Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója

2018.02.09. 20:00

Székesfehérvár is csatlakozott a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez

Székesfehérvár és a város polgármestere is csatlakozott a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez.

Szanyi-Nagy Judit

A kisebbségek jogvédelmét célzó kérdőívet támogatja a város

Fotó: Koppán Viktor Dávid

A kezdeményezést az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) hívta életre. Célja, hogy az Európai Bizottság foglalkozzon az őshonos nemzeti közösségek jogaival, ás az Európai Unió fogadjon el jogi aktusokat a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmi érdekében – derül ki a sajtóközleményből.

E nemzetközi összefogás kapcsán kérte fel Székesfehérvár polgármesterét, Cser-Palkovics Andrást a testváros Csíkszereda polgármestere, Ráduly Róbert Kálmán, hogy segítsen a kezdeményezés sikerében, csatlakozzon az aláírásgyűjtéshez. Ugyanis a szervezőknek a – papír alapon és online is kitölthető – petícióra április 3-ig legalább egymillió aláírást kell gyűjteni a hét tagállamból.

- Az Európai Unióhoz tartozó 50 millió őshonos nemzeti kisebbséghez tartozó emberből nagyon sok olyan magyar személy is van, aki a határon túl élve szeretne a saját kisebbségi értékeivel is élni. Történelmi múltunk miatt felelősséggel tartozunk a határon túl élők iránt – mondta el a kezdeményezés kapcsán rendezett sajtótájékoztatón Székesfehérvár elöljárója.

A kisebbségek jogvédelmét célzó kérdőívet támogatja a város
Fotós: Koppán Viktor Dávid

A következő hetekben több kulturális- és sporteseményen is elérhető lesz az az ív, melyet előbb Cser-Palkovics András, majd a városi képviselők írtak alá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!