Belföld

2009.09.16. 02:29

Dunsztban a nyarunk

Székesfehérvár - Minden hónapnak megvan a maga gyümölcse, azoknak a befőzési, eltevési ideje. A háziasszonyok legtöbbje saját kertből főz be, de a cserebere, az ajándék gyümölcs is nagy divat.

Kovalcsik Katalin

Mutasd meg a kamrádat, és megmondom, szeretsz-e befőzni nyáron! Állni a forró, gőzölgő paradicsomlé mellett, leforrázni a kezed a lével, mert a tölcsér mellé is csorgott. Meg tudod-e mosni úgy az uborkát, hogy ne maradjon rajta szennyeződés? Használsz-e körömkefét a sikálásához? Ha a kamrád polcain a minden jóval teli üvegek száma meghaladja - nem is tudom, mekkora mennyiséget, hiszen a családtagok, barátok is számíthatnak rád - a tízes, húszas, ötvenes, százas számot, jó háziasszony vagy. A dolgok azonban nem így működnek. A lényeg, hogy a kert termése, az ajándékba kapott zöldek, érett barackok mind bekerülnek a konyhád felhasználható alapanyagai közé, az értük kiadott összeg nem terheli a kasszát.


A lekvárfőzés közös elfoglaltság is lehet - bizonyítja ezt a magyaralmásiak példja
Fotó: FMH

Füredi Tiborné, Irma ma reggel kimegy a piacra és pepperoni paprikát keres. Egyébként mindent befőz, ami a kertben megterem, amit a szomszédoktól, az ismerősöktől, a barátoktól kap ajándékba, amit csereberél. Amíg az édesanyja élt, nem tett el vizes uborkát, de negyvenkét éve mindent befőz.

- Az édesanyám 1967-ben halt meg - mesélte Irma. - Addig nem kellett nekem savanyúságot elrakni. A vizes uborkát kiválóan készítette, amikor az utolsó üvegét felbontottuk, mondtam a Tibinek, írja fel, mi van a tetején: Alja kapor, teteje kapor, közötte meg vasfű. Kipróbáltam, de soha nem sikerült, azóta egy ismerős, a Marika tesz el nekem uborkát. Az nagyon ritka, hogy megromlik valami, és hogy miért, megfejthetetlen. Mindig ügyelek a hozzávalók mosására, az üvegek tisztaságára, külön edényt használok a befőzésekhez, abban nem főzök, melegítek mást. Ami az idén a kertből nagyon jól kijött, az a paradicsom volt, még most is van belőle, de azt hiszem, már nem főzöm be.

Irma asszony számol a szűkebb és a tágabb családdal, a barátokkal, az ismerősökkel, a jószomszédokkal: nekik is jut egy-két üveg finomság.

- Huszonöt liter paradicsomlé lett, elajándékoztam még 10-15 liternyit. A lecsót is kifőzött paradicsommal teszem el. Megfőzöm a levet, a lecsónak valóhoz megveszem a paprikát. Az itthoniból semmi nem lett az idén.

- Várjuk, hogy megérkezzen a vízszámla - tette hozzá Tibor, a férje. - Annyit locsoltam a nyáron, de alig látszik. Még van a kertben két tíz centinyi saláta. Nagyon nagy volt a szárazság.

- A lényeg az, hogyha valakinek megterem a savanyúsághoz való a kertben, öt liternyinek a költsége nem több, mint 25 dkg cukor, 2,5 deci ecet, a só és a fűszerek - vette sorra Irma az egy eltevésnyi kiadásokat. - Máskor a csalamádéhoz a paprika, a hagyma megtermett. Az idén a hagyma még hagyján, lesz belőle lila is, az uborkát mindig megveszem.

- Volt azért néhány tő, de amikor a Vincz Józsi két nappal később megírta, hogy vigyázzunk az uborkára, előtte nálunk fél óra alatt lebarnult az egész - mondta Füredi Tibor, aki az idén is segítségére volt a feleségének a nagy eltevésekkor. - A szőlőt, a gyümölcsfákat, mindent locsolni kellett.

- A sok szép barack, amit a kamrában befőttként láthattak, az a gumibarack, mert kemény, éretten is rugós, enni is jó, de befőttnek kifejezetten alkalmas. Ha igaz, bébi gold a neve, de meg kellene nézni a neten. Nem túl nagy a kertünk, a sárgabarack fát halálra ítéltük, mert beárnyékolta alatta a földet, értékesebb volt, ami ott termett. Bezzeg Mecséren! Olyan uborkám termett, mint amilyet most vettem eltenni. Nem locsoltunk, a Gaja pataktól mindig megfelelő volt a föld nedvessége. Húsz évig laktunk ott, októberben volt fejes salátánk, zöldborsónk locsolás nélkül. Most nagyon jó kukoricaföld van ott. Öt családnak volt kertje, azokban megtermett minden.

A kertben sem magától nő a spájzba való, még akkor sem, ha zsíros a föld, megfelelő a nedvesség. A munkát megkívánja minden termény. Az öreghegyi családi ház kertjében minden a házaspárra vár. Terem a föld mindent, amire szükség van, így Irma kamrája soha nem ürül ki.

- Azért lánykori lekvárom nincs! A jó klímájú kamrában - régen széntároló volt - van paradicsomlé, lecsó, őszibarack befőtt, sárgabarack lekvár, szilvalekvár (tavalyi), savanyúságok: savanyú szilva, bogyiszlói paprika, tavalyi csalamádé - ezután lesz az eltevése -, a konyhában még áll néhány üveg macskapöcs paprika - finomabb nevén ceruzapaprika -, karfiolt akarok még eltenni, mert a Lakatos Laci - a bátyám - unokája azt szereti. Megnézem, mennyibe kerül a karfiol, ha dömping van, akkor olcsóbb, akkor érdemes megvenni.

Háriné Szanyó Márta is saját kertjükből látja el a családot, tölti meg a kamrát.

- Találtam egy tartósítószer nélküli eltevési módot, azóta ezt használom. A három gyerek jobban szereti a hazai ízeket a boltban kínáltaknál. A sárgabarack lekvár ezerszer finomabb, más, jobb az állaga, mint amit az üzletben lehet vásárolni. Amikor ideköltöztünk, olyan hálás volt a föld, hogy 70 kilónyi eper termett, rengeteg lekvárt főztem be. Van, aki kiönti a régebbi lekvárokat, de szerintem egy maffinba vagy más süteménybe nagyon finom, nyugodtan fel lehet használni.

- Nem tudom, hogy az édesanyám mit varázsol a kerttel, de az idén termett 60 kilónyi uborkája - Szabóné Bartha Katalin szintén a házi ízek párján áll. A férjének és két fiának nem is igen ízlik más, boltban vett befőtt, lekvár. - A panelház pincéjében ugyan szűkös a hely, de amit lehet, magam főzök be.

A megkérdezett háziasszonyok nem készítettek listát a megtakarított és a kiadott pénzösszegekről, de mindegyikük azt mondta, gazdaságosan csak a kertben megtermett, cserélt, ajándékba kapott gyümölcsöt, zöldfélét lehet tartósítani, eltenni télire. A mélyhűtést csak a mínuszokat tűrő zöldféléknél alkalmazzák, a meggy és a cseresznye kerül a fagyasztóba, mellettük inkább a csomóba kötött, egy fazéknyi levesre előkészített petrezselyemzöld, zellerlevél didereg, amíg fel nem használják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!