 15-én érkezett ugyanis a változás: ekkor vált hivatalossá a település Gárdonytól való különválása.

December 18., Velence: új testvérvárosi kapcsolat érkezhet Velence életébe – derült ki abból a találkozóból, amelyet Velence és az erdélyi Fehér megyében található Küküllővár tartott az év vége közeledtével. A Küküllővárról érkezett delegációt L. Simon László országgyűlési képviselő, valamint Koszti András polgármester kalauzolta végig a városon. Az erdélyi település már hivatalosan is kifejezte, hogy szeretne testvérvárosi kapcsolatra lépni Velencével, a többi már csak Velencén múlik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!