Belföld

2009.07.14. 15:14

Újabb terorristagyanús személyeket vettek őrizetbe

Újabb három embert vett őrizetbe a Budaházy-csoportból terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmény miatt a Központi Nyomozó Főügyészség kedden; ők többek között azzal gyanúsíthatók, hogy Kóka János SZDSZ-es politikus házára Molotov-koktélokat dobtak - közölte a szervezet az MTI-vel.

feol.hu

Ezzel és más támadásokkal az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény elfogadását akarták megakadályozni, ahogy ez a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg nevében küldött üzenetből is kiderült - írták közleményben.
Az egyik most őrizetbe vett férfi - aki megtagadta a vallomástételt - megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2007 áprilisától "folyamatosan részt vett a mozgalom tagjainak támadásokra történő felkészítésében", illetve ő maga is vállalkozott a terrorcselekményekre.
A másik férfi – a megalapozott gyanú szerint – 2007 áprilisától készítette fel a mozgalom tagjait a támadásokra, illetve "maga is ajánlkozott, vállalkozott a tervezett cselekmények elkövetésére". Ennek során 2008. február 7-ről 8-ra virradó éjszaka a bűntársaival Dunaújvárosban Dér Zsuzsanna országgyűlési képviselő lakásának bejáratát felgyújtották - írták.
A főügyészség "állami szerv kényszerítése céljából megvalósított terrorcselekmény bűntette megalapozott gyanúját" közölte mindkét őrizetbe vett férfivel.
A harmadik gyanúsítottként kihallgatott és őrizetbe vett férfi - aki szintén megtagadta a vallomástételt - ugyancsak a Budaházy-csoport tagja volt, aki gépkocsivezetőként részt vett a Kóka János háza elleni támadásban.
A Nemzeti Nyomozó Iroda által még április 8-án Pest megyében elfogott és őrizetbe vett négy gyanúsított ellen a Központi Nyomozó Főügyészség folytatja az eljárást. Ugyancsak a főügyészség jár el a május 15-én elfogott férfi ellen, aki – a megalapozott gyanú szerint – a százhalombattai lakásán futball-labdába rejtett bombát tárolt, amit egy országgyűlési képviselő házánál akart társával felrobbantani.
Szintén a főügyészség jár el a tavaly szeptember 3-ra virradóra Szilvásy György volt titokminiszter lesencefalui családi háznál ismeretlen személyek által végrehajtott robbantás ügyében.
A főügyészség Budaházy Györgyöt június 17-én vette őrizetbe.
Budaházy György utasítására hajtotta végre egyik bűntársa a Hiller István családi háza elleni lőfegyveres támadást is.
Budaházy Györggyel a főügyészség két rendbeli emberölés előkészületének bűntette megalapozott gyanúját közölte. Jelenleg hat gyanúsított van előzetes letartóztatásban.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!