Frissen Fejérből

2021.06.30. 15:00

Hatos vörös vércse-ikrek születtek a Videoton Ipari Park területén

Hatos vörös vércse-ikrek születtek a Videoton Ipari Park területén. – A madárgyűrűzés azért fontos, mert ez olyasmi a madaraknál, mint nálunk a személyi igazolvány – mondta Fenyvesi László, a Duna–Ipoly Nemzeti Park madarásza.

V. Varga József

A madarak védelme mindig elsőbbséget kell, hogy élvezzen, viszont a folyamatos építkezések egyre inkább kiszorítják őket természetes élőhelyeikről. Éppen ezért jelentős dolog, hogy a Videoton székesfehérvári ipari parkjában, az egyik korábban kihelyezett költőládában telepedtek le a vörös vércsék.

– A cégcsoport a zöld területek meghagyásával ideális élőhelyet biztosított a kis jószágoknak, annak idején a vállalat mára már nyugdíjas dolgozója, Nagy Gábor kezdeményezte a költőládák kihelyezését a területen – tájékoztatta lapunkat Ódry Anna PR- és marketingvezető.

Az újszülött madarakat Fenyvesi László, a Duna–Ipoly Nemzeti Park madarásza gyűrűzte meg. – A madárgyűrűzés azért fontos, mert ez olyasmi a madaraknál, mint nálunk a személyi igazolvány – mondta László. – Ez alapján tudjuk a madarak pontos születési helyét és idejét, származását, és miután elpusztulnak, ki tudjuk következtetni, hogy meddig éltek, merre jártak. Érdekes visszakövetni, hogy merre is járnak a madarak életük során. A gyűrűzésnél kivesszük a fiókákat a fészekből, és egy kis fémgyűrűt helyezünk fel az egyik lábukra. Természetesen eközben nagyon vigyázunk rájuk, semmi bántódásuk nem esik.

Fotó: Videoton Ipari Park

A most kéthetes fiókák négyhetesen fognak kirepülni, majd egy-két hétig a környéken maradnak, később pedig már egyáltalán nem járnak vissza, hanem új fészkelő helyet keresnek maguknak, melyekből sajnos egyre kevesebb áll rendelkezésre.

– Hatos iker vörös vércsék egyébként egész Fejér megyében nem születtek még, így az itteni fiókák esete tényleg különleges – árulta el a madarász.

– A láda, amelyben fészkelnek, négy éve van kint, és most végre rátalált egy vércsepár – mesélte Nagy Gábor. – A költőláda biztonságos, a benne lakó madarak védettek az időjárási viszontagságoktól, illetve náluk nagyobb ragadozóktól is. Nagy esély van arra, hogy amennyiben ezek a körülmények megmaradnak, később is megtelepszenek itt vércsék.

A Videoton Ipari Park mögötti füves és fás terület szinte teljesen érintetlen, ezért tökéletes élőhelyet biztosít a madaraknak. A szóban forgó ládán kívül az elmúlt években összesen húszat helyeztek ki cinegéknek, mezei verebeknek és búbos bankáknak. Búbos banka sajnos a négy év alatt még nem költött, de a másik két faj évente összesen 100–150 fiókát röptet ki – tette hozzá Nagy Gábor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!